Highland

Ponei Highland
  • Origine: Scotia
  • Inaltime: 130 – 145cm
  • Greutate: 450 – 550kg
  • Culori: diferite nuante de maro deschis
  • Folosit la: Echitatie, drumetii si calarie

Origine

Poneiul Highland este calul nativ din zonele muntoase ale Scotiei. (Scotia a fost odata un regat separat de partea de nord a Angliei, dar a semnat un tratat cu Anglia in 1707 pentru a forma Regatul unit al Marii Britanii si a Irlandei de Nord).

Nu este sigur daca caii salbatici s-au raspandit in Scotia dupa retragerea ultimilor ghetari cam acum 10 000 ani, sau daca primele exemplare au fost aduse de colonistii preistorici. In orice caz, caii erau prezenti in Scotia cel putin din secolul opt i.Hr.

Caii/poneii folositi in anii 550-800 d.Hr. In partea de est si nord a Scotiei, desenati de colonisti in cavernele lor de piatra, se pare ca au influentat poneiul Highland din ziua de azi.

Cateva inregistrari timpuri relevante exista despre acesti ponei, dar gasim poneii din rasa Highland descrisi in primele calatorii si cercetari agricole din secolul al optisprezecelea. Apoi poneii erau mai mici datorita conditiilor aspre in care traiau. Cele mai multe linii de sange ale poneiului din ziua de azi se trag din anii 1830.

Desi ne referim ca la o rasa si pana cand s-a infiintat registrul de pedigree, acesti ponei nu au fost niciodata creati prin imperechere controlata asa cum s-a facut la alte rase comerciale. Ei sunt descendenti din poneii folositi la munca in fermele din Scotia.

Bineinteles au aparut schimbari datorita cailor adusi odata cu armatele invadatoare, unii ponei imperechindu-se cu alte rase, care au avut efect asupra tuturor cailor/poneilor nativi din Regatul Unit. Poneiul Highland sau garron, un cuvant galic, a fost in mod traditional calul folosit de fermierii mici, cai care puteau face munca necesara la o ferma din Scotia.

Acum 200 de ani acesti ponei erau folositi ca animale de transport si erau folositi la lucratul pamantului. De asemenea erau folositi la trasul trasurilor si a altor vehicole cu roti.

In ultimii o suta saptezeci de ani acesti ponei au fost folositi in principal la caratul caprioarelor si a altor prazi, folosindu-se sei speciale, precum si in alte sarcini care tin de sportul din Scotia.

Calatoria cu ajutorul poneilor a inceput in Scotia in 1955 folosindu-se ponei din rasa Highland din cauza firii lor linistite si a capacitatii de a cara greutati. In ziua de azi rasa Highland inca se mai foloseste la sarcini traditionale pe dealuri, si in plus la tot felul de concursuri de calarit si condus.

Acest ponei este ideal pentru intreaga familie, capabil sa abordeze toate sarcinile, dar nu este specialist in toate. De exemplu, ei pot fi saritori in patru picioare excelenti si vor strabate distante lungi fiind calariti sau participand la curse cu o dificultate si lungime medie.

Ei exceleaza cu adevarat in capacitatea lor de a cara cea mai grea greutate sau persoana intr-un loc colturos si aspru. Ei mostenesc echilibru in a merge prin locuri accidentate, lucru ce nu il va face pe calaret sa devina nervos. Si poate face aceste lucruri chiar daca afara conditiile sunt aspre.

In general poneilor Highland nu le place sa fie tinut in grajd. Multi dintre ei inca mai participa la concursurile statului, mai cara greutati, si probabil este cel mai comun ponei folosit pentru calatorii in Scotia din ziua de azi.

S-a estimat un numar de 5 000-6 000 de ponei Highland in toata lumea, in principal in Scotia, dar un numar destul de mare se gaseste si in Anglia si se gasesc si cativa in insulele britanice. Franta are probabil o populatie de 500 ponei, Germania in jur de 300, Australia 200, si se mai gasesc grupuri mici in Belgia, Olanda, Canada si in alte parti.

Cativa ponei au fost importati in Statele Unite, dar nu au fost tinuti ca rasa separata. Un armasar Highland pe nume Glenfiddich a fost importat la ferma King, Texas, in 1950 pentru a da mai multa rezistenta altor cai, dar recordurile sale nu pot fi acum trasate.

Aspect Highland

Poneiul din rasa Highland are o inaltime in jur de 138-150 cm, unii dintre ei, de obicei cei castrati, cresc un pic mai inalti datorita hranei mai bune si a ingrijirii inca de la nastere.

Ei sunt bine construiti, adultii avand o greutate de 450-550 kg si desi sunt numiti „ponei” ei arata mai mult a cai cu picioare scurte. Ei sunt cei mai mari dintre cele noua rase native din Britania.

In ziua de azi, aproape toti poneii din rasa Highland cresc avand semne primitive: linie dreapta pe spate, dungi pe umeri, dungi de zebra, cu picioare, coada si coama negre. Acestea se decoloreaza cu timpul daca blana este gri.

Ei sunt singurii ponei nativi din Britania la care aceste semne apar atat de frecvent, in fond fiind ceva natural, fara o selectie constienta.

Acest lucru ar putea sugera originea veche, deoarece poneii din rasa Highland nu au avut un program de imperechere selectiv in vederea culorii si au avut o „imbunatatire” limitata in conformatie prin incrucisarea de rase, in afara de selectarea pentru o marime mai mare in trecut.

Fata de alte rase native, poneii din rasa Highland nu trebuie sa treaca de evaluarea subiectiva a conformatiei sau a inaltimii inainte ca ei sa fie trecuti in registrul de pedigree: un ponei de rasa pura Highland este tot ceea ce este nevoie.

O singura exceptie la acesta afirmatie: semnele albe nu par a fi o evidenta posibila a incrucisarii de rase in trecut, iar armasarii Highland nu pot fi inregistrati daca sunt prezente mai multe semne decat o mica stea alba.

Nu exista scheme de imperechere care sa fie folosite, de exemplu, utilizarea unor armasari „aprobati” sau „selectati”, si de aceea conserva un amestec mare de gene. Efectul acestui lucru este faptul ca poneii din rasa Highland sunt destul de variabili in culoare, inaltime si infatisare. Poneii din ziua de azi sunt rezultatul trecutului lor genetic si nu o rasa creata dupa un anumit concept.

Comportament Highland

Rasa de ponei highland a fost frecvent folosita ca si cal de povara cu sarcini agricole. Astazi rasa este frecvent folosita in echitatie sau drumetii montane.

Daca va doriti un ponei highland ete bine de stiut ca acesti caluti au o reputatie excelenta cand vine vorba de comportament. Poneii Highland sunt in cea mai mare parte calmi si docili, prezinta un nivel ridicat de inteligenta, fapt pentru care au fost alei in munca in agricultura.

Este un animal usor de ingrijit, ceea ce inseamna ca nu este pretentios la mancare si nici nu are nevoie de prea multa.

Aceasta datorita mediului din care provine, este o trasatura care au deprins-o de la origini cand hrana era limitata.

Daca sunteti in cautarea unui animal de companie versatil, iubit nu numai de catre copii, ci si de adulti, poneiul Highland este cu siguranta o alegere buna.

Poze Highland

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii