Ursul Soare

  • Origine: Sudul ASiei(Vietnam,Tailanda,Malayezia)
  • Inaltime: 1m
  • Greutate: 30 – 60 kg
  • Culori: Negru
  • Hibernare: NU

Cum face ursul:

Origine

Ursul Soare (Helarctos Malayanus) este cel mai mic ca marime dintre toate speciile de ursi, de aceea de multe ori este tinut ca animal de companie.

Ursii Soare pot trai alaturi de cei Negri in partile sudice ale Asiei.

De asemenea, vietuiesc si in partea de est a Indiei.

Hrana Urs Soare

Ursii soare sunt animale omnivore. Mananca aproape orice este comestibil: vertebrate mici, cum ar fi soparle,termite, melci, oua, pasari care cuibaresc, fructe, etc.

Le place mierea si mananca de fiecare data cand au ocazia folosind limba lunga si ingusta pentru a o colecta.

Hrana ursului soare este asemanatoare cu cea a ursului negru asian deoarece habitat in care vietuiesc este aproape acelasi.

Aspect Urs Soare

Ursul soare are inaltime de 1 – 1.5m, este cel mai mic urs. Masculii cu o greutate de 30-60 kg sunt mai mari decat femelele (20-40kg). Acesia au picioarele relativ mici si usoare care se termina cu gheare neretractabile care ii ajuta la alpinism.

Urechile sunt mici, rotunde si botul este robust. Coada are lungimea de 3-7 cm. In ciuda dimensiunilor sale mici ursul soare are o limba foarte lunga (8-10 cm) folosita pentru a extrage mierea din stupi.

Spre deosebire de alti ursi, blana ursului soare este scurta si neteda. Aceasta adaptare se datoreaza, probabil, climatului de sez pe care-l populeaza.

Blana de culoare negru – maro, inchisa, ii acopera tot corpul cu exceptia unei pete galben-portocaliu in forma de potcoava care poate fi vazuta pe piept.

Numele de urs soare ii vine tocmai de la acesta pata de culoare rotunda deschisa de pe pieptul animalului.

Comportament Urs Soare

Acesti ursi prefera inaltimile, de aceea obisnuiesc sa doarma in copaci, in cuiburi special construite.

In mod obisnuit, au un comportament diurn, insa pot deveni nocturni, in momentul in care se simt deranjati de prezenta oamenilor.

Reproducere Urs Soare

Nu hiberneaza, deci se poate reproduce pe tot parcursul anului. Puii ajung la maturitate sexuala dupa 3-4 ani si traiesc pana la 30 de ani in captivitate. O femela da nastere la 1-2 pui pe an.

Perioada de gestatie dureaza 96 de zile dupa care ies puii de 300-400g. Ei se nasc orbi si fara par. Sunt dependenti de mama care ii alapteaza timp de 18 luni.

Dupa 3 ani femelele sunt apte pentru reproducere. In timpul imperecherii masculul afiseaza un comportament asemanator cu imbratisarea si practica un fel de lupta cu partenerul.

Adultii nu sunt amenintati de alte animale datorita ferocitatii lor si a dintilor puternici. Ocazional mai pierd cate o batalie in fata tigtilor sau a pitonilor reticulati.

Poze Urs Soare

Stiati ca ..

  • cea mai mica specie de urs este ursul soare?

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii