Cum sa alegi un sarpe Boa

sarpe boa scoate limba

Boa este una dintre cele mai longevive specii de şerpi.

Dacă vă gândiţi să vă luaţi un şarpe boa constrictor, iată câteva lucruri pe care trebuie să le ştiţi despre acest şarpe foarte popular.

cum sa alegi un Boa Constrictor

Unde trăiesc şerpii boa

Boa este întâlnit în zona cuprinsă între nordul Mexicului şi spre sud, până în Argentina, şi a fost găsit şi în India de Vest.

Unii şerpi trăiesc lângă cursuri de apă dulce, în semideşert, în regiunile de deşert de pe coastă, pe pajişti şi în păduri, dar cea mai mare parte trăieşte în pădurile tropicale şi în încinsele jungle ecuatoriale.

Cum arată sarpele Boa

Şerpii boa sunt cei mai longevivi dintre toate speciile de şerpi, cu o durată de viaţă de 20 ani sau chiar mai mult. Au un corp gros şi un gât destul de subţire, la capătul căruia se află un cap triunghiular.

Sunt foarte variaţi în culori şi modele, însă predomină culoarea gri sau maro-rozalie, cu o serie de şei întunecate, pe spate. Aceste şei sunt din ce în ce mai întunecate şi mai apropiate una de cealaltă, spre coadă. La unele animale, coada este de culoare roşiatică. Mici pete negre acoperă întreg corpul.

Puii de boa cresc rapid, atingând 1,2-1,5 metri într-un an, şi pot ajunge la 2,5 metri lungime, la maturitate. Unii cântăresc peste 100 de kilograme.

sarpe boa scoate limba

Comportament

Să nu aveţi niciodată încredere într-un şarpe boa. Nu sunt cunoscuţi ca fiind prea agresivi, însă unii sunt mai temperamentali decât alţii. în general, nu opun rezistenţă, odată ce sunt mutaţi din ascunzişul lor.

Dar se pot încolăci şi strânge cu o foarte mare forţă, şerpii mai mari fiind chiar capabili să zdrobescă un om.

Fiţi foarte atenţi dacă aduceţi un şarpe boa într-o casă în care sunt copii sau alte animale. Chiar şi un constrictor de mărime medie poate strânge suficient de tare, ca să omoare un câine, o pisică sau un copil. Din păcate s-au întâmplat asemenea evenimente.

Care sunt nevoile unui boa

Cele mai citite articole

Boa are nevoie de spaţiu – suficient loc pentru ca să se poată întinde la lungime maximă şi să facă unele exerciţii. Ca o informaţie generală, un şarpe boa adult are nevoie de un vivariu (cuvânt „elegant” pentru denumirea unei cuşti de şarpe) cu dimensiuni de 2 metri pe 0,7 metri sau chiar mai mare pentru specimenele excepţional de mari.

Boa sunt animale nocturne şi le place înotul şi căţăratul. Deşi tolerează prezenţa altor animale în jurul lor, doi şerpi la un loc înseamnă de obicei prea mult, mai ales la masă.

Vivariul trebuie făcut din fibră de sticlă, cu panouri de sticlă groase, lipite la capte, pentru ca şarpele să nu poată scăpa. Trebuie să aibă o înălţime de cel puţin 70 de centimetri, aşa încât sa poată fi montate dispozitive de iluminare şi încălzire deasupra capacului transparent, unde nu pot produce nici un rău. Podeaua trebuie acoperită cu iarbă sau hârtie de ziar.

Ventilaţia. este probabil cel mai important aspect în păstrarea şerpilor boa. Dacă nu există un curent de aer suficient, mulţi mor din cauza unor infecţii respiratorii. O plasă fină sub forma unei benzi de cinci centimetri grosime în lungul întregului perete din spate al cuştii şi nişte panouri cu ventilaţie ar trebui să asigure suficient aer curat.

Şerpilor boa, mai ales când sunt mici, le place să se caţere. Aşa că puneţi câteva crengi în îngrăditură, dar aveţi grijă că sunt suficient de bine prinse ca să nu poată cădea peste şarpe.

Şerpilor boa le mai place să stea în preajma apei, deci este esenţială existenţa unui container suficient de larg ca şarpele să se poată scufunda cu totul, mai ales dacă vrem ca schimbarea pieii să se producă normal.

Vivariul trebuie curăţat zilnic, iar vasul cu apă trebuie frecat bine, măcar o dată pe săptămână. în fine, şerpii noi trebuie ţinuţi în carantină cel puţin o lună, înainte de a fi prezentaţi altor şerpi. Bolile virale serioase pot decima o întreagă colecţie valoroasă.

Temperatura

Şerpilor boa le place căldura intensă. Cum mulţi provin dm păduri tropicale, şerpii au o capacitate redusă de a-şi regla temperatura corpului, între extreme. Pentru încălzire pot fi folosite reşouri de ceramică, cabluri de încălzire a solului şi preşuri electrice plasate sub cuşcă, atât ziua, cât şi noaptea. Iluminatul cu reflectoare poate fi folosit numai în timpul zilei, pentru a oferi şarpelui o zonă în care să se expună la căldură.

Toate sistemele de încălzire, mai ales cele cu suprafaţa fierbinte, trebuie protejate pentru a se evita arsuri fatale sau desfigurante. încălzitoarele şi reflectoarele pot fi plasate în interiorul cuţtilor de plasă, dar pernele electrice şi cablurile de încălzire trebuie ascunse sub o podea falsă.

Termostatele vor reduce temperaturile mari de suprafaţă, pr lungind durata de funcţionare a încălzitorului şi creând un climat mai natural, fără cicluri şi zone de temperatură. Verificaţi întotdeauna funcţionarea termostatului, cu un termometru calibrat.

în general, umiditatea din vivariul şerpilor boa adulţi trebuie să se situeze între 60% şi 90%. O metodă de creştere a umidităţii este aşezarea unui recipient cu apă aproape de sursa principală de căldură. în timpul zilei menţineţi temperatura între 30°C şi 34°C. Noaptea, coborâţi temperatura la 27°C-28°C.

sarpe boa ataca

Bibliografie:

Cele mai citite articole