Pasarile Moa s-au impartit in unsprezece specii si sase genuri, toate fiind pasari care nu zboara care au trait in Noua Zeelanda. Cele mai mari doua specii, diornis robustus si diornis novaezelandiae, au atins inaltimea de 3,7m si greutatea de aproape 250kg.
Toate cele 11 specii sunt singurele pasari nezburatoare fara aripi. Sunt pasari predominant ierbivore care traiau in padurea din Noua Zeelanda in zonele subalpine si cele cu arbusti. Au trait mii de ani pana la aparitia unei specii de vultur care se presupune ca a dus specia la disparitie.
Initial se presupunea ca cea mai apropiata pasare de Moa este pasarea kiwi, dar testele ADN publicate in 2005 au aratat ca Moa se apropie cel mai mult de pasarea Emu. Cercetarile facute in 2010 ne spun ca nu Emu este cea mai apropiata ruda, ci o pasare mica terestra din America de Sud care poate sa zboare pe nume Tinamu.
Evolutie
Avand in vedere ca Moa apartine unui grup de pasari care nu are aripi si poate zbura s-au ridicat intrebarile urmatoare: cum au ajuns aceste pasari in Noua zeelanda si de unde ? Se presupune ca ar fi fost in Noua zeelanda acum 70 milioane de ani cand aceasta era lipita de Antarctica.
Hrana
Desi oamenii de stiinta n-au vazut nici un Moa cum se hraneste, acestia au dedus dupa forma fosilelor ca pasarile Moa mancau plante, crengi si frunze de la arborii si arbustii pitici. La fel de multe alte pasari inghitea si nisip sau pietricele mici pe langa hrana pentru a ajuta digestia.
Cele mai citite articole
Locomotia
Pe toata insula de Nord au fost gasite urme de gheare de Moa. Exista chiar si o poza cu urmele pasarii din anul 1911. Analizand distanta dintre urme se poate spune ca viteza de deplasare este mica, de numai cativa km/h.
Fracmente de coji de oua sunt frecvent intalnite in sapaturile arheologice si in dunele de nisip de pe coasta Noii Zeelande. Treizeci si sase de oua intregi exista in colectiile muzeului. Acestea difere foarte mult in dimensiuni, probabil datorita dimensiunilor tipurilor de specii (120 – 240mm). cele mai multe oua au fost de culoare alba.
Poze pasare Moa
Bibliografie: