Ursul Polar

Ursul Polar

<<<< Inapoi la ursi

  • Origine: Cercul Arctic – Polul Nord
  • Inaltime: 2 – 3m
  • Greutate: 250 – 800 kg
  • Culori: Alb
  • Hibernare: DA

Cum face ursul: 

Origine

Ursul polar (Ursus Maritimus) se intalneste in mediul polar arctic si anume apele Oceanului Arctic, dar si uscatul inconjurator, fiind cel mai mare animal de prada intalnit pe uscat.




Durata vietii sale este de 35-40 ani. Temperatura aici este cuprinsa intre -20 grade si -40 grade, iar vara ajunge la 0 grade. Precipitatiile sunt in jur de 100-300 mm/an. De asemeni apar cicloni. Vara are loc topirea ghetii si ziua dureaza 5 luni.

In sud, unde este mai uscat, apare solul cu stepa polara (tufe mici, muschi, lichieni, ierburi). Aceasta atrage ursii polari. Dar locul preferat de ursii polari este calota glaciara din Oceanul Arctic deoarece aici sunt mamifere marine.

Supravietuirea acetuia este pusa in pericol dupa cum au anuntat oamenii de stiinta de catre incalzirea globala. Deja calotele glaciare au inceput sa se topeasca, gheata este mai putina cu aproape 50% decat acum 60 de ani. Una dintre solutiile propuse a fost transportarea apei in aceste zone si transformarea ei in gheta. Este un animal protejat prin lege, tari precum Norvegia, Canada, Danemarca au interzis vanarea acestora din 1960.

Hrana Urs Polar

Concurand cu ursul brun pentru titlul de cel mai mare carnivor terestru, maiestuosul urs polar este regele banchizelor din regiunea arctica. Adaptarea sa la apa il clasifica drept mamifer marin. La nevoie, mananca adesea lesuri de morse si de balene.

Ursul polar este aproape in intregime carnivor, consumand in special pui de foca, precum si diferite cetacee si pinipede. In principal vaneaza langa malul marii, pe calotele de gheata de pe insulele arctice. Ursul polar este un puternic vanator de foci.

Este cel mai mare carnivor dintre toate speciile de ursi, dar si cel mai perseverent si rabdator. Are un plan de atac excelent: se asaza langa o copca ore in sir asteptand ca focile sa iasa. O lovitura puternica ii aduce ursului o masa gustoasa, iar focii ii aduce, din pacate, o moarte rapida.

Pentru a-si mentine greutatea masiva a corpului, ursul polar trebuie sa omoare o foca la fiecare 5-6 zile. El are un stomac foarte mare, care ii permite sa manance pana la 70kg la o singura masa.

Aspect Urs Polar

Ursul polar este un mamifer mare cu blana de culoare alba. Ghearele mari si puternice sunt capabile sa doboare adversarii naturali. Are un strat de grasime sub piele, care il ajuta sa se protejeze impotriva frigului, aceasta caracteristica fiind intalnita si la alte animale din tundra. Este un inotator excelent.

Corpul acestora este asemanator cu cel al unui urs maro. Capul poate ajunge la peste 40 cm lungime, cu circumferin?a de aproximativ 30 cm. Au buze extensibile, dinii sunt mai mici ca la celelalte specii, dar mai ascuti?i, gatul mai puternic. Au buze extensibile adica nu sunt atasate de gingii si pot culege fructe mici, iar unii le pot coji.

Au mirosul bine dezvoltat. Simte prada de la 30 de km departare. Urechile sunt mici, externe, dar au auzul bine dezvoltat. Culoarea blanii este albul, dar poate fi galbuie sau gri in timpul verii. Insa explicatia stiintifica a culorii lor este ca firele de par, incolore, sunt goale in interior ca fibrele optice si conduc razele ultraviolete spre pielea lor neagra, unde sunt absorbite.

Este foarte calduroasa, iar temperatura corpului ramane neschimbata atunci cand este foarte frig. Sistemul lor de incalzire este foarte eficient (in parul blanii se gasesc canalicule microscopice pline cu aer care asigura o izolare termica excelenta) si de aceea uneori se tavalesc prin zapada pentru a se racori.

Labele din fata sunt folosite pentru inot fiind mari si membranate pentru a asigura propulsia. Cele posterioare au rol de carma. Prezinta gheare neretractibile. Picioarele sunt mai mari decat la ceilalti ursi (22 de cm latime) si au par pe talpi si ventuze pentru a le conferi stabilitate pe gheata.

Pe uscat nu alearga atat de repede ca rudele sale. In apa atinge 10 km/h vaslind doar cu labele posterioare, iar scufundat poate sa stea pana la 5 minute. Precum oamenii se deplaseaza atingand solul cu calcaiele, dar si cu talpa si pot adopta o pozitie bipeda ceea ce ii avantajeaza atunci cand trebuie sa observe pericolele, sa caute hrana sau sa lupte. Inaltimea unui urs polar este de 1,6 m.

Adultii cantaresc intre 300 si 700 kg. Pot ajunge la o lungime de 2,5 m. Femelele sunt mai mici cantarind 180-360 kg si avand 1,8-2 m lungime.

Comportament Urs Polar

Solitari din fire, ursii polari hoinaresc pe intinderi mari, in decursul unui an ei pot sa cutreiere peste 51.000 km2 de teren inghetat si zilnic parcurg peste 40km. Viteza lor de pe suprafata ghetii atinsa intr-o tarare stangace a picioarelor este mai mica, in medie 4km pe ora, dar daca este nevoie, pot sa fuga cu o viteza maxima de aproximativ 40km pe ora.

Ei obosesc mai repede pe uscat, si desi pot sa umble prin zapada cu labele lor mari, ei se simt mai bine pe gheata si, uneori, pe pamantul golas. Ei pot sa urce stanci abrupte de gheata si au fost vazuti alunecand pe dealuri in jos pe burta, folosindu-si picioarele anterioare drept frane.

Aspecte pozitive: este folosita blana lor si carnea de catre populatia din acesta zona. Aspecte negative: sunt considera?i periculosi. Au fost raportate cazuri de deces in urma intalnirii cu ace?tia in randul popula?iei autohtone.

Este un animal protejat de lege, vanarea sa fiind strict interzisa. Se apreciaza ca exista aproximativ 40.000 de exemplare in salbaticie. Ursul polar este celebru datorita povestii Fram, ursul polar de Cezar Petrescu.

Fram este un artist la circ si este dus inapoi in mediul sau pentru ca altfel ar fi murit din cauza captivitatii. In realitate acesta este greu de dresat chiar luat de mic din mediul sau natural se adapteaza foarte greu noilor conditii.

Reproducere Urs Polar

Primavara este anotimpul cand acestia isi cauta perechea si poate parcuge zeci de kilometri pentru a gasi o ursoaica fara pui. Perioada de imperechere este din martie pana in iunie.

Gestatia dureaza 195-265 zile. Femela incepe constructia adapostului pentru pui incepand cu luna octombrie. Ea sapa un gang lung de cativa metri continuat cu o pestera adanca de 2 metri, lasand si o iesire spre sud pentru a nu fi infundate cu zapada de viscolele din nord.

Femelele nasc in medie doi pui. Puii sunt nascuti cu ochii inchisi si au o blana deasa. Ei cantaresc aproape 600 de grame. Ursoaica va petrece 10 zile in apropierea vizuinii pentru ca puii sa se adapteze la clima rece. In aprilie vin in contact cu clima si mediul.

Barlogul este loc de adapost pentru ei deoarece temperatura poate atinge +20 grade. Puii raman cu mama 2 sau 3 ani. Ei ajung la maturitatea sexuala la 5-6 ani.

Poze Urs Polar

Stiati ca ..

  • Ursul polar poate mirosi o foca de la 32 km departare?
  • Firele de par ale ursului polar sunt transparente iar pielea este neagra.
  • Ursul polar este unul dintre cele mai masive carnivore.
  • Ursii polari sunt atat de bine protejati impotriva frigului incat cele mai mari probleme le au datorita supraincalzirii, nu datorita frigului.
  • Ursii polari sunt stangaci.
  • Este cel mai mare carnivor terestru cu o greutate care poate depasi 1000 kg.
  • Ursul polar poate inota incontinuu pe o distanta de 100 de km.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale