Advertisements

Ursul Lenes

  • Origine: Sud-Estul Asiei (Sri Lanka,India,Bangladesh, Nepal,Burma)
  • Inaltime: 1m
  • Greutate: 135 kg
  • Culori: Negru
  • Hibernare: NU

Cum face ursul:

Origine

Ursul lenes (Melursus Ursinus) este o specie de urs care se gaseste pe continentul Asia. Numele stiintific vine de la blana sa lunga si aspra. Specialistii spun ca ursul lenes este dovada evolutiei convergenta similara cu cea a altor mamifere mancatoare de furnici.
Pentru multa vreme ursul lenes a fost confundat cu un alt animal tropical. Acest urs are un aspect unic si o adaptare cel putin interesanta. Desi se cunosc putine lucruri despre ursul lenes se presupune ca este un animal solitar, exceptie facand femelele cu pui.

Poate fi vazut in Asia de Sud-Est in padurile din Sri Lanka si India. Au mai fost vazuti in Bangladesh, Nepal si Burma. Populatia este estimata intre 1000 si 7000 de exemplare.

Advertisements

Hrana Urs Lenes

Ursii lenesi au o dieta variata de plante, animale si insecte, dar mancarea preferata a lor este termitele.

Ei mananca fructe, rascolesc stupi pentru miere si larve, consuma resturile de la tigri sau da buzna in culturile de trestie de zahar si de porumb. Cand vine vorba de culturile oamenilor deseori intra in conflict cu acestia.

Au botul lung, agil, proeminent cu nari pe care le poate inchide cand este in cautare de termite. Au o scobitura osoasa care le permite sa suga furnicile si termitele direct din musuroaiele lor.

Ghearele sunt gorase, curbate si lungi de 7cm. Coada are aproximativ 15cm, o coada lunga pentru un urs.

Aspect Urs Lenes

Ursul lenes are o blana pletoasa, aspra, zburlita de culoare neagra si o pata de culoare alba in forma de Y pe piept.

Blana este mai lunga in jurul gatului si arata ca o coama. Pe burta si in interiorul membrelor blana este mai scurta si mai rara.

Adultii au o greutate aproximativa de 135kg, femelele fiind ceva mai mici decat masculii. Inaltimea pana la umar este de 1m, iar lungimea variaza in jurul valorii de 2m.

Advertisements

Comportament Urs Lenes

Ursii lenesi sunt de obicei nocturni, ei se hranesc si umbla noaptea si ziua dorm. Sunt cataratori excelenti si deseori pot fi vazuti lenevind pe cate o creanga de copac. Ca si alte specii de ursi si acest urs are tendinta de a fi un urs solitar.

Odata cu cresterea populatiei globale si contruirea de asezari umane sau folosirea habitatului ursului pentru agricultura populatia de ursi dispare inccet dar sigur.

Ursii lenesi vietuiesc intr-o parte a lumii unde conservarea habitatului, biodiversitatii si a naturii nu este o prioritate. Din fericire in India eforturile de conservare a tigrului bengalez a ajutat, de asemenea, conservarea ursului lenes si a habitatului sau.

Reproducere Urs Lenes

Ursii lenesi se imperecheaza pe tot parcursul anului, majoritatea puilor de urs nascandu-se in lunile decembrie sau ianuarie intr-o pestera sau intr-un barlog construit de ursoaica.

Media este de 2-3 pui care se nasc orbi si lipsiti de ajutor. La varsta de o luna sunt capabili sa-si urmeze parintii in padure. Uneori puii de urs calatoresc pe spinarea parintilor tinandu-se de blana lunga si de „coama” din jurul gatului.

Raman alaturi de ursoaica pana la varsta de 2-3 ani cand ating o greutate aproximativa de 25kg. De la aceasta varsta incep sa se descurce pe cont propriu.

Poze Urs Lenes

Stiati ca ..

  • Este nocturn.
  • Mancarea preferata sunt termitele.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii