Pasarea Kiwi

Pasarea Kiwi

Origine

Pasarea Kiwi (Apteryx australis) cunoscuta si sub numele de strutul sitar, cu ani in urma popula intreaga Noua Zeelanda. Numarul acestor pasari a fost redus foarte mult de vanatul intensiv, despadurire si pradatori.

Pasarea Kiwi este pasarea nationala a Noii Zeelande. Desi este protejata de catre legile statului, micuta pasare se afla in pericol de extinctie, devenind din ce in ce mai greu de vazut in salbaticie.Preferand sa iasa la iveala mai ales noaptea, pasarea isi petrece ziua ascunsa in viziuna sa. Pasarea Kiwi este limitata la zona Noii Zeelande, unde este protejata prin lege. Pasarea nu poate zbura si traieste in vizuini in padurile de tufe.

Kiwi este inrudita cu mult mai marea pasare moa, deasemenea incapabila sa zboare, si disparuta in secolul XVIII. O anumita specie de moa masura 3,7 metri si era cea mai mare pasare vazuta vreodata.

Populatia indigena polineziana din Noua Zeelanda considera aceste pasari ca fiind sacre, apartinand zeului padurilor. Numai capetenia vechilor luptatori maori avea dreptul sa manance carnea lor si sa foloseasca penele la fabricarea unei pelerine pe care o purta pe spate.

Hrana Kiwi

Pasarea Kiwi traieste singura prin padurile umede cu solul moale, in care poate patrunde cu usurinta in cautarea hranei. Cu ajutorul simtului olfactiv bine dezvoltat si cu ciocul ei lung, ea gaseste larve de insecte, viermi, cicade, centipede, frunze cazute si alte animale mici.

In cautarea hranei preferate ea se conduce in special dupa simtul olfactiv, in urma adaptarii la viata nocturna ochiul este mult regresat (este aproape oarba). Auzul este bine dezvoltat. Poate sa-si impinga intregul cioc in pamant pentru a ajunge la hrana dorita.

Dieta unei pasari Kiwi consta, in principal, in insecte si viermi de pamant. Pasarea se foloseste de ciocul lung pentru a extrage viermii si insectele din pamant. Kiwi este o pasare extrem de rapida, putand cu usurinta intrece un om. Piciorul este prevazut cu trei degete, pe care le poate adapta pentru a le folosi ca pe o arma, crestand inamicul cu ghearele sale ascutite.

Caracteristici Kiwi

Sunt pasari terestre, de talie mica, au corpul indesat, gatul scurt si gros. Pot ajunge la inaltimea de 50-65 cm si greutatea de 1,5-4 kg. Ciocul lor este foarte lung, de cca. 15 cm, putin indoit in jos, in partea lui terminala se deschid narile, iar la baza este prevazut cu numerosi peri.

Aripile apar ca doua cioturi, ascunse bine in pene, picioarele sunt scurte si groase, au cate patru degete fiecare. Corpul este acoperit de pene lungi, moi, care atarna in jos, de culoare castanie. Are picioare scurte si indesate si nu are coada.

Cele mai citite articole

Aripile ii atarna pe langa corp, dar nu este capabila sa le utilizeze. Are un par sarmos, de culoare gri/maronie, mustati precum o pisica si un cioc lung si usor curbat. Este singura pasare care are nari in cioc, localizate aproape de varf. Puii au acelasi colorit ca adultii.

Inainte de sosirea poporului Maori in Noua Zeelanda – eveniment care a avut loc in urma cu circa 1000 de ani in urma – pasarile Kiwi erau din belsug pe aceste taramuri, neavand nici un pradator natural care sa le ameninte existenta. Populatia Maori, totusi, a descoperit ca parul pasarilor Kiwi este un bun material pentru mantiile lor. Acest popor a dat si numele acestor pasari, botezandu-le dupa tipatul ascutit, care pare a spune „kee-wee”.

O data cu sosirea omului alb, in secolul XIX, pasarea Kiwi a inceput sa fie cautata pentru a fi dusa in gradinile zoologice, muzee si colectii private din toata lumea. Introducerea unor pradatori non-nativi, precum pisicile salbaticite si oposumii, a avut, de asemnea, un efect negativ asupra populatiei de pasari Kiwi, alaturi de defrisarea padurilor, capcanele cu gin si decesele cauzate de masinile cu motor.

Cele sase tipuri de pasari Kiwi sunt: Kiwi maro North Island, Kiwi mic patat, Kiwi mare patat, Okario maro, Haast Tokoeka si Southern Tokoeka. Pasarea este aproape oarba, putand vedea doar cativa metri in fata. Femela cloceste un ou extrem de mare. De fapt, o pasare de 2,2 kg poate cloci un ou care cantareste aproape jumatate de kg. se stie despre pasarile Kiwi ca pot trai pana la varsta de 40 de ani.

In 1991, in Noua Zeelanda a fost lansat un program de conservare si reconstructie a populatiei de pasari Kiwi, pentru a salva pasarea de la disparitie. In ciuda acestui fapt, pasarile Kiwi continua sa dispara cu o rata de 5,8% pe an. Programul are totusi succes in ceea ce priveste reproducerile controlate ale pasarilor, iar munca oamenilor implicati va face ca pasarile Kiwi sa mai ramana un timp printre noi.

Reproducere Kiwi

In perioada de reproducere traiesc in perechi. Femela depune doua pana la patru oua, la intervale lungi de timp. In raport cu marimea corpului acestea sunt foarte grele, ajung la 450 g.

Folosindu-se de picioarele cu gheare foarte puternice, ea scormoneste la radacinile copacilor niste adancituri in care asaza ouale.

Acestea sunt clocite numai de mascul. Dupa aproximativ trei luni puii sparg coaja si ies acoperiti deja cu pene.

Pradatori: pisici, hermeline, porci, caini.

Poze Pasare Kiwi

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole