Pangolinul de Copac

Pangolinul de Copac (Manis tricuspis)

<<<< Inapoi la animale salbatice
Origine

Pangolinul de Copac (Manis tricuspis) face parte din genul Manis, ordinul Pholidota. Este nativ din zona ecuatoriala a Africii. Aria de distributie este din Guinea pana in Siera Leone si vestul Africii. Poate fi intalnit in Kenya, Tanzania, Angola, Zambia, Senegal, Gambia si Guinea.

Vietuieste in padurile tropicale si zonele de savana. Se spune ca se adapteaza destul de bine la zonele cu pomi si hrana, daca nu este vanat. In ultimii ani specia a scazut cu mai mult de 25% din populatie. Exploatarea intensiva pentru carne si medicina traditionala este un pericol pentru pangolini.




Poate fi intalnit in literatura straina sau cea de spcialitate sub denumirile: White-bellied Pangolin, African White-bellied Pangolin, Tree Pangolin, Three-cusped Pangolin, Pangolin a ecailles tricuspides, Pangolin commun sau Tricuspide.

Hrana Pangolinul de Copac

Pangolinul de copac se hraneste cu insecte precum furnicile si termitele din copaci. Mananca aproximativ 150-200 de grame de insecte pe zi. Furnicile sunt cunoscute pentru cantitatea mare de proteine care o au. Pangolinul le prinde cu limba subtire si lipicioasa.

Nu are dinti, iar pentru digestie inghite pietricele mici si nisip. Este renumit pentru ca tine sub control coloniile de insecte (in special termite si furnici).

Caracteristici Pangolinul de Copac

Pangolinul de copac este un animal semiarboreal nocturn. Se poate deplasa atat pe toate cele patru picioare cat si numai pe doua dintre ele, cele din spate. Cand se deplaseaza pe toate patru foloseste coada pentru echilibru, iar cand se deplaseaza pe cele din spate foloseste coada pentru sprijin. Cand este amenintat elimina prin glandele anale un miros greu de suportat aproape ca un sconcs. Vederea nu este foarte buna, in schimb mirosul si auzul sunt foarte bine dezvoltate.

In caz de pericul se ghemuieste tot sub forma de minge acoperind toate partile vitale. Singurele parti fara solzi sunt burta, si fata. Daca o femela cu pui este atacata aceasta ia forma de minge si baga puiul la mijloc. Muschii se pot deplasa pentru a aduce o densitate mai mare de solzi unde este nevoie. Cand pradatoul este aproape elmina lichidul urat mirositor din glandele anale si scoate un sunt specific.

Coada este prehensila, adica se poate ajuta de ea pentru a apuca crengile sau trunchiurile copacilor mai subtiri. Este un inotator bun. Isi umple burta cu aer pentru a pluti mai bine.

Subspecii:

Manis tricuspis tricuspis
Manis tricuspis mabirae

Reproducere Pangolinul de Copac

Teritoriul femelelor pangolin se intinde pe o suprafata de 40.000 de metri patrati si rareori se suprapun. Masculii au teritoriile mult mai mari, acestea ajungand pana la 200.000 de metri patrati. Masculii au teritorii asa de mari pentru ca se suprapun cu cele ale femelelor. Intalnirile dintre masculi si femele sunt scurte si fara interes daca nu sunt in perioada de imperechere.

Dupa imperechere gestatia dureaza 150 de zile. Dupa gestatie femela da nastere unui singur pui de obicei. La nastere puiul are putini solzi. In cateva zile solzii incep sa se intareasca. Micutul este carat pe coada mamei pana la varsta de trei luni cand este intarcat. Dupa intarcare ramane alaturi de mama pentru inca doua luni. Dupa 5 luni devine independent.

In captivitate femela adopta puii altor femele la nevoie.

Speranta de viata este estimata la 10-20 de ani.

Poze Pangolinul de Copac

Stiati ca…
  • Se strange intr-o minge cand este amenintat de pradatori.
  • Nu are dinti si nu isi mesteca hrana.
  • Are coada aproape la fel de lunga cat corpul.
  • Are corpul acoperit de solzi.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale