Cum sa alegi o reptila ?

cum alegi o reptila dragon barbos

O reptila este un animal de companie exotic recomandat si procurat de multi iubitori de animale. Ca orice animal de companie are avantajele ei, nu trebuie dus afara, nu face galagie, costurile de intretinere sunt foarte mici, nu este pretentioasa, si altele. Scopul acestui tutorial nu este daca sa va procurati o soparla sau nu pentru ca majoritatea stiti cum arata o soparla. Ideea este sa va ajute sa achizitionati soparla potrivita si sa va prezinte cateva avantaje ale acesteia.

Astazi exista diferite specii de reptile care pot fi crescute ca si animale de companie. Ele pot fi mai mari sau mai mici, mai active sau mai putin active, prietenoase sau mai putin prietenoase. Pentru inceput o sa va aduc la cunostinta sau o sa va reamintesc cateva din conditiile minime care trebuiesc indeplinite inainte de achizitionarea unei reptile si apoi o sa trecem la diferentele dintre ele.

Terariul

Inainte de a aduce orice animal de companie acasa trebuie sa ii amenajam un loc al lui. In cazul de fata terariul. Substratul este „covorul” pe care animalul tau se deplaseaza si trebuie ales in functie de specie pentru ca sa nu fie inghitit. Unele specii nu digera substratul si daca il inghit mor. Apoi urmeaza ascunzatoarea care poate fi mai mica sau mai mare.

Chiar daca este un gecko sau un varan acestia trebuie sa aiba o ascunzatoare unde se pot odihni si in care se pot simti in siguranta. Alte accesorii sunt incalzitorul si/sau lampa UV, decorul format din castroanele de apa si mancare, roci, plante, etc. Mare atentie la plante, daca intreapa animalul se poate rani. Cand vine vorba de mancare trebuie hranit cu insecte vii asa ca ia in considerare ca trebuie sa cumperi si sa depozitezi insecte pentru animalutul tau.

Soparla Gecko Leopard

Soparla Gecko Leopard este specia, originara din Asia, cea mai raspandita ca animal de companie. Este un animal nocturn, usor de dresat si imblanzit, ideal pentru incepatori. Spre deosebire de alte reptile gecko aceasta nu poate merge pe suprafate verticale (cum ar fi geamul). La maturitate poate atinge lungimi de 20-25cm si poate trai pana la 20 de ani daca este ingrijit corespunzator. Naparleste periodic in functie de cat de repede creste si consuma pielea indepartata. Un terariu de 50L este suficient pentru un singur gecko iar unul de 100 de litri poate adaposti 2-3 exemplare.

cum alegi o reptila

Iguana

Iguana este ceva mai pretentioasa ca un gecko si are nevoie de mai mult spatiu, dar spre deosebire de micul gecko este foarte afectuoasa si ii place sa fie mangaiata indelung intocmai ca o pisica. Iguana poate ajunge pana la lungimi de 1.5m si nu este foarte grea. Fiind ierbivora cand vine vorba de mancare se multumeste cu fructe si legume. Este inebunita dupa legume proaspete (morcov sau salata verde) un animal caruia ii place sa leneveasca la caldura, nu roade mobila, nu face galagie, si nu isi face nevoie in toata casa. Poate trai in jur de 20 de ani daca este ingrijita cum trebuie si la maturitate poate fi scoasa afara.

Iguana este un animal arboricol asa ca terariul trebuie amenajat in asa fel incat iguana sa se poata catara pe crengi mai groase si mai subtiri. Poate transmite salmonella, din acest motiv trebuie sa fiti atenti cu igiena in conditii normale.

Alte reptile

Cei care vor sa iasa cu adevarat in evidenta pot achizitiona alte reptile, mai putin cunoscute sau intalnite, ca animale de companie. Poate ca pretul si responsabilitatea va fi mai mare, dar si satisfactia va fi pe masura. Inainte de a le aduce acasa nu uitati sa amenajati terariul corespunzator si sa va interesati de nevoile noului vostru companion. Alte specii de soparle care sunt fantastice prin aspectul unic, dar nu numai sunt: Tuatara, Dragonul barbos, Soparla Anolis, Basilicii, Monitorul de savana, Soparla Armadillo si altele.

cum alegi o reptila dragon barbos

Bibliografie:

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii