1300x300

Amenajare terariu Gecko

Gecko Leopard
De ce gecko ?

1. Este usor de mentinut curatenia, tinand cont de faptul ca folosesc coltul cel mai indepartat al terariului, ca zona pt. defecare.

2. Este specie nocturna, astfel ca nu necesita lumina UV (exceptie fac puii in primele 5-6 luni de viata)

3. Nu necesita temperaturi mari (40, respectiv 30 grade C)ca si agamele cu barba, fiind suficienta o temperatura intre 25 si 28 grade C

4. Ating o lungime de maxim 20-25 cm.

5. Sunt reptile insectivore (greieri, viermi de faina si viermi giganti de faina), nu mananca vegetale si carne, totate insectele servite trebuind sa fie vii

1000x250

6. Toate exemplarele de gecko leopard aflate pe piata sunt nascute in captivitate (inmultirea lor in captivitate, se pare ca a inceput de cca. 50-60 de ani).

Amenajarea terariului poate fi simpla (datorita cerintelor de trai reduse) sau complexa, in functie de ceea ce-si doreste fiecare detinator . Necesarul de baza al unei amenjari pt. un gecko leopard este urmatorul :

Sistemul de incalzire trebuie sa fie amplasat sub „podeaua” terariului sau in substrat si sa nu emita lumina

Spatiul minim necesar al terariului pt un exemplar adult trebuiea sa fie de minim 0.1 m patrati (50×20 cm sau 40×25 cm, etc) cu o inaltime de 25-35 cm.

Cele mai citite articole

Un recipient pt. mancare (tinand cont ca mananca insecte vii, inaltimea vasului trebuie sa aibe cca. 2.5 cm), unul pt. apa si unul pt. suplimentele minerale (este necesar sa aibe continut de Ca si fara P)

Cel putin 2 ascunzatori, una situate in zona “rece” , neincalzita, iar cealalta sa fie amplasat in zona incalzita ( in ambele trebuie sa se afle substrat umed )

Substratul din terariu poate consta din pietris (atentie la marime caci pot inghiti accidental si pot aparea complicatii), coaja de cocos macinata sau mai simplu, prosoape de bucatarie , din hartie umezite.

In nici un caz nu folositi nisip (datorita granulatiei mici si inghitit accidental, pot sa se constipe fiindu-le fatal) !!!!!

Incalzirea terariului se va face pe o suprafata de max 40%

Nu este necesara lumina UV si nici o alta sursa de lumina ( sunt foto sensibili) si nici nu are rost sa achizitionati “becuri speciale” !!!!!! Daca este penumbra in camera ii veti vedea iesind din ascunzatori.

Folosesc cea mai indepartate parte a terariului (fata de zona locuita) pt defecare , astfel ca intretinerea curateniei este f. usoara.

 

Bibliografie:

Cele mai citite articole