Quagga (Equus quagga quagga) este o subspecie a zebrei de campie. Quagga se putea gasi candva in numar mare in Africa de sud. Se putea deosebi usor de zebre avand dungi doar pe partea din fata a corpului.
Singurele exemplare de Quagga fotografiate in viata au fost cele de la gradina zoologica din Londra in anul 1870. A trait in partile uscate din Africa de Sud in zonele cu pasuni. Erau limitate la nord de raul Portocaliu(Orange), la vest raul Vaal, iar la sud-est marele rau Kei. Quagga a fost vanat pentru carne. Este una din multele victime ale extinctiei rasei umane moderne.
Initial a fost clasificata ca specie individuala, Equus Quagga, in anul 1778. Ca si in cazul zebrelor, datorita variatiei mari a „hainei” fiecarui individ, nu exista doua animale identice. Ultima Quagga salbatica a fost impuscata la sfarsitul anilor 1870 si ultimul specimen in captivitate, o iapa, a murit pe 12 august 1883 la gradina zoologica Artis Natura Magistra din Amsterdam.
Quagga a fost primul animal caruia i s-a studiat ADN-ul. Cercetarile confirma faptul ca Quagga nu a fost o specie separata, ci o subspecie a zebrei de campie. Conform cormelor din nomenclatura, in cazul in care exista doua sau mai multe nume atribuite aceluiasi animal, primul nume atribuit este folosit.
Dupa descoperirea stransei relatii intre Quagga si zebre proiectul Quagga a fost initiat de Reinhold Rau (1932-2006) in africa de Sud pentru a recrea Quagga cu ajutorul zebrei de campie pentru a o reintroduce in salbaticie. Pe 20 ianuarie 2005 s-a nascut un pui pe nume Henry. La inceputul anului 2006 a 3-a si a 4-a generatie seamana foarte mult cu Quagga.
Comentarii