Advertisements

Glyptodon

Glyptodonul a fost un animal mare care a facut parte din familia Gliptodontidae si a fost inrudit cu animalul armadillo. A avut aproape aceeasi marime si greutate ca un volksvagen beetle.

Avea forma rotunjita si osoasa, iar membrele la nevoie se ascundeau dedesubt. Seamana ca forma cu broasca testoasa. Glyptodonul se presupune ca a fost un ierbivor care pasuna in zonele cu ierburi si plante din zona raurilor.

Glyptodonul face parte din ordinul de mamifere placentare cunoscut sub numele de Xenarthra. Are originea in America de Sud. Au trait de acum 2.5 milioane de ani pana cand au disparut complet acum 10.000 de ani. Se presupune ca oamenii din acele timpuri au folosit carapacea acestui animal pentru a se adaposti in conditii meteorologice nefavorabile (iarna, pe timp de ploaie, etc.).
Anatomie
Glyptodonul a fost acoperit de o carapace de protectie groasa de 2.5cm alcatuita din multe placi osoase, ca niste mini-scuturi sudate intre ele. Fiecare individ a avut un model unic de astfel de scuturi din care era alcatuita carapacea. Aceasta carapace le ofera protectie aproape la fel ca broastelor testoase cu deosebirea ca acestia nu-si puteau retragea capul sub carapace, dar in schimb aveau o protectie osoasa pe cap.

Advertisements

O astfel de carapace mare, si groasa are nevoie de un suport pe masura. Picioarele erau masive, scurte si osoase. Partea nazala redusa a fost compensata de muschi puternici cu scop necunoscut. Unii presupun ca ar tine loculunei trompe la fel ca la tapir sau la elefant. Maxilarul mic si puternic are un rol important in mestecatul plantelor fibroase si groase care pot fi gasite pe malurile raurilor sau ale lacurilor.

Advertisements

Poze Glyptodon

Bibliografie:
Loading...
Loading...
Comentarii
Toate comentariile
Comentarii