Advertisements

Leopardul

  • Areal: Africa si Asia
  • Habitat: Paduri, pasuni si regiuni montane
  • Hrana: Carnivor (elan, caprioara, etc.)
  • Marime: 1 – 2 m
  • Greutate: 30kg – 90kg
  • Viteza: 45kph (30mph)
  • Culori: negru, galben, maro, auriu
  • Reproducere: 3 pui
  • Pradatori: Tigrul si leul
  • Traieste: solitar
  • Media de varsta: 10 – 15 ani
  • Particularitati: blana deasa si lunga, dinti ascutiti

Leopardul (Panthera Pardus) apartine familiei Felidae si este cel mai mic membru al dintre cele patru pisici mari care se gasesc in genul Panthera, celelalte fiind tigrul, leul si jaguarul.

Putea fi intalnit din Asia de Sud si Est pana in Siberia de Sud si Africa, dar aria de raspandire a scazut radical din cauza vanatorii. In prezent poate fi gasit in principal in Africa, dar exista populatii si in Sri Lanka, Indochina, Malaysia, Indonesia si China.

Marele avantaj in salbaticie este comportamentul la vanatoare, adaptabilitatea de a fugi cu viteze de pana la 60km/h si abilitatea unica de a se carata in copaci cu carcase de animale grele. Este recunoscut si pentru un camuflaj bun.

In antichitate leopardul a fost considerat un hibrid intre un leu si o pantera, de aici numele sau compus din Leon(leu) si pardos(pantera). Denumirea stiintifica moderna, Panthera Pardus este derivata din limba latina, se considera a fi un compus care inseamna „alb-galben” in sanscrita.

Advertisements

Leoparzii ocupa cea mai mare suprafata dintre toate pisicile salbatice, in special partea centrala si de est din Africa, cu toate ca populatia este in tendinta de scadere. Carl Linnaeus a publicat descrierea leopardului in 1758 si ulterior au fost descrise 27 de subspecii de leopard.

Hrana Leopard

Leoparzii sunt vanatori versatili si oportunisti si au o dieta foarte larga. Se hranesc cu o diversitate mai mare de prada decat alti membri ai speciei si mananca orice, chiar si gandaci de balegar in caz de nevoie.

Dieta lor consta mai ales din animale cu copite si maimute. Consuma adesea si rozatoare, reptile, amfibieni, insecte, pasari, peste si pradatori mici (vulpi, jderi, sacali, s.a.). A fost vazut atacand in crocodil care pe uscat.

Cei care traiesc in Africa vaneaza in special Impala si Gazelele lui Thomson. 67% din prada sunt animale cu copite din care 60% Impala, Antilope si alte animale cu greutati intre 40-60kg.

Media zilnica de carne consumata este de 3.5kg pentru masculi si 2.8kg pentru femele. A fost vazut un leopard cand se catara intr-un copac cu o antilopa de 125kg. Sunt capabili sa care animale cu greutate mai mare decat a lor de 2-3 ori.

Cei mai multi leoparzi evita oamenii, dar se mai intampla sa mai prinda cate unul ocazional, ca prada. Doua cazuri extreme au avut loc in India, un leopard a omorat 125 de oameni, iar al doilea peste 400.

Amandoi au fost omorat de vanatorul Jim Corbett. Desi aceste cazuri sunt rare, cand apar, leoparzii sunt descrisi ca masini de ucis. Daca omu ii distruge habitatul si il vaneaza este nedrept ca el sa atace omul ?

Aspect Leopard

Leoparzii sunt animale care vaneaza. Desi sunt mai mici decat alti membri ai genului, ei pot vana prazi mari cu ajutorul craniilor lor masive si a muschilor puternici ai maxilarului.

Lungimea capului si a corpului este cuprinsa intre 95 si 165cm, lungimea cozii este de 60 pana la 110cm, iar inaltimea la umar estede 45-80cm. Masculii sunt cu aproximativ 30% mai mari decat femelele.

Greutatea lor variaza intre 30 si 90kg, iar a femelelor intre 20-60kg. Masculii din Africa de Sud ating greutati de 91kg, iar cei din Somalia sau 23-27kg.

Aceasta variatie mare de greutate este intalnita in zone diferite si se crede ca rezulta din disponibilitatea de prada care se gaseste in fiecare habitat. Cel mai mare leopard inregistrat a avut 96.5kg. Corpul leopardului este relativ lung iar picioarele sunt scurte.

Culoarea blanii leoparzilor este foarte diversificata. Petele animalelor din Africa de Est sunt circulare, in timp de petele leoparzilor din Africa de Sud si Asia tind sa fie ovale.

Blana lor de culoare galbena tinde spre un crem palid la populatiile de desert, si spre gri la populatiile de la marginea padurilor. In general blana din zona burtii tinde sa fie mai deschisa la culoare si mai catifelata, mai pufoasa.
Leoparzii pot fi confundati usor cu celelalte doua pisici de talie mare cu care vietuieste in Africa: ghepardul si jaguarul.

Comportament Leopard

Leoparzii traiesc in principal zonele cu pasuni si padure. Se intalnesc in savane si paduri tropicale. Se spune despre ele ca sunt animale adaptabile care pot fi intalnite si in padurile din zonele temperate unde temperaturile ajung iarna si la -25 de grade.

Advertisements

Leopardul este un animal solitar si in mare parte nocturn. Nivelul de activitate variaza in functie de habitat si de tipul de prada pe care o vaneaza. Este cunoscut pentru capacitatea de a se carata fiind vaszut des odihnindu-se pe crengile copacilor in timpul zilei. Sunt inotatori foarte buni.

Cea mai puternica pisica salbatica mare este tigrul. Este foarte agil, putand alerga cu viteze de pana la 60km/h. este capabil de salturi de 6m si pana la 3m in inaltime.

Scot o serie de sunete: mormaie, maraie, miauna, si altele. Este un animal teritorial, desi au teritorii de mii sau sute de mii de km2 la nevoie se duc lupte violente intre masculi.

Leoparzii trebuie sa concureze pentru hrana si adapost cu alti pradatori cum ar fi leii, tigrii, hienele si cainii salbatici. Aceste animale pot fura cu destula usurinta prada leopardului sau ii poate vana specia, pe cei mai tineri, mai ales puii daca ii gaseste.

Leii se mai carata ocazional in copaci sa fure prada leoparzilor. In desertul Kalahari daca nu urca prada repede in copaci trebuie sa o cedeze hienelor. Leoparzii au o medie de prada ucisa de 38kg, care este cu mult mai mica fata de 91kg a tigrilor.

Au fost cunoscuti de-a lungul istoriei, au fost prezenti in arta, mitologie, folclor in Grecia antica, Persia, Roma si chiar Anglia.

Reproducere Leopard

In functie de regiune leoparzii se pot inmulti tot timpul anului. Perioada de imperechere dureaza aproximativ 46 de zile si femela este in calduri 6-7 zile. Perioada de gestatie dureaza 90-105 zile.

De obicei se nasc 2-4 pui. Mortalitatea este estimata la 40-50% in primul an. Puii se nasc cu ochii inchisi, acestia vad dupa 9-10 zile. Dupa 3 luni incep sa-si urmeze mama la vanatoare.

La varsta de un an se pot descurca singuri dar raman alaturi de mama timp de 18-24 luni. Speranta de viata este de 10 – 15 de ani. In captivitate s-au inregistrat si indivizi de 21 de ani.

Incrucisarile intre leoparzi si alti membri ai genului a fost supravegheaza, rezultand hibrizi. O incrucisare intre o leoaica si un mascul leopard este cunoscuta sub numele de leopon.

Leoponii au fost crescuti in captivitate in Japonia la sfarsitul anului 1950. Pumapardul este un hibrid rezultat dintr-o imperechere intre un leopard si o puma.

Acesti hibrizi au fost crescuti la sfarsitul anilor 1890 si inceputul anilor 1900 de Carl Hagenbeck la un parc de animale din Hamburg, Germania.

Poze Leopard

Stiati ca ..
  • Leopardul traieste in Africa si Asia in tari precum: India, Pakistan, China, Gabon, Congo, Zaire, Uganda, Kenya dar si in alte zone.
  • Leopardul bea apa cu placere in fiecare zi , dar in lipsa acesteia , rezista chiar si o luna intreaga.
  • cu labele sale puternice si muschii gatului, ii permit sa care o antilopa mascul in plina maturitate sau chiar o girafa tanara.
Comentarii
Toate comentariile
Comentarii