Sarpele cu clopotei

Sarpele cu clopotei

Sarpele cu clopotei

Origine

Sarpele de clopotei face parte din familia Crotalinae, genurile Crotalus si Sistrurus. Mai este cunoscut si sub numele de horridus crotalus. Este o specie veninoasa intalnita in Statele Unite (Sudul Minnesotei, la sud de New Hampshire, sudul Texasului si nordul Floridei).

Inexplicabil este absent in Louisiana. Este specia cea mai populara in nord-estul SUA, a fost evidentiata in revolutia americana si a fost primul simbol continental al marinei. Nu sunt subspecii cunoscute in prezent. In general este intalnit in padurile de foioase cu teren accidentat.

In timpul verii femelele prefera zonele stancoase deschise pentru temperaturile mai ridicate, in timp ce masculii prefera sa ramana in padurile mai racoroase dar impadurite mai dense. In timpul iernii hiberneaza in pesteri de multe ori cu alti serpi.

Hrana Sarpe cu clopotei

Prada principala a serpilor cu clopotei sunt mamiferele mici, dar mananca si pasari, broaste, alti serpi mai mici si altele. Ca majoritatea serpilor au maxilarele, de sus si de jos, au ligamente elastice ce le permit sa inghita o prada mai mare decat capul lor.

In captivitate prada este raportata la circumferinta corpului lor. De obicei mananca 1-2 animale pe saptamana. Timpul pana cand digestia este completa variaza in functie de marimea animalului, de temperatura mediului si de acizii produsi de stomac.

Sarpele cu clopotei este un aliment popular in bucatariile din sudul si estul americii, uneori vandut in magazinele de carne. Gustul carnii este comparat cu cel al carnii de pui, broasca, broasca testoasa, peste, iepure, s.a.

Caracteristici Sarpe cu clopotei

Adultii cresc de obicei de lungimi cuprinse intre 90 – 150cm. Lungimea maxima intalnita a fost de aproape 2m. Semnele distincte de pe corp (mai sunt numite pete sau cercuri, in functie de forma) sunt „aranjate” in 21-26 de randuri(de obicei 26 in nord si 23 in partea de sud).

Masculii au 20-30 solzi caudali in timp ce femelele au numai 15-26.

Sarpele cu clopotei este una din speciile cele mai periculoase din America de Nord din cauza dintilor lungi si a cantitatii de venin pe care o injecteaza.

De multe ori isi previne prada, cand intra in ofensiva sau in defensiva, miscand coada. Sunetul specific scos de aceasta ii da denumirea sarpelui.

Un individ Cist a scris in 1845 faptul ca a trait in vestul Pensilvaniei multi ani de zile si in tot acest timp nu a auzit decat de un singur deces cauzat de muscatura acestor animale frumoase. Patru tipuri de venin au fost descrise ca apartinand acestei specii: A nerotoxic, B hemoragic si proteolitic, A+B si C care este relativ slab.

Cele mai citite articole

Multe specii de serpi sunt crescute in captivitate pentru recoltarea veninului lor. Cea mai eficienta metoda de antivenin este rezultata din amestecare sau procedee chimice(nu cunosc exact procedeul prin care este produs antiveninul). Cand vaneaza ei injecteaza in prada toata cantitatea de venin, insa in cazuri de aparare ei pot sa injecteze mai putin venin sau deloc cand acestia musca.

Un sarpe speriat sau ranit nu poate controla cantitatea de venim si in caz de muscatura injecteaza tot veninul prezent in colti in momentul respectiv. Oamenii din domeniul sanatatii au catalogat pe o scara de la 0 la 5 gradul de pericol in cazul unei muscaturi de sarpe cu clopotei, gradul 5 fiind cel mai periculor.

In etapele 4 sau 5 pot aparea umflaturi si invineteli in zona muscaturii, furnicaturi, ameteli, sagerari, varsaturi, soc, etc. Pot de asemenea sa apara dificultati de respiratie, paralizie, s.a. Majoritatea cadrelor medicale recomanda pastrarea calmului in scopul de a evita aceelerarea circulatiei veninului prin organism.

Clopoteii sunt de fapt niste margele situate spre varful cozii care prin miscare continua scot acel sunet specific. La fiecare naparlire „apare” un segment nou la coada.

Acestia pot naparli de mai multe ori pe an, mai ales cand sunt pui, deci in crestere. Serpisorii nou-nascuti nu-si vor putea folosi clopoteii decat dupa prima naparlire. Adultii pot pierde din clopotei in diverse situatii, in lupte cu alti serpi sau cu pradatori, dar la urmatoarea naparlire apare inca un segment cu clopotei.

Se para ca natura tine la aceste reptile. Totusi in perioadele umede cu ploaie pielea absoarbe apa si clopoteii nu se aud.

Reproducere Sarpe cu clopotei

Multe rase de serpi dau nastere la pui prin oua.

Serpii cu clopotei pastreaza ouale in corpul lor si in momentul cand eclozeaza dau natere la puii vii.

Serpii pot „merge” inca de la nastere, acestia fiind independenti.

Poze Sarpe cu clopotei

Stiati ca ..

  • Unui sarpe cu clopotei ii trebuiesc 17 zile pentru a digera un soarece.
  • Dupa ce isi termina veninul isi reface intreaga cantitate intr-o luna.
  • Scoate cel putin un sunet.
  • Sarpele regal este imun la veninul sarpelui cu clopotei.

Citeste si despre Cobra

Bibliografie:

Cele mai citite articole