Advertisements

Scatiul

Origine

In Romania Scatiul (Carduelis spinus) este reprezentatul cel mai mic al familiei, avand cuibul in regiunea coniferelor sau foioaselor din muntii Carpati. Ei sunt raspanditi in toata Europa cu exceptia Islandei.

Traiesc si in Asia de Nord si Asia de Est dar si in Orientul Apropiat si Orientul Mijlociu.

Hrana Scatiu

Scatiu hraneste in principal pe seminte de molid sau pin in timpul sezonului de imperechere. In timpul iernii, se aduna in stoluri amestecate cu alte specii, hranirea facandu-se pe baza de seminte sau mesteceni si de arin.

Advertisements

Ele se hranesc pe varfurile ramurilor, atarnand cu capul în jos. Ciocul subtire si ascutit permite pasarii sa manance semintele fara coaja.

Se hraneste cu seminte sau fructe, mai rar cu insecte.

Caracteristici Scatiu

Scatiul are o lungime de 12cm si cantareste 12-18 grame. Este mai mic decat vrabia si poate fi usor recunoscut dupa penaj. Culoarea predominanta este galben-verzui.

Masculii sunt mai colorati decat femelele care au penajul mai putin colorat. La femele se poate observa, in afara penajului, pata gri-albicioasa pe burta. Penele de deasupra capului sunt negre, iar ciocul subtire si ascutit. Picioarele sunt subtiri si maro inchis.

Ca multe pasari are cateva tipuri de ciripit in functie de activitate.

In acest moment populatia de scatii nu este amenintata la nivel global.

Advertisements

Multa lume iau in companie Scatii pentru aspectul si cantecul lor. Ei nu necesita ingrijire speciala. In captivitate traiesc intre 11 si 14 ani, iar in salbaticie diferenta este 2-3 ani.

Reproducere Scatiu

Sezonul de reproducere incepe primavara. La inceputul lunii aprilie femela construieste cuibul cu nuiele, muschi, licheni, lana, si ce mai gaseste in zona.

Scatiul are obiceiul sa cuibareasca in grupuri mici, aproape unul de altul. Cuibul este amplasat spre varful copacului. Femela depune 3-5 oua alb-gri cu pete sau dungi.

Incubatia dureaza aproximativ 11-12 zile. In toata aceasta perioada femela sta pe oua clocindu-le timp in care masculul o hraneste.

Perioada de cuibarit dureaza aproape doua saptamani. Puii sunt hraniti de ambii parinti cu pasta din gat, pasta facuta din seminte, insecte si apa. In cel mult o luna se formeaza noi grupuri mici.

Poze Scatiu

Stiati ca…

  • Populatia de scatii este intre 20 si 36 de milioane.
  • Populatia europeana este estimata intre 3 si 15 milioane de perechi

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii