1300x300

Pottok

Ponei Pottok
  • Origine: Tarile Basce
  • Inaltime: 130cm
  • Greutate: 300-350kg
  • Culori: negru si maro
  • Folosit la: tractiune si munci agricole

Origine

Astazi, un mare numar de ponei din aceasta rasa traiesc in stare semisalbatica, putand fi intalniti in regiunea Pirineilor. Morfologia sa ii permite sa traiasca la altitudine, intr-un climat dur.

Aceasta rasa de ponei se poate mandri cu renumele de a fi mascota unei echipe de rugby. Pottoka, se numeste mascota echipei de rugby „Aviron bayonnais”, tripla campioana a Frantei in perioada interbelica.

A inspirat in egala masura si lumea artistica. „Galopul liber al poneilor pottok” este un roman pentru copii scris de Résie Pouyanne, care relateaza intalnirea dintre un baietel din tarile Basce, Pampili, si un ponei numit Poita.

Cele mai citite articole

Un alt roman pentru copii „Eki, armasarul salbatic” scris de Claude Lux, are ca tema intalnirea dintre o fetita si un ponei Pottok de culoare vanata.

1000x250

Aspect Pottok

Prezent de secole in Tarile Basce, are o morfologie apropiata de cea a cailor Prewalsky, cu o roba preponderent neagra, vanata dar si roscata.

Calutul are un profil drept, urechi de talie medie, fruntea usor concava si o privire vie si inteligenta. Narile sunt largi, iar buza superioara atarna usor. Pottokul de rasa pura are roba in principal neagra, dar si roscata sau vanata.

Comportament Pottok

Cu o talie cuprinsa intre 1,15-1,47 m, acest calut a fost folosit timp de secole de locuitorii din tara Bascilor pentru munci agricole sau la caratul minereului din mine.

Este rezistent si rustic, cu un temperament docil dar energic si generos.

Poze Pottok

Cele mai citite articole