Rinocerul

Rinocerul

<<<< Inapoi la animale salbatice

  • Areal: Africa, Asia
  • Habitat: savane si pajisti cu iarba
  • Hrana: Ierbivor
  • Marime: 1.3-2.2m
  • Greutate: 800-3,500kg
  • Viteza: 48km/h (30mph)
  • Culori: Maro, gri, negru
  • Reproducere: 1 pui
  • Pradatori: Pisicile salbatice
  • Traieste: solitar
  • Media de varsta: 10 – 12 ani
  • Particularitati: coltii mari si pielea tare si groasa

Rinocelul (Diceros bicornis) face parte din familia Rhinocerotidae. Din cele cinci specii existente doua sunt native din Africa si trei din sudul Asiei. Cuvantul rinocer este derivat din limba latina si este compus din doua cuvinte: “nas” si “corn”.




In africa pot fi intalniti doua specii de rinoceri: rinocelul alb si rinocelul negru. Cele doua specii difera de aproximativ 5 milioane de ani.

Principala diferenta dintre rinocerii albi si cei negri este forma gurii; rinocerii albi au buza larga si plata adaptata pasunatului, iar rinocerii negri preferand frunzele.

Hrana Rinocer

Toti rinocerii sunt ierbivori. Unii mananca iarba, altii mananca muguri sau frunze.

Fiind animale mari mananca foarte mult. Ei pot folosi buzele ca pe un deget pentru a aduna sau smulge alimente.

Apa este o foarte importanta pentru rinoceri. Nu numai ca isi potolesc setea, dar inoata si se balaceste in noroi.

Stratul de noroi ii protejeaza pielea de muscaturile insectelor. Egretele si alte pasari stau pe spatele rinocerului hranindu-se si curatandu-l de paraziti.

Aspect Rinocer

Rinocelul este dupa elefant cel mai mare animal terestru alaturi de hipopotam care are dimensiuni asemanatoare. Are un cap imens care se continua cu un corp pe masura. Poate depasi 3,5 tone, are o lungime de 4.6m si inaltimea de 1.8-2m.

Pe bot are cele doua coarne, cornul din fata fiind mai mare, atingand lungimi de pana la 90 cm. Ceafa este mare si muculoasa sa poata sprijini capul relativ mare.

Culorile pot varia de la alb-galben-maroniu-negru. Singura portiune cu par, sau printre putinele, se gaseste in jurul urechii si la coada.

Rincerii nu sunt foarte sociali, de obicei acestia preferand sa traiasca singuri sau in grupuri mici alaturi de mama si pui. Rinocerii pot alerga pe distante scurte avand posibilitatea unui sprint ajungand la 45 km/h.

Masculii se vor lupta adesea pentru protejarea teritoriului lor si pentru imperechere. Isi marcheaza teritoriile cu monstre de urina si balegar care pot ajunge pana la 3m inaltime.

Comportament Rinocer

Rinocerii sunt pe cale de disparitie in principal din cauza vanatorii. Au fost impuscati pentru trofee, dar principalul motiv pentru care au fost omorati este cornul lor.

Cornul nu este atasat de craniu si este facut din fibre de keratina, acelasi material intalnit in firele de par sau unghii. Rinocerii sunt protejati prin lege, dar in ciuda acestui lucru braconajul continua.

Puii de rinoceri scot un chitait, iar rinocerii adulti scot sunete pe care omul nu le poate percepe si care poate fi auzit pe distante mari, poate fi auzit si prin paduri.

Reproducere Rinocer

Femelele ting maturitatea sexuala la varsta de 6-7 ani in timp ce masculii ating maturitatea sexuala intre 10-12 ani. Curtarea este adesea o chestiune dificila.

Masculul isi anunta apropierea printr-un sunet. Au loc urmariri, iar daca femela incearca sa paraseasca teritoriul sau guita si urla tare.

Cand femela este gata de imperechere acestia copuleaza timp de jumatate de ora. Dupa imperechere perechea sta impreuna 5 pana la 20 de zile, apoi fiecare isi vede de drumul lui.

Gestatia dureaza 16-18 luni pana apare un pui cu greutatea cuprinsa intre 40 si 65 kg. In caz de pericol puiul alearga in fata mamei care-l va proteja si va lupta pentru el la nevoie.

Intarcarea incepe la 2 luni; alaptarea poate continua pana la 12 luni. Puii se nasc o data la 2-3 ani. Rinocerii au o longevitate de 40-50 de ani.

Adultii nu au pradatori naturali din cauza dimensiunilor lor uriase, nici chiar tinerii, acestia din urma fiind rara atacati.

Poze Rinocer

Stiati ca ..
  • Toate speciile de rinoceri sunt pe cale de disparitie.
  • A fost vanat pana aproape la exterminare: din 1970 populatia de rinoceri a scazut cu 90%?
  • Rinocerul este in pericol datorita pierderii habitatului si braconajului.
  • La nastere, puiul de rinocer negru african cantareste 40 kg.