1300x300

Bourul

bourul

Bourul este un mamifer bovin disparut. Numele stiintific (Bos primigenius) se traduce prin „bou primordial”. Conform Muzeului Paleontologic de la Universitatea din Oslo, bourii au evoluat in India, acum doua milioane de ani, au migrat spre Orientul Apropiat, ajungand in Europa acum 250.000 de ani. O descendenta directa a speciei este Bos taurus, popular vaca.

Vaca domestica sud-asiatica, zebu, poate fi descendenta a altei specii inrudite, gaurul, desi unii considera ca e doar o specie care a evoluat separat din bouri. Vacile moderne sunt mult mai mici decat stramosii salbatici: inaltimea unei vaci domestice este de 1,4 metri, in timp ce bourii atingeau inaltimi de aproape doi metri.

Bourul a aparut in zona Himalayei si dupa ce s-a raspandit au rezultat in final 3 rase distincte: bourul european, asiatic si african. Bourul, care a trait si in tara noastra era un animal impresionant, mai mare decat zimbrul sau bizonul si mai agresiv decat bivolul african.
Este considerat de multi stramosul tuturor raselor de vite domestice, masculii depaseau deseori greutatea de o tona. A fost un animal foarte puternic, agresiv si dominant. Datorita calitatilor a ajuns stema si simbolul peren al Moldovei Istoria bourului este comuna cu cea a zimbrului. Ea a fost studiata de profesorul Eugen Botezat inca din anul 1913.

Bourii au fost desenati in multe picturi rupestre, ca cele de la Lascaux si Livernon din Franta, indicand raspandirea acestui animal, a carui forta vitala ii era atribuita calitati magice. Bourul a supravietuit Epocii Fierului in Anatolia si Orientul Apropiat, fiind considerat animal sacru, Taurul Lunar fiind asociat cu Marea Zeita si apoi cu Mithra.

Cele mai citite articole

Era simbolul Principatului Moldovei, acum facand parte din stema nationala a Romaniei si din stema de stat a Republicii Moldova. In Caucazul de sud si Mesopotamia de nord, domesticirea bourilor a inceput in jurul anului 5000 I.Ch.

1000x250

Intr-o sapatura arheologica din Peterborough, Anglia a fost descoperit un craniu de bour in care partea din fata a fost scoasa, dar coarnele au ramas atasate. Se presupune ca uciderea bourului a fost un act de sacrificiu cu insemnatate religioasa. Ultimul bour in viata inregistrat a fost vanat de braconieri in 1627 in padurea Jaktorow, Polonia.

Poze Bour

bourul

Bibliografie:

Cele mai citite articole