Meduze de mare si de acvariu

meduze de acvariu

Meduzele sunt animale nevertebrate fara cochilie, oase sau creier. Corpul lor contine peste 90% apa si pot fi gasite in mari sau oceane. Meduzele se impart in cateva categorii.

Ele traiesc in mari si oceane sau acvarii, pot fi pasnice sau veninoase. In continuare o sa vorbim cate putin din fiecare categorie de meduze.

Meduzele de acvariu

Intretinerea meduzelor in acvariu nu este o treaba usoara. Nu se compara cu acvariul cu pesti si nu este recomandat incepatorilor in acvaristica pentru ca acestea au nevoie de multa atentie.

Una din cele mai mari necesitati meduzelor, daca nu cea mai mare, este ca ele au nevoie de acvarii cilindrice deoarece pot ramane blocate in colturi. O alta necesitate este filtrul de apa care este special. Unele specii de meduze se deplaseaza cu ajutorul curentilor de apa asa ca au nevoie de un curent de apa continuu.

Alta necesitate despre care multi nu stiu este ca temperatura apei din acvariu trebuie sa aibe intre 12 si 18 grade celsius. Asa ca trebuie luat in considerare si un sistem de racire a apei mai ales in zilele de vara.

Dupa cum vedeti difera foarte mult de acvariul clasic cu pesti care nu este potrivit pentru intretinerea meduzelor. O problema sunt si celelalte echipamente care nu se gasesc pentru ca acvariile cu meduze sunt relativ noi, nu sunt inca populare si echipamentele se gasesc destul de rar in magazinele de specialitate sau deloc. Pana si meduzele sunt greu de achizitionat pentru ca multe magazine nu le comercializeaza. Asta inseamna costuri in plus, training pentru personal, etc.

meduze de acvariu

Cea mai populara meduza de acvariu este meduza-luna, numele stiintific este Aurelia aurita. Meduzele luna pot fi gasite in aproape toate marile si oceanele si au diametrul la maturitate de pana la 30 de cm. Fata de alte meduze intepatura ei nu este puternica, dar se recomanda manipularea cu atentie. Meduza-luna a fost reprodusa cu succes si in captivitate.

Cele mai citite articole

In ceea ce priveste transportul meduzelor de la magazin acasa sau de la un acvariu la altul se vor evita alte acvarii sau recipiente in afara celor cilindrice si plantele pentru ca pot rani meduza. Este necesara curatarea algelor care se dezvolta pe peretii de sticla ai acvariului si a resturilor de hrana de pe substrat.

Meduzele de mare

Majoritatea speciilor de meduze traiesc in mari si oceane. Acestea isi omoara prada prin paralizie apoi o directioneaza catre cavitatea bucala cu ajutorul tentaculelor. Anual cad prada meduzelor pesti dar si oameni, statisticile inregistrand sute de cazuri.

Meduzele sunt considerate adevarate miracole ale naturii ele neavand oase sau cartilagii. Asta inseamna ca sunt deosebit de fragile si sensibile.

Daca va intrebati daca sunt meduze care traiesc in apa dulce raspunsul este da. Specia cea mai comuna este Craspedacusta sowerbyi. Aceste specii de meduze care traiesc in ape dulci prefera apele linistite. Putini sunt cei care au reusit sa pastreze o meduza de apa dulce in acvariu.

meduze de mare

Cel mai mare acvariu cu meduze din lume se afla intr-un restaurant din Anglia. Acesta are 4000 de litri si in jur de 150 de meduze aduse special din Tailanda. Acvariul masoara 3.5m lungime si 1.5m inaltime.

Meduzele otravitoare

Meduzele otravitoare sunt printre cele mai periculoase animale. Ele au un venin atat de puternic, care ataca pielea, sistemul nervos si inima incat victima intra in stare de soc si se ineaca sau moare in urma unui atac de cord. Cei care au intrat in contact cu aceasta medusa si au supravietuit au avut dureri mai multe saptamani.

Una din conditiile principale pentru a supravietui este ca victima sa fie tratata imediat. Unul din remedii este otetul, acesta trabuie aplicat pe intepatura timp de cel putin 30 de secunde. Acesta contine acid acetic care previne efectele intepaturii, dar nu actioneaza si asupra durerii.

Cea mai periculoasa meduza este viespea de mare. Aceasta poate fi intalnita in apele din Asia si Australia.

Bibliografie:

Cele mai citite articole