Multi se intreaba de ce este kopi luwak cea mai scumpa cafea din lume. Raspunsul este simplu. Pentru ca este greu de obtinut. Cererea este mai mare decat oferta.
In limba indoneziana, kopi inseamna cafea iar luwak, civeta de plamier.
Principalele pieţe de desfacere sunt Japonia şi SUA, precum şi Marea Britanie. Aici o ceasca de cafea poate avea pretul de 50 de lire.
Cum se obtine cafeaua kopi luwak ?
Daca vreti un raspuns rapid va pot spune ca se obtine din fecalele unui animal Civeta de palmier despre care puteti gasi mai multe detalii aici.
Imi place ca vanzatorii spun asa frumos cum animalul mananca fructul si nici nu se atinge de el. Il scoate in coaja special pentru tine. Probabil o parte dintre bautori habar nu au drumul acestei cafele, dar spui prostiile astea doar ca sa vinzi si sa si reusesti e mare lucru. Spune mult despre cumparatori.
Cum crezi ca obtine bietul animal beneficiile fructului daca nu il digera ? Zi ca este curatat prin metode naturale la aburi si ce mai vrei tu dar sa nu facem din tantar armasar.
Doar nu te asteptai sa culeaga fructele, sa le spele si sa stea la masa cu cutitu si furculita, eventual si cu un servet in poala, sa manance pulpa si boabele pe care le vrei tu sa le depoziteze in cosuri pentru a fi ridicate spre export de catre unu ca tine.
Procesare
Practic aceste animale se hranesc cu boabele coapte de cafea dar pe care nu le digerează in totalitate. Dupa ce le elimina acestea sunt prelucrate, mai mult sau mai putin, si apoi se servesc sub forma de cafea.
Kopi luwak pret
Cat costa cea mai scumpa cafea din lume
In 2010 cutia de 80 de grame se vindea cu 250 lei si o ceasca de cafea cu numai 190 lei. Astazi in 2019 pretul cafelei Kopi Luwak este de 150 lei 100 de grame. Sau daca vrei 1500 lei per kilogram.
Se putea servi in Club Kazeboo doar dupa ora 18:00. Era singurul loc unde puteai sa savurezi minunea.
„România este una din puţinele ţări în care cafeaua se vinde cu tot cu certificat de calitate, parafat de instituţiile de specialitate din Indonezia. Acest act atestă calitatea şi autenticitatea produsului şi a fost obţinut de unul dintre partenerii români care a studiat nanotehnologia la Paris şi a intrat în contact cu producătorii, fiind pasionat în special de studiul cafelei.”
Cele mai citite articole
Kopi Luwak este apreciată pentru metoda unică de obţinere şi cantitatea limitată la doar câteva tone pe an. Bobul de cafea este eliminat de animal şi cules de lucrătorii de pe plantaţie, care îl supun unui laborios proces de spălare, dezinfectare, selecţie bob cu bob, macerare, uscare şi apoi prăjire.
Studiile arată că microbiologic este mai curată decât cafeaua obişnuită. Imi e greu sa cred, dupa ce toate secretiile stomacale trec prin acele boabe de cafea.
In functie de regiune, are denumiri diferite: Jawa, Sumatra, Bali, Sulawesi, Filipine (aici este denumită kape alamid), Timorul de Est (numită kafé laku) şi în unele regiuni din sudul Indiei. In Vietnam se numeşte cà-fê chon si este produsa din boabele cafelei Robusta.
Da poi gasi si in Bucuresti cafea Kopi Luwak aici, aici sau aici.
Avantaje si dezavantaje
Un mare avantaj este ca animalul culege cele mai bune fructe. Ca oricine le vrea pe cele mai coapte, care ofera cele mai multe beneficii.
Dezavantajul este ca sunt un numar limitat de astfel de civete care „produca” aceasta cafea. Si numarul lor este in scadere datorita defrisarilor. In curand o sa defriseze astia toata planeta sa vedem unde mai cresc animalele arboricole.
Dar cui ii pasa ca si-asa sunt imputine si probabil fac si mizerii ( fac pipi din copac, arunca peturi pe jos, si altele)
Idei de afaceri
Ma puteti contacta pentru tarte Mikala !
Stabilim o reteta bazata pe anumite alimente astfel incat sa functionez sanatos si o vindem la suprapret.
Alte cafele
Locul 2
Locul secund în top este ocupat de Hacienda La Esmeralda, cafea produsă în Panama, fiind obţinută dintr-un fruct asemănător cu cireaşa. Cafeaua a fost lăudată de Napoleon Bonaparte după ce a fost exilat pe insulă. Producătorii au început să o exporte în anul 1900, însă producţia este foarte scăzută, în jur de 12 tone anual, iar cererea este în creştere.
Cafeaua Bio (Fairtrade)
Pentru cultivarea cafelei ecologice se folosesc îngrăşăminte naturale din reziduuri de plante, buruienile sunt culese cu mâna, iar dăunătorii sunt eliminaţi fără pesticide. Cafeaua ecologică se obţine, în principal,
din arbuşti cunoscuţi pentru rezistenţa la condiţiile de mediu şi dăunători specifici zonei. Este important ca arbuştii de cafea să fie cultivaţi pe aceleaşi suprafeţe cu arbori simpli sau fructiferi, deoarece concentraţia de dioxid de carbon este mult mai redusă. În plus, se evită eroziunea solului, renunţându-se la îngrăşămintele minerale şi pesticide. Până acum, culturi ecologice se găsesc doar la micii fermieri, pe suprafeţe reduse, care pot fi îngrijite corespunzător. Fairtrade este cea mai renumită cafea ecologică.
Comentarii