Vyatka

Ponei Vyatka
  • Origine: Rusia
  • Inaltime: 1,40 m
  • Greutate: 400 kg
  • Culori: maro, bej, castaniu si foarte rar negru
  • Folosit la: tractiune

Origine

Calul din rasa Vyatka apartinei grupului de ponei din nordul Rusiei. Dezvoltarea si evolutia sa au fost foarte mult influentate de conditiile naturale din zona pe care astazi o stim sub numele de Kriov si in vestul regiunii Perm si in Udmurtia.

Formarea rasei de cai Vyatka a fost in anumite momente influentata de catre rase de cai nativi din Estonia adusi in regiune de catre colonistii stabiliti langa Novgorod in secolul al XIV-lea dar si prin edicte date de catre Hergheliile Imperiale in perioada lui Petru cel Mare.

Ca urmare a acestora, cai estonieni au fost importati in perioada dezvoltarii exploatarilor miniere din Muntii Urali. Caracteristicile apreciate ale cailor Vyatka includeau bune abilitati de tractiune, viteza suficienta, rezistenta extraordinara si necesar de hrana limitat.

Acest cal a fost adesea exportat dincolo de granitele provinciei Vyatka. Pana la jumatatea secolului al XIX-lea acest cal era unul din cei mai buni trei cai din Rusia.

Odata cu dezvoltarea industriei si transportului si odata cu intensificarea agriculturii, numarul de cai din rasa Vyaka s-a redus simtitor; cea mai mare parte a iepelor pure din aceasta rasa au fost imperecheate cu armasari din rase tractiune grea sau de viteza.

Cei 1980 de cai din aceasta rasa din regiunea Udmurtia si Kirov au aratat ca numarul de cai puri recunoscuti din rasa Vyatka este de aproximativ 2000 de exemplare. Nicio herghelie sau crescatorie nu produce cai din rasa Vyatka. Aceasta rasa de cai are mare nevoie de protectie, atat legislativa cat si materiala.

Pe termen lung, aceasta rasa de cai ar putea deveni competitiva datorita dezvoltarii tot mai mult a activitatilor turistice. Ca exemplare de mare tractiune, cai obtinuti prin incrucisarea lor cu cei de mare tractiune sunt cai foarte puternici, solicita minime resurse de intretinere si nu patesc nimic de la capuse sau alte insecte parazite care ataca pielea.

Aspect Vyatka

Caracteristicile cailor din rasa Vyatka sunt: un cap bine definit si fin, cu o frunte lata si maxilar lat; gatul este scurt si carnos, adesea bine arcuit; pintenii sunt de inaltime medie; spatele este lat, lung si uneori usor arcuit in dreptul pintenilor. crupa este lata si scurta din laterala; botul este lat si adanc; picioarele sunt scurte si solide si sunt dotate cu copite bune.

Parul de pe picioare, coama si coada este gros si lung. O caracteristica specifica a acestei rase de cai este coloritul castaniu-brun sau bej-brun cu dungi negre de-a lungul spinarii si in forma de aripi in zona umerilor, precum si dungi cum are zebra pe picioare.

Totusi, coloritul acestor cai poate fi si maro, bej, castaniu si foarte rar negru. Dimensiunile medii ale unui cal din aceasta rasa sunt: inaltimea la nivelul pintenilor este de 1,40 metri, lungimea pe diagonala a trunchiului este de 1,50 metri, diametrul cavitatii toracice este de 1,72 metri iar grosimea tibiei este de 18.9 cm. Greutatea medie a acestui animal este de 400 kg.

Comportament Vyatka

Are un temperament puternic, este onest si usor de manevrat.

Poze Vyatka

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii