Falabella

Ponei Falabella
  • Origine: Argentina
  • Inaltime: 70 – 102cm
  • Greutate: 20 – 45kg
  • Culori: negru si marosunt cele mai frecvente
  • Folosit la: Companie

Origine

Originea calului Falabella este legata din punct de vedere intim de originile calului din America Latina. Caii andalusi pe care spaniolii i-au adus cu ei pentru a-i ajuta la cuceriri, alesi pentru rusticitatea si rezistenta lor, mai tarziu au fost lasati sa supravietuiasca de capul lor datorita incercarilor fara succes de a cuceri zona locuita de oameni.

Alergand fara destinatie pe campiile vaste, caii care au supravietuit au trecut printr-o serie de procese biologice si schimbari structurale necesare pentru a se adapta la noile conditii care erau difeite de cele din locurile sale natale.

Ori ca era cald, ori ca suflau vanturile reci din partea de sud vest, ori ca erau furtuni sau ca pamatul era arid, caii erau obligati sa alerge pe distante mari pentru a gasi apa si mancare. acest lucru i-a facut sa devina foarte rezistenti.

Instinctele lor si capacitatea de a simti pericolul erau ascutite de persecutia indienilor si a pumelor.

Toti acesti factori, impreuna cu izolarea si imperecherea intre membrii aceleasi familii, au cauzat mutatii genetice ale rasei in generatiile urmatoare.

Aceste lucruri au facut sa apara un tip de cal care pare sa fie stramosul rasei Falabella si care a fost prima data vazut inainte de jumatatea secolului nouasprezece in turmele indienilor Mapuche din partea de sud a provinciei Buenos Aires din Argentina.

Dupa multi ani de imperecheri si selectie, familia Falabella si-a intemeiat o turma de cai armoniosi si bine structurati cu o inaltime mai mica de 102 cm, mentinand aceleasi proportii ale caracteristicilor pe care caii din rasa Falabella le-au avut la inceput.

Familia Falabella a inceput sa imbunatateasca rasa si sa refineze forma acestui cal. Pentru a atinge aceste teluri, Falabella a introdus specimene din rase europene, purisange mici, ponei Welsh, Shetland, cai mici din partea de est a Europei, Criollos.

Generatii succesive ale familiei Falabella au crescut cai foarte mici mult mai armoniosi ca forma decat predecesorii lor si au redus inaltimea standardului prezent la mai putin de 76 cm.

Dupa 1940, Julio C. Falabella a inceput un registru de nasteri si de detalii genealogice pentru unii dintre acesti cai. Datorita memoriei sale remarcabile si a unor date vechi pe care le detinea, a fost capabil sa obtina, cu interferente, detalii genealogice cu pana la 20 de ani in urma.

Acest prim registru, nu intotdeauna metodic, a fost sistematizat la jumatatea anilor 60, folosind tehnologii genealogii clasice. In 1980, in timp ce se onora munca facuta de J. C. Falabella in dezvoltarea rasei, Establecimientos Falabella a decis refacerea registrului.

Incorporand noi unelte, la fel ca un calculator, ordinea numerica cronologica a fost schimbata, iar numerele ascendente din 1980 au fost trecute in registrul fiecarui cal.

Numerele descendente, precedate de acronimul „A” au fost trecute la caii nascuti inainte de 1980. In mod similar, notele explicative vechi au fost cercetate iar tehnicile au fost imbunatatite, dandu-i registrului forma pe care o are in ziua de azi.

De la inceputul anului 1950, cand rasa a inceput sa se raspandeasca in toata lumea, pana in ziua de azi, suveranii, personalitatile internationale si crescatorii de cai au arata un mare interes fata de rasa Falabella.

Se poate spune, fara nici o ezitare, ca nu exista nici un loc in lume in care Falabella sa nu fi calcat. Din Alaska pana in Tierra del Fuego (cel mai sudic punct din lume), de la regiunile toride din peninsula arabica pana in fiordurile reci din Norvegia, de la japonia inflorita pana la Atacama, rasa Falabella a fost heanita sau a procreat sau s-a dezvoltat intr-o maniera uimitoare.

Aspect Falabella

Este un cal care poseda toate trasaturile si atributele rudelor sale mai inalte. Natura fixa a caracteristicilor genetice ale rasei Falabella permite reproducerea lor naturala.

Manjii sunt crescuti cu acelasi temperament. Inaltimea medie este intre 70 cm si 77 cm la un cal tanar cu varsta de 2-3 ani. La caii maturi inaltimea poate fi cuprinsa intre 76 cm si 83 cm.

Mai mici sau mai inalti acesti cai sunt exceptionali. Aceste proportii ale acestor cai micuti sunt in armonie completa. Acest cal are o multime de culori.

Culorile neagru si maro sunt cele mai obisnuite. Roib si culoarea alunei sunt unele dintre cele mai atractive combinatii. In rasa Falabella nu exista sange de Appaloosa. Appaloosa este un tip de cal originar din America de Nord.

Petele rosii sau negre la aceasta rasa sunt ceva neobisnuit dar exista cateva exemplare care au aceste pete in turmele Falabella.

In contrast cu alti cai care sunt si ei asa de mici, difera deoarece multi cai din celelalte rase transmit in mod necorespunzator marimea, temperamentul si conformatia descendentilor sai.

Rasa Falabella nu are nevoie de nici un artificiu in timpul gestatiei si incearca sa supravietuiasca cu aceasta inaltime mica.

Rusticitatea sa naturala si capacitatea de a se adapta la mediul lor ii permite acestei rase sa supravietuiasca in condintii de vreme severe, uneori chiar mai bine decat rudele lor mai inalte, fara nici o ingrijire speciala care poate fi necesara de un alt tip de cal.

Caracteristicile minunate ale acestei rase sunt temperamentul sau si capacitatea sa de a se adapta la mediul sau. Desi este un animal vioi si rustic de camp si datorita companiei oamenilor, Falabella a devenit un animal dragut si docil.

Comportament Falabella

Majoritatea poneilor falabella sunt considerati inteligenti si usor de dresat.

In ciuda marimii lor poneiul poate fi calarit de copii mici.

Pot sari obstacole de pana la 1m fara calaret si pot fi folositi ca animale de indrumare datorita inteligentei lor.

Poze Falabella

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii