- Areal: Tirolul de sud, Carintia, Istria, fosta Iugoslavie, Romania, nord-vestul Bulgariei.
- Habitat: Locuri uscate.
- Hrana: Carnivor.
- Marime: Dimensiuni maxime de 90 – 95 de centimetri, medii de 60 – 70 de centimetri.
- Viteza: Sarpe rapid in atac, dar care se deplaseaza incet.
- Culori: Culoarea variază de la cenusiul masculilor, la nuante maronii, roscate si caramizii la femele. Ambele sexe au celebrul zig-zag de culoare neagra sau maro pe spate.
- Reproducere: Naste pui vii.
- Stil de viața: Prefera zone insorite.
- Particularitati: Este un sarpe veninos rapid in atac, care se camufleaza foarte bine.
Vipera cu corn este o subspecie de serpi veninosi din familia viperide (Viperidae) raspandita in sud-estul Europei, inclusiv in Romania. In România, este intalnita in sud-vestul tarii, pe un areal discontinuu, de la Muntii Banatului pana la Cozia, in Carpații Olteniei si sud-vestul Transilvaniei, pana la nord de Mures, Sacaramb, Zlatna. In Romania este un element montan, in regiunea de deal se intalneste in mod excepțional (Deva). Traieste pe coastele stancoase cu vegetatie de acoperire din clisura Cazanelor si pe vaile afluentilor Dunarii si Cernei, pe Valea Nevei. A fost semnalata si pe dealul Cetatii Deva, precum si in Muntii Retezat pana la altitudinea de 2184 m. Traieste pe pantele stancoase cu arbusti, adesea aproape de malul apelor (de ex. Valea Cernei) si în pădurile de foioase (de la poalele munților Domogled).
Avand sangele rece, prefera zonele insorite, grohotisurile si chiar marginile padurilor de foioase. Aceasta specie a avut de suferit de-a lungul timpului, mai ales pentru ca localnicii din zonele unde se gaseste o omoara. Totodata, printre primejdiile la care este expusa aceasta specie se numara si colectarea ilegala in scopul producerii de venin, sau pentru comercializarea ilegala, dar si distrugerea habitatelor. Vipera cu corn este declarata specie strict protejata din cauza scaderii dramatice a numarului de exemplare in ultimul secol si a distrugerii habitatelor. In Europa, arealul ocupat de aceasta specie este restrans la cateva regiuni din zona Balcanilor si Europa Centrala.
Habitatele preferate de vipera cu corn sunt de obicei locuri uscate, accidentate, cu roca la zi si cu vegetatie de tufarisuri. Hiberneaza in fisuri ale rocilor si in cavitati subterane, adesea in grupuri de cateva zeci.
HRANA VIPERA CU CORN
Hrana consta din vertebrate mici: soareci, cartite, ocazional pasari si soparle (soparla de ziduri etc.). Puii se hranesc la inceput cu broaste si soparle. Homeotermele (mamiferele si pasarile) sunt mai intai omorate prin muscare și inveninare si apoi inghițite cu capul inainte; poichilotermele (soparlele si broastele) sunt adesea inghitite de vii.
ASPECT VIPERA CU CORN
Masculii au coloritul de fond cenusiu sau galbui pana la galben-albicios, iar femelele au nuante spre brun sau aramiu. Pe spate au o dunga in zigzag, adesea ondulata, formata dintr-o succesiune de romburi. La mascul aceasta dunga în zigzag este de culoare bruna sau neagra si puternic contrastanta, iar la femela, cafenie sau bruna si mai putin distincta. Pe laturile corpului se afla pete mari inchise de culoarea dungii in zigzag. Abdomenul este galben-brun sau brun-murdar deschis cu puncte inchise, brune-cenusii sau negricioase. Varful cozii este de culoare portocalie pana la roșu-caramiziu, rar galben. Pe cap au o pata in formă de lira, nedistincta la indivizii batrani. Masculii au pe cap si o pata ingusta bruna-neagra ce se intinde intre ochi si colturile gurii. Pe mandibula are doua pete mari, negre, pe un fond alburiu.
Cea mai mare diferenta fata de viperele comune o constituie capul triunghiular si cornul de pe maxilarul superior, de aici provenind şi denumirea populara de viperă cu corn.
COMPORTAMENT VIPERA CU CORN
Vipera cu corn este cea mai mare dintre viperele europene, iar o simpla muscatura contine o doza letala de venin suficient pentru a ucide un adult. Este un animal timid, lent in miscari, fara tendinta de agresivitate. In prezenta omului sau a altor animale ramane nemiscata sau incearca sa se ascunda sub pietre si vegetatie. Daca este incoltita, suiera scurt si puternic si se strange colac incercand sa intimideze agresorul. Specialistii spun ca reptila ataca doar daca este provocata. Cu alte cuvinte, nu e un sarpe agresiv daca este lasat in pace. Muscatura viperei cu corn si in general a oricarei vipere europene nu pune in pericol viata decat in cazuri deosebite (muscatura la nivelul gatului, fetei, pieptului, sau daca persoana in cauza sufera de afectiuni grave de sanatate).
REPRODUCERE VIPERA CU CORN
Reproducerea are loc in lunile aprilie-mai iar prin august-septembrie naste pui vii. Puii au dimensiuni de 15-20 de centimetri.