Rechinul Taur

Origine

Rechinul Taur (Carcharhinus leucas) face parte din genul Carcharhinus, familia Carcharhinidae. Poate fi intalnit in apele tropicale, subtropicale si temperate in estuare sau pe coastele Asiei, Africii, Australiei sau Americii.

Prefera sa inoate in apropierea tarmului in ape cu adancimi pana la 30-50 de metri. Nu depaseste 150 de metri. Este cunoscut pentru indrazneala de a urca pe cursul raurilor.

A fost vazut la 3000 – 4000 de metri departare de ocean pe raul Amazon in perioada cand apele sunt bogate in peste.
Numele de rechin taur vine de la reputatia de animal feroce si a corpului indesat asemanator taurului. I se mai spune rechinul-bivol, bull shark, Nicaragua shark sau Zambi (neoficial).

In acest moment rechinul taur nu este in pericol de disparitie pentru ca este unul dintre cei mai comuni rechini. Numarul populatiei de rechini taur este in scadere datorita pescuitului excesiv si a perioadei de gestatie mare.

Este considerat, poate pe nedrept, una din cele mai periculoase specii de rechini alaturi de rechinul alb si rechinul tigru.

Hrana Rechinul Taur

Rechinul taur este un peste care mananca foarte mult. Lacomia il caracterizeaza foarte bine.

Din dieta lui fac parte diverse specii de pesti, broaste testoase, mamifere, omluste, calamari, crabi, crustacee, etc. Se mai hraneste si cu alte specii de rechini de obicei mai mici.

Este un rechin care inoata la adancimi mici in cautarea hranei. Una din tacticile sale este ambuscada.

Da senzatia ca se deplaseaza incet, iar cand hrana este destul de aproape o ataca cu miscari iuti. Fiind un peste lacom prefera prazile mari.

Aspect Rechinul Taur

Rechinul taur are lungimea de 3.5 metri si greutatea de 250 de kg. Corpul mare si impresionant are culoarea gri inchis pe partea dorsala (adica pe spate), iar pe partea ventrala (pe burta) este albicios.

Pe spate are doua inotatoare din care una este mai mare. In lateral are pe fiecare parte cate o inotatoare mare cu marginile ascutite.

Tot in lateral in zona capului pot fi observate cele cinci fante branhiale mari. Inotatoarea codala mare care propulseaza rechinul este inegala partea de sus fiind mai mare.

Cel mai greu rechin taur inregistrat a cantarit 315kg, dar se crede ca au fost si exemplare mai mari.

Capul rechinului taur este mare, iar botul este scurt. Lateral se pot vedea ochii mici. Vazul este destul de slab dezvoltat, nu ajuta rechinul care inoata destul de des in ape tulburi.

Dintii triunghiulari, mari si puternici au un aspect infiorator. Femelele sunt mai mari decat masculii.

Comportament Rechinul Taur

Desi este una din speciile de rechini considerata foarte agresiva si periculoasa se spune ca ataca omul chiar daca nu este provocat. Scafandrii au alta parere despre rechini, acestia ii considera gentlemenii oceanelor si ca, in general, nu ataca omul decat daca acesta il deranjeaza cu ceva.

Poate multi oameni nu isi dau seama cand ii incalca teritoriul acestui peste marin fabulos. Daca se sperie sau se simte amenintat este normal sa atace omul sau orice alta creatura.

Nu uitati ca rechinii fac anual cateva zeci victime in timp ce oamenii vaneaza milioane de rechini din multe specii.

Rechinul taur traieste atat in apa sarata cat si in apa dulce. Nu de putine ori urca in susul raurilor in cautare de bancuri de pesti. Desi este catalogat drept un vanator solitar uneori vaneaza in grupuri mici pentru a pacali prada si ataca mai usor.

Dupa primul atac rechinul continua sa muste prada pana aceasta nu mai opune rezistenta.

Inoata relativ incet la fundul apelor putin adanci. Rechinul taur este si un oportunist. Se hraneste des.

Daca este atacat de un pradator regurgiteaza hrana din stomac pentru a scapa de urmaritor. Este o tactica de distrage atentia urmaritorului.

Reproducere Rechinul Taur

Reproducerea rechinului taur este vivipara (da nastere la pui vii complet dezvoltati). In perioada de imperechere masculul si femela inoata impreuna.

Dupa imperechere si perioada de gestatie de 10-11 luni femela da nastere la 2-12 pui. Nasterea are loc in estuare la inceputul primaverii si inceputul verii.

La nastere puii pot avea pana la 80 de cm lungime.

Avantajul puilor de rechini taur este ca in apele dulci unde sunt eliberati nu au pradatori naturali pana cand intra in apele sarate ale oceanului.

Masculii ating maturitatea la varsta de 15 ani, iar femelele la 18 ani (la lungimea de 2.4 metri si greutatea de 130 de kg).

Speranta de viata a rechinului taur este de 15-20 de ani, iar in cazuri exceptionale 30 de ani.

Poze Rechinul Taur

Stiati ca ..
  • Poate inota atat in ape dulti cat si in ape sarate.
  • Este considerat unul dintre cei mai periculosi rechini.
  • Rechinii sunt considerati gentlemenii oceanelor.
Comentarii
Toate comentariile

Comentarii