1300x300

Merens

Poneiul Merens
  • Origine: Franta
  • Inaltime: 145 – 155cm
  • Greutate: 350 – 450kg
  • Culori: Negru, culoarea cafelei
  • Folosit la: inhamat si calarie

Origine

Cunoscuti si sub numele de: Race ariegeoise de Merens, Merenguais. Poneii din rasa Merens provin din zona Muntilor Pirinei Ariege, purtand numele unui sat din acesti munti in apropierea granitei cu Andorra. Picturi cu cai izbitor de asemanatori cu acesti ponei au fost gasite in pestera de la Niaux.

Fiind, robusti si economici, Poneii Merens au fost timp indelungat companionii „Montagnol”-ilor (fermierilor montani – un fel de moti ai nostrii) si ai soldatilor, mai ales cu armatele Contelui de Foix Gaston Phoebus in Evul Mediu, si mai tarziu pentru armata lui Napoleon in timpul campaniei din Rusia.

Mai recent, caii Merens au fost folositi pentru munca pe ogoare, la arat si recoltat. Supletea sa si echilibrul sau ii permit sa lucreze usor si bine pe dealurile pietroase. Pentru activitati de recreere se comporta la fel de lejer si relaxat in hamuri cat si cu calaret in spate.

In Ariege, cei mai multi crescatori isi tineau caii in aer liber pe toata durata anului. Manjii sunt fatati in primavara pe zapada si nu sunt mai deloc probleme.

1000x250

In iunie este manata catre pasunile de vara pentru a petrece cateva luni acolo in totala libertate. Aceasta libertate confera poneilor Merens echilibrul psihic pentru care sunt atat de mult recunoscuti.

Specimenele din aceasta rasa sunt aproape identice, poate datorita izolarii acestei rase. Poneii Merens sunt de culoare neagra cu cateva pete albe destul de rar intalnite.

Gentili si foarte solizi in constructie ei se descurca de minune cu calareti tineri dar pot foarte usor transporta si un adult.

Caii Merens cresc in popularitate si sunt actualmente exportati in Italia, Olanda, Germania si Tunisia. In 1997, Aociatia SHERPA, care promoveaza aceasta rasa, a facut cadou o pereche de astfel de ponei Premierului britanic Tony Blair, care a petrecut multe vacante in zona Ariege.

In timp de poneii Merens sunt din ce in ce mai populari si sunt crescuti si inmultiti si in alte regiuni din Franta si in alte tari, un adevarat ponei din rasa Merens este acela care alearga liber in zonele inalte ale Muntilor Pirinei precum au facut-o stramosii lui acum mii de ani.

Cele mai citite articole

Poneii Merens se aseamana cu o alta rasa straveche, Poneii Fell, si cu poneii mai mari din rasa Friesian. Aceasta rasa de ponei este rara.

Aspect Merens

Ca si aspect rasa este asemanatoare cu poneii Dales sau Fell.

Blana este neagra, dar se pot intalni si exemplare de culoarea cafelei sau roscat.

Manjii la nastere pot avea, de asemenea, alte culori apropiate, insa si ei pe masura ce ajung la maturitate devin negri. Petele albe sunt rare.

Inaltimea cailor Merens este de 145 pana la 155cm, ideal este 149, iar greutatea de 350 pana la 500kg.

Capul este mic si gatul puternic si scurt. Rasa este rezistenta la boli.

Comportament Merens

Comportamentul sau calm il recomanda in folosirea lui cu copii. In toate aceste activitati acesti caluti mici si negrii se dovedesc a fi generosi si devotati stapanului lor, cu conditia sa fi fost invatat de mic acest lucru.

La fel ca toti poneii are un caracter puternic si trebuie adoptata o pozitie de fermitate din partea omului in momentul in care este pus la munca.

Acesti ponei sunt foarte rezistenti si rezista foarte bine chiar si cu hrana de o calitate inferioara. In plus, sunt rezistenti la conditii dure de mediu.

Rasa Ariegeois a fost folosita initial ca si cai „de pachet”, dar au ajuns sa fie de folos la o varietate mare de munci in ferme, precum grapatul, aratul si foratul pe pantele usoare. Acesti ponei sunt buni pentru inhamat si calarie.

Poze Merens

Cele mai citite articole