Mamut

mamut

Mamutii fac parte din ordinul Proboscidea al clasei Mamalia. Originea mamutilor, din care au evoluat elefantii actuali, este in Africa. Aceast proces a avut loc in urma cu 60 milioane de ani.

Primele specii de mamuti au aparut in Asia dupa o migrare din Africa. S-au adaptat la conditiile de trai destul de grele avand in vedere ca vietuiau intr-o perioada glaciara acum 80.000 milioane de ani.

Pentru a supravietui mamutii migrau in Europa pe timp de iarna, unde conditiile erau mai bune. Mamutii au ajuns chiar si in America de Nord prin istmul Bering format acum 3 milioane de ani, pe parcursul celorlalte ere glaciare.
Istmul unea America de Nord cu Asia. Disparitia mamutilor a fost cauzata in principal de doua motive: vanatoarea excesiva practicata de neandertali si oamenii moderni, al doilea motiv fiind incalzirea globala ce a determinat sfarsitul ultimei ere glaciare acum circa 10.000 de ani.

Cuvantul mamut provine din limba rusa. Este format din doua cuvinte: pamant si corn (earth, horn). In limba engleza cuvantul se traduce „mare”, „masiv”.

Cele mai citite articole

Caracteristici
Coltii grosi si curbati sunt mai lungi ca ai elefantilor.Cea mai mare specie cunoscuta este Songhua River Mamut (Mammuthus sungari) a atins inaltimi de peste 5m la nivelul umarului. Mamutii cantaresc in general in jur de 8 tone, iar masculii cei mai mari pot depasi frecvent 12 tone. Cele mai multe specii de mamut se spune ca au fost aproape cat un elefant din zilele noastre.

Fosile de mamuti pitic au fost descoperite in insulele Anglo-Normande (Mammuthus Exilis), in insula sardinia (Mammuthus Lamarmorae) si in insula Wrangel din nordul Siberiei. un picior de mamut a fost descoperit in Illinois in 2005.

Extinctie
Mamutul pitic a fost ultima specie existenta. Cea mai mare parte a populatiei de mamut a trait in America de Nord si Eurasia in ultima parte a erei glaciare. Pana de curand s-a stiut ca mamutii au disparut acum aproximativ 10.000 de ani inainte de Cristos, dar noi dovezi arata ca unele specii au trait pana in jurul anilor 8000 i.H. Populatia de mamut pitica, care a supravietuit cel mai mult a trait in Alaska pana in anul 3750 i.H.

O explicatie pentru disparitia mamutilor este incalzirea globala. Cresterea nivelului marii, aparitia padurilor in locul pasunilor deschise a redus habitatul mamutului. In Rusia inca se descopera dovezi ale prezentei mamutilor. Acestea sunt gasite in gheata la adancimi cuprinse intre 1m si 1km.

Poze Mamut

mamut

Bibliografie:

Cele mai citite articole