16 Cele mai inteligente animale

16 cele mai inteligente animale

Cand spunem inteligenta ne referim mai mult sau mai putin la capacitatea de a gasi solutii la problemele care se ivesc. Initial oamenii credeau ca sunt singurele fiinte inteligente cinsiderandu-se superiori. Animalele au si ele un grad de inteligenta, care chiar daca nu-l putem compara cu cel al oamenilor, de multe ori ne surprind.

Capacitatea sau intelectul animalelor a fost mult timp subestimat. Nu de putine ori ne-au impresionat cand s-a dovedit ca animalele pot repeta fraze, pot rezolva exercitii logice sau isi pot exprima nevoie si emotiile intr-un mod foarte clar. Haideti sa vedem in continuare o parte din toate animalele care ne uimesc cu inteligenta lor.

Numerotarea este facuta pentru o identificare mai usoara, ea nu reprezinta o scara de la mic la mare sau invers.

1. Maimutele

Unele dintre cele mai inteligente animale sunt maimutele. Acestor animale, care au atat de multe specii cunoscute, au dovedit prin numeroase studii si cercetari ca au foarte in comun cu omul in afara de infatisare si gesturi. Comunicarea printr-un limbaj, emotiile si capacitatea de a rezolva anumite probleme dovedeste ca sunt printre cele mai inteligente animale.

gorila inteligenta

2. Delfinii

Alaturi de maimute si delfinii au dovedit o inteligenta uimitoare. Acestia se pot reconoaste, pot avea personalitati diferite si pot fi capabili sa recunoasca un limbaj al simbolurilor. Sunt foarte usor dresabili, la fel ca orice animal inteligent.

3. Cainii

Cel mai bun prieten al omului poate fi inteligent ca un copil de 2 ani. Acesta poate intelege pana la 250 de cuvinte si gesturi, poate face calcule simple si poate numara pana la 5.

4. Vaca

Cine-ar fi crezut ca vaca este inteligenta ? Poate ca nu stie sa faca exercitii dar cu siguranta este influentata de anumite lucruri. Vacile se destind daca asculta muzica buna. Daca ai grija de ele si le pui muzica clasica acestea vor da mai mult lapte.

Daca le pui doua melodii nu te gandii ca obtii 5 litri de lapte la primul muls. Se spune ca muzica clasica le linistesc. Asa ca o muzica si o ingrijire pe masura poate creste productia de lapte a vacilor. Cercetatorii spun ca vacile pot fi deprimate mai multe luni de zile.

5. Caii

De multe ori caii sunt subestimati si tratati de sus. Este clar ca omul este mai inteligent decat calul. Si daca este asa de ce se da vina pe bietul animal ? De ce omul nu stie sa comunice ? Poate nu este cel mai inteligent dar cu siguranta nu este prost. Are o memorie vizuala si o loialitate de invidiat. Trebuie doar sa stii cum sa „vorbesti” cu el.

6. Elefantii

Elefantul face parte din cele mai inteligente animale. Acestia sunt venerati din cele mai vechi timpuri si renumiti pentru memoria lor. Nu degeaba se spune „memorie de elefant”. Cecetatorii au descoperit ca elefantii sunt capabili sa-si uneasca fortele pentru a rezolva anumite „probleme” si solutiile gasite de ei sunt chiar uimitoare.

Un moment incredibil a avut loc in data de 15 noiembrie 2001 in India. Aproape 100 de elefanti erau in cerc langa unul care se rostogolea cu lacrimi in ochi. Deci elefantii pot plange. In afara de memoria incredibila acestia au sentimente puternice pentru familie si apropiati. Sunt uniti.

Pot folosi diverse obiecte fara a fi invatati. Exista multe povesti despre inteligenta lor, precum cea in care foloseste frunze ca evantaie. In India au fost educati sa picteze.

7. Corbii

Corbii au creierul cel mai mare dintre toate pasarile. Personal am vazut cateva zeci de teste de logica care le-au rezolvat cu succes pentru a-si procura hrana. Pot face diferenta dintre mare si mic, lat si ingust, rotund si patrat, lichid si solid, etc. Isi confectioneaza si folosesc diverse unelte. Este una dintre cele mai inteligente pasari, daca nu cea mai inteligenta.

Cele mai citite articole

Ele pot numara si pot lua decizii complexe. Sunt manipulatoare, lasand alte animale sa faca treaba pentru ele, furand apoi beneficiile. Corbii si ciorile din mediul urban pun nuci pe strada pentru a fi strivite de masini. Apoi se duc sa le manance miezul. Unii oameni de stiinta sunt de parere ca ciorile sunt mai inteligente decat primatele.

8. Caracatitele

Cefalopodele in general, dar in special caracatitele, sunt cele mai inteligente nevertebrate. Ele pot invata prin observatie, repetitie si incercare, abilitate pe care multe vertebrate nu o au.

Ca si pisicile sunt foarte curioase si jucause. Nu sunt active foarte mult dar cand se pun in miscare consuma multa energie rezolvand diverse probleme cu care se confrunta.

9. Cucul

Cucul este pe cat de inteligent pe atat de viclean. Toata lumea stie ca isi depune ouale in cuibul altor pasari pentru a fi clocite si dupa ce se nasc puii scapa de fratii vitregi aruncandu-i din cuib.

10. Porcul

Porcii pe care ii displacem pentru mirosul si noroiul pe care-l fac si ii iubim pentru soricul si celelalte bunatati sunt inteligenti. Chiar daca pare de necrezut porcii isi recunosc propriile nume si pot fi dresati precum cainii. Pot intelege si executa o serie de comenzi. Se spune ca sunt sensibili, emotivi si se plictisesc usor. In afara de asta guita si comunica in peste 20 de feluri, asculta muzica, femelele le canta puilor, viseaza si au orgasme de 30 de minute. Unii pot fi invidiosi, o fac pe buna dreptate …

11. Albinele

Folosesc soarele ca un compas, invata sunete, culori si locuri si au simtul timpului. Ele au si un limbaj, cunoscut drept dansul albinelor, prin care comunica distanta, inaltimea si calitatea hranei.

12. Sobolanul

Desi nu este iubit de multa lume, inteligenta lui este de apreciat. Este folosit nu numai ca si cobai ci si pentru inteligenta. Este cunoscut pentru abilitatea de descoperi scurtaturile, caile de scapare si rutele ocolitoare. In china este venerat pentru capacitatea de adaptare si iscusinta. Daca ne gandim bine au colonizat toate continentele de pe tera.

16 cele mai inteligente animale

13. Papagalul

Papagalii sunt apreciati in special pentru coloritul lor si capacitatea de a imita. Putini stiu ca un papagal poate recunoaste cateva sute de imagini chiar si dupa cativa ani, se poate recunoaste in oglinda si poate fi dresat mai multe comenzi si tipuri de miscari. Poate invata cuvinte si face diferenta intre obiecte.

14. Paianjenul Portia Labiata

Este considerat o creatura inteligenta, deoarece in urma unor teste de laborator realizate de cercetatori s-a descoperit ca are capacitatea de a invata numite lucruri si abilitatea uimitoare de a elabora strategii fiind ghidat de un instinct nativ foarte bun dar si de abilitati cognitive puternice. Pentru a prinde prada are tendinta de a sta nemiscat ore in sir, pentru a observa foarte bine miscarea acesteia, apoi o ataca la momentul oportun si o prinde de fiecare data fara a da gres.

15. Furnicile

Comportamentul lor arata ca au capacitatea de a avea grija sa-si planifice supravietuirea lor – in sensul de a-si aduna alimente si a le depozita – dincolo de satisfacerea nevoilor lor imediat. Unele specii aduna frunze, le duc in colonii, iar pe acestea cresc ciuperci pe care apoi le manânca. Acest mod de cultivare impune din partea lor necesitatea de a planifica si de a anticipa, deci sunt vietuitoare inteligente.

Ele trebuie sa asigure un loc in colonie unde sa depoziteze frunzele, apoi acestea trebuie sa fie insamântate, iar deseurile trebuie eliminate. Mai mult decât atât, furnicile au grija ca frunzele sa nu fie contaminate, pentru ca hrana ce va fi consumata mai târziu sa fie de calitate. Desi pare simplu, acest proces necesita inteligenta din partea lor, capacitatea de a anticipa si gândi in viitor.

leul si leoaica

16. Ratonii

Ratonii sunt in categoria celor mai inteligente animale din lume, pe locul 17 in top. Au capacitatea de a se adapta bine la orice mediu, sunt simpatici ca animale de companie, ajung sa-si caute hrana si pe lânga asezarile umane (in lazile de gunoi) daca este nevoie, sunt creativi, pot utiliza anumite obiecte pentru a iesi din anumite situatii dificile, pot invata anumite actiuni si reproduce prin dresaj.

Citeste si Limbajul corpului la animale

Bibliografie:

Cele mai citite articole