Nagatul

Pasare Nagatul

Origine

Nagatul (Vanellus vanellus) este o pasare migratoare din familia Charadriidae. Este o pasare reprezentativa pentru regiunile de campie si de pasune din Europa Africa de Nord si Asia.

Mai de mult, ouale pasarilor puteau fi gasite pe listele de bucate, fiind adevarate delicatese, dar azi culegerea lor in Europa este interzisa.
In Romania pasarile cuibaresc frecvent pe langa regiuni de balta. Ele prefera regiunile joase, deschise, de campie si smarcuri. Sunt pasari monogame.

Teritoriul cuibului este aparat cu inversunare de mascul.

Hrana Nagat

Hrana pasarilor consta din isecte, larve, viermi, si alte nevertebrate mici ce traiesc pe campie, iar hrana vegetala ca de exemplu seminte, o consuma in cantitati mai mici.

Nagatul este activ atat ziua cat si noaptea.

Caracteristici Nagat

Cele mai citite articole

Nagatul este de marimea unui porumbel (28 – 31 cm), cu coloritul penajului aripilor si spatelui negru-verzui, iar crestetul si gusa sunt negre.

Penele de pe cap formeaza un mot arcuit in sus. Partea laterala a capului cu abdomenul sunt albe.

Nu exista un dimorfism sexual la nagat. Sunt bune zburatoare, pasarea avand 70 – 80 cm cu aripile deschise.

Era o pasare extrem de detestata in Evul Mediu. Atunci cand romanii se ascundeau in mlastini de teama navalitorilor tatari, nagatul ii semnala, zburand in jurul lor si facand zgomot.

Se mai numeste si caine-tatarasc din aceasta cauza. In germana, nagatul se numeste Kiebitz ; termenul chibit vine de la comportamentul insuportabil al acestei pasari pe care l-am amintit mai devreme.

Reproducere Nagat

Ponta este depusa in lunile aprilie, mai fiind alcatuita din 3 – 4 oua verzui cu puncte intunecate. Clocesc ambii parinti, iar puii eclozioneaza la circa 26 – 27 de zile. Iarna pasarile migreaza spre Asia de Sud si spre bazinul mediteran.

Poze Nagat

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole