1000x250 ro

Hipopotamul

Hipopotamul animal
  • Areal: Africa
  • Habitat: Lacuri, rauri, mlastini
  • Hrana: Ierbvor
  • Marime: 2m – 5m (6.5ft – 16.5ft)
  • Greutate: 1 – 4.5 tone (2,200 – 9,900lbs)
  • Viteza: 45km/h (30mph)
  • Culori: Gri, Maro, Negru, Roz
  • Reproducere: 1 pui
  • Pradatori: Lei, hiene, crocodili
  • Traieste: in turma
  • Media de varsta: 40 – 50 de ani
  • Particularitati: Al 3-lea animal ca marime de pe pamant

Hipopotamul (Hippopotamus amphibius) este un mamifer african amfibiu, cel mai mare nerumegator. Numele sau provine din limba greaca, avand semnificatia de cal de rau (hippos = cal, potamus = rau).

In trecut, hipopotamii erau raspanditi prin toata Africa subsahariana, dar astazi arealul lor s-a restrans la cateva regiuni din estul si sud-estul Africii.

Batatorirea solului si distrugerea recoltelor de catre hipopotami au condus la eforturi de exterminare a lor – pielea si carnea sunt de asemenea apreciate. Hipopotamii au disparut complet din Africa de Nord pana in anii 1800 si din sudul Natal si Transvaal prin 1900.

Sunt inca destul de raspanditi in estul Africii, dar de pilda rasa specifica lacului Ciad din Africa central-vestica este amenintata de disparitie. Populatiile de hipopotami sunt in continua scadere.

Exista inca o cerere mare de dinti de hipopotam, ca sursa de fildes fin, ce poate fi usor prelucrat – candva era utilizat pentru fabricarea dintilor falsi.

1000x250 ro

Hrana Hipopotam

Noaptea hipopotamii merg pe trasee cunoscute lor, pana la 10 km in pasunile din jurul apei, pentru a se hrani timp de 5-6 ore. Caninii lungi si incisivii sunt utilizati doar ca arma – pascutul este realizat apucand iarba cu buzele largi si dure si smucind capul cu putere.

In apropierea raurilor, unde iarba este pascuta intens si calcata in picioare, zone mari pot deveni complet lipsite de vegetatie, ceea ce conduce la aparitia eroziunii. Totusi hipopotamii mananca destul de putin comparativ cu greutatea lor corporala (circa 35 kg pe noapte), deoarece nevoile lor de energie sunt scazute ca urmare a faptului ca majoritatea timpului il petrec stand in apa calda.

Hipopotamii nu rumega, dar retin hrana un timp indelungat in stomac, extragand proteinele prin proces de digestie bazat pe fermentatie. Procesul lor digestiv este raspunzator pentru eliberarea unui numar mare de nutrienti in raurile si lacurile africane, favorizand astfel pestii, care sunt la randul lor o sursa de proteine cruciala pentru populatia umana locala.

Aspect Hipopotam

Are corpul in forma de butoi, o gura enorma, picioare scurte si cate patru degete la fiecare picior. Poate atinge lungimea de 3,5 m, inaltimea la umeri de 1,5 m si greutatea de 3.200 kg.

Pielea este foarte groasa, aproape lipsita de par, de o culoare brun-cenusie pe spate, dar mai deschisa, roz, pe partea ventrala. Urechile si narile raman la suprafata apei cand restul corpului este scufundat.

Hipopotamii traiesc in apropierea raurilor, lacurilor, mlastinilor sau a altor ochiuri de apa, de obicei in grupuri de 7 pana la 15 indivizi.

Nu exista un dimorfism sexual evident, astfel ca femelele si tinerii masculi sunt adesea confundabili.

Comportament Hipopotam

In cursul zilei dorm si se odihnesc in apa sau in apropierea acesteia. Noaptea ies pe uscat pentru a se hrani cu ierburi. In apa pot inota repede sau chiar merg pe fundul apei, deoarece pot ramane scufundati (cu narile si urechile astupate) mai mult de 5 minute.

Cele mai citite articole

Desi pot fi vazuti adesea tolaniti la soare, hipopotamii se deshidrateaza destul de rapid si au nevoie de apa pentru a-si rehidrata pielea. Apa le este necesara si pentru a-si racori corpul, deoarece nu transpira.

Pielea lor este dotata cu numeroase glande care secreta o substanta de culoare rosiatica, ceea ce a condus la aparitia unui vechi mit care afirma ca hipopotamii ar transpira sange. Substanta secretata de aceste glande actioneaza ca un filtru impotriva razelor ultraviolete.

Hipopotamilor le plac apele putin adanci in care pot dormi scufundati doar pe jumatate. Numarul de exemplare este limitat de aceste spatii propice lor, care pot deveni destul de aglomerate – pana la 150 de hipopotami pot imparti acelasi bazin in timpul sezonului secetos.

Pe timp de seceta puternica sau de foamete pornesc in lungi migratii, care au adesea drept consecinta moartea multor exemplare.

Femelele traiesc in turme, dar nu se asociaza in mod permanent cu alte femele, desi uneori pastreaza legaturi cu progeniturile lor pentru cativa ani. Cand ajung in proximitate, masculii dominanti din teritorii invecinate se uita fix unii la ceilalti, apoi se intorc si, cu partea posterioara scoasa din apa, elimina cu putere fecale si urina, intr-un arc larg.

Acest comportament indica faptul ca teritoriul este ocupat. Ceilalti masculi din teritoriu fac si ei gramezi de balega de-a lungul cailor de acces spre zona lor, marcand-o olfactiv. Hipopotamii se recunosc reciproc dupa miros si uneori se urmeaza unul pe altul, cu nasul aproape de coada celui din fata, in deplasarile nocturne.

Rareori apar dispute intre masculi, atunci cand tauri straini invadeaza teritoriile de imperechere. Cele mai multe agresiuni constau in zgomote, improscari cu apa, false atacuri si afisarea dintilor prin cascarea larga a gurii, dar uneori oponentii se angajeaza in batalii violente, incercand sa-si sfasie adversarul din lateral cu incisivii inferiori.

Ranile pot fi fatale in ciuda pielii groase.

Reproducere Hipopotam

Masculii se maturizeaza la varsta de 8 ani, dar majoritatea imperecherilor sunt realizate de masculii dominanti, de peste 20 de ani.

Ei monopolizeaza timp de 12 ani sau chiar mai mult zone ale raurilor, numite teritorii de imperechere. Alti masculi sunt tolerati, dar numai daca nu incearca sa se imperecheze. Femelele se aduna in aceste zone in perioadele secetoase, cand se produc majoritatea imperecherilor.

Femelele se maturizeaza la 3 ani in gradinile zoologice, dar in salbaticie maturitatea nu se produce decat dupa varsta de 13 ani. Dupa o gestatie de opt luni este nascut un singur vitel, in greutate de circa 45 kg.

Vitelul isi poate inchide urechile si narile pentru a se hrani sub apa si poate sa se suie pe spatele mamei pentru a se odihni. Incepe sa manance iarba la varsta de o luna si este intarcat la varsta de 6-8 luni.

Femelele nasc un vitel la fiecare doi ani. Tinerii vitei sunt vulnerabili in fata crocodililor, leilor si a hienelor.

Longevitatea este de pana la 49 de ani in captivitate, dar rareori depaseste 40 de ani in salbaticie.

Poze Hipopotam

Stiati ca …
  • Hipopotamii au ucis mai multi oameni decat orice alt animal? Protejandu-si fara frica teritoriul si puii, hipopotamii au ucis peste 400 de oameni in Africa – mai mult decat oricare alt animal salbatic.
  • Hippopotamus amphibius inseamna „calul raului”.
  • Hipopotamul este al treilea animal ca marime de pe pamant
  • Aproape toti din celebrii exploratori si vanatori ai Africii au avut intamplari nefericite cu hipopotamii si au considerat hipopotamii ca fiare rele si violente.
  • Laptele de hipopotam este de culoare roz si foarte bogat in calorii.
  • Un hipopotam poate alerga mai repede decat un om.

Cele mai citite articole