1000x250 ro

Cinteza

Cinteza pasare

Origine

Cintezele (Lesser goldfinch) pot fi intalnite in intreaga lume. Exista multi crescatori de cinteze fapt pentru care putem vedea multe cinteze crescute in captivitate.

Toate cintezele, atat cele salbatice cat si cele din captivitate, apartin uneia din cele patru familii: Fringillidae(peste 125 de specii), Estrildidae(133 de specii), Ploceidae(peste 156 specii) si Passeridae (32 de specii). In total sunt peste 446 specii de cinteze.
Cinteza este raspandita in Romania din tinuturile cele mai joase, ca padurile de salcii din Delta Dunarii, pana in regiunile de munte cu pasuni alpine ajungand la altitudinea de 1500m deasupra nivelului marii.

Arealul de raspandire a cintezei cuprinde regiunile din Europa, Africa de Nord si Asia de Sud-Vest.

Hrana Cinteza

Cintezele sunt pasari usor de hranit. Hrana si apa proaspata zilnica nu trebuie sa lipseasca. Semintele si amestecurile de seminte sunt hrana principala a cintezelor.

1000x250 ro

O cinteza va manca aproximativ o lingurita de seminte pe zi. Cand vremea este rece sau sunt in perioada de naparlire au nevoie de ceva mai multa hrana. Suplimentele alimentare sunt foarte importante.

Meiul este una din preferintele cintezelor. Pentru proteine puteti oferi oua, lapte, insecte, chiar si putina mancare pentru caini uscata care contine carne.

Hrana ce contine vitamina D este recomandata pentru pasarile care nu primesc lumina naturala. Nisipul este esential pentru digestie, acesta poate fi pus intr-o ceasca separata pe fundul custii. Calciul este de asemenea recomandat.

Apa proaspata nu trebuie sa lipseasca zilnic. Cintezelor le place sa se si balaceasca, asa ca puteti pune o alta ceasca cu apa o data pe saptamana.

Scaldatul este foarte important pentri cinteze cand isi schimba penele si in perioada de reproducere.

Caracteristici Cinteza

Cinteza prezinta un dimorfism sexual accentuat, masculul avand culoarea caramizie. Gusa, pieptul si partile laterale ale corpului, tartita si restul capului sunt cenusii.

Este o pasare foarte sociala cu personalitate. Ea nu va deranja copiii, musafirii sau alte animale de companie. Sunt destul de prietenoase si pot vietui intr-o cusca spatioasa alaturi de alte cinteze.

Cele mai citite articole

Nu este recomandat sa tineti cinteze alaturi de papagali sau porumbei.

Cintezele s-au bucurat de popularitate inca din antichitate datorita penajului lor colorat si pentru ciripitul lor. Cele mai multe nu vor „sta la mangaiat”, dar in timp cu rabdare acestea pot veni pe deget si va pot arata mai multa afectiune.

Cintezele ciupesc foarte rar si cand o fac acestea nu ciupesc tare si din acest motiv nu sunt considerate periculoase sau daunatoare.

Este important pentru sanatatea lor sa aibe spatiu sa faca miscare si periodic sa se imbaieze. Ca jucarii se poate folosi o oglinda, multi pun dopuri de pluta (in principal de la sticlele de vin, care nu sunt recomandate de multi).

Reproducere Cinteza

Cuibul este construit in mare parte de femela din radacini de plante, scoarta de copac, muschi si paie. Fiind captusit cu pene, el este am plasat la bifurcatia crengilor si este mascat cu licheni si muschi.

Primavara, in perioada de imperechere, masculul care este viu colorat atrage atentia femelei asupra sa prin ciripitul sau galagios.

Femela atinge maturitatea sexuala dupa aproximativ un an, pe cand masculul abia dupa 5 ani devine apt sexual.

Femela depune din aprilie 4-5 oua de culoare verde albastruie cu pete roscate, din care eclozeaza puii in aproximativ doua saptamani.

In functie de abundenta hranei, intr-un sezon femela poate sa depuna oua de 2-3 ori. In Romania cinteza este numai partial migratoare, masculii iernand in tara, pe cand femela si tineretul migreaza in Africa de Nord sau Asia de Sud-Vest.

In general cintezele sunt pasari foarte rezistente la toate bolile, dar trebuie sa aveti grija la alimentatia neadecvata sau custile murdare in cazul in care cresteti cinteze.

O cinteza bolnava se poate diferentia usor de una sanatoasa; daca sta cu ochii inchisi, are penele ciufulite, lipsa poftei de mancare, respiratie neregulata, lipsa de activitate, etc.

De multe ori se crede ca un remediu bun este caldura, dar pentru mai multa siguranta mergeri la un medic veterinar.

Poze Cinteza

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole