Advertisements

Ursul Panda

  • Origine: China, Birmandia, Vietnam
  • Inaltime: 1m
  • Greutate: 80 – 130 kg
  • Culori: Alb-Negru
  • Hibernare: NU

Origine

Ursii panda (Ailuropoda melanoleuca) ocupau candva o mare parte din China, precum si nordul Birmaniei si Vietnamului. Dar schimbarile climatice si in primul rand cresterea populatiei umane i-a alungat din aceste regiuni. In prezent, ultimii ursi de bambus traiesc in sase zone din sud-vestul Chinei.

Unele parti din aceste regiuni muntoase, izolate una de cealalta, sunt rezervatii naturale, dar aproape jumatate din populatia de panda traieste in afara zonelor protejate.

Desi munti impermeabili, cu un climat bland , subtropical, sunt habitatul lor preferat. Panda mai traiesc si in regiuni foarte inalte , ajungand pana la 4000 de metri altitudine.

Advertisements

Hrana Urs Panda

Panda, ursul este si cunoscut sub denumirea de ursul de bambus, datorita regimului sau hrana aproape exclusivist, fiind foarte sensibil la schimbarile de habitat.

Panda uriasi mananca aproape exclusiv frunze si muguri de bambus. Pentru a se satura cu aceasta hrana slaba in nutrienti, au nevoie de 30 kilograme pe zi. Acest lucru inseamna ca trebuie sa manance si 16 ore pe zi, consumand si uneori si bulbi de plante, radacini , oua si mici mamifere.

Dependenta extrema de bambus ca surasa de hrana face din ursul panda o specie extrem de vulnerabila. Ca urmare, multi dintre ei mor daca plantele din regiunea in care traiesc dispar dupa ce infloresc in masa -un fenomen ce are loc la intervale cuprinse intre 30-40 de ani.

In trecut panda puteau apela la alte tipuri de bambus , din regiunile mai joase , dar in prezent aceste zone au fost defrisate. Ca mod de viata ursii panda sunt singuratici si isi petrec aproape intreaga zi mancand.

Se retrag in pesteri sau in arbori inalti pentru a dormi. Desi sunt activi tot anul , miscarile lor sunt foarte lente , din cauza regimului alimentar vegetarian scazut in nutrienti.

Aspect Urs Panda

Ursii panda au fata rotunda, cu blana alba ,specifica , urechi negre si semne negre in jurul ochilor.

Membrele si umerii sunt deasemenaea de culoare neagra.

Femelele cantaresc in jur de 80 de kg , iar masculii ating o greutate de 85-125 kg si o inaltime de 180 cm.

Advertisements

Comportament Urs Panda

Ursul Panda nu prea este bun luptator. Adesea ursul Panda fuge si se catara in copaci cand vad un inamic si poate de asemenea inota in caz de primejdie intr-un curent de apa tulmuntos.

O alta sansa de scapare a ursului Panda este aceea ca tinandu-si capul cu labele se poate rostogoli pana in fundul vailor.

Ursul Panda ramane unul dintr cele mai frumoase specii de animale de pe toate toate continentele si care este pe cale de disparitie si pentru care organizatiile internationale se straduiesc sa il scoata din aceasta criza a reducerii numarului de specimene din aceasta specie.

Reproducere Urs Panda

Femelele panda devin capabile de reproducere dupa 3 sau 4 ani de viata. In timpul perioadei de imperechere , intre lunile aprilie si mai, ambele sexe lasa urme de miros pe stanci si copaci. Uneori , mai multi masculi se lupta pentru o femela.

Ursii scot urlete in perioada de imperechere. O data la doi sau trei ani, o femela naste unul sau doi pui de marimea unor hamsteri, dupa o perioada de gestatie cuprinsa intre 3 si 6 luni .

Micutii cantaresc doar 75-150 de grame si avand nevoie constanta de caldura si ingrijire; deobicei doar unul supravietuieste. Puii devin independenti la varsta de 18 luni.

Ursii panda au un ritm de reproducere foarte scazut, multi tineri ursi murind din motive inca necunoscute.

Poze Urs Panda

Stiati ca ..

  • Ursul panda mananca aproape exclusiv bambus.
  • Ursii panda sunt un tezaur national in China si de aceea este o specie protejata de lege.
  • Ursii panda pot dezvolta depresii? Se intampla atunci cand sunt mutati dintr-un loc in altul.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii