Cobra

Sarpe Cobra

Origine

Cobrele sunt gasite in Asia de sud-estul Indiei sau in sudul Chinei, Vietnam, Indonezia, Malaesia si Filipine. Cele mai multe exemplare au fost inregistrate in peninsula Malaesia.

Nu se cunoaste un numar exact, dar datorita numarului mic este considerata o specie pe cale de disparitie. In general cobra este intalnit in jungla in locurile cu multa umiditate. Se ascunde sub frunze, dupa stanci sau in bambus.

Din fericire prefera sa evite locurile locuite de oameni. Distrugerea habitatului lor a pornit o lupta intre om si acest sarpe. Are un venin foarte puternic si asta il face periculos. Cobrele pot urca si in arbusti sau copaci si pot petrece un timp semnificativ departe de sol in cautarea prazii.

Cobrele sunt amenintate de reducerea padurilor tropicale, a junglelor si a plantatiilor de bambus. Teama de venin face ca multi care vad cobra sa incerce s-o omoare.

Ea mai este ucisa pentru piele, folosita pentru confectionarea articolelor din piele, cum ar fi curele, cizme, portofele, etc.

Hrana Sarpe Cobra

Cobra mananca soareci, sobolani, serpi, soparle, pasari, broaste si alti serpi. Ca toti serpii inghit prada cu capul inainte.

Ambele maxilare, cel de sus si cel de jos au ligamentele elastice pentru ca sarpele sa poata inghiti animale mai mari decat circumferinta sa.

Serpii nu pot mesteca prada. Aceasta este digerata de acizii foarte puternici din stomacul sarpelui.

Pot rezista fara mancare pana la cateva luni de zile.

Caracteristici Sarpe Cobra

Cobra creste pana la o lungime de 3.7m. Cel mai lung animal a avut o lungime de 5.6m. Atunci cand este amenintat ia pozitie de lupta amenintand la randul lui.

Se ridica la o treime din lungimea corpului sau, isi lateste partea din apropierea capului si emite un zgomot suierator. Cobra are solzi care-i acopera pielea stralucitoare si uscata la atingere, dar rece. Adultii au culorile galben, verde, maro sau negru si gatul galben sau crem.

Serpisorii de cobra de lungime aproximativ 15cm, au niste benzi luminoase pe corpurile lor de culoare galben, alb sau negru. Cobra se deplaseaza alunecand si tarandu-se. Acesta este deseori vazut in gradinile muncitorilor din nord-estul Indiei.

Acesta se poate ridica maxim la o treime din corpul sau pentru a se apara sau pentru a-si cauta hrana.

Cobra este cel mai veninos sarpe din lume. O singura muscatura poate injecta venin suficient pentru a omora un elefant. Veninul are o concentratie atat de mare incat nu este nevoie decat de 6-7ml. Aceasta cantitate este suficienta pentru a omora 20 de persoane.

Veninul are un efect paralizant asupra nervilor. In medicina este utilizat pentru tratarea artritei.

Cobra este divinizata in India, in special cu ocazia Nag Panchami, ea apare pe sculpturile de pe zidurile templelor si in miturile si legendele locale. Ea este, de asemenea, intalnita in numeroase imagini ale cultului hindus.

Reproducere Sarpe Cobra

Sunt singurii serpi care isi fac cuib pentru a depune ouale. Ei aduna impreuna o gramada mare de frunze pentru a-si amenaja cuibul.

Aceste frunze genereaza caldura si tine ouale la o temperatura mai ridicata. Femela depune 20 – 40 de oua si se incolaceste deasupra lor pentru a le tine cald pana acestea eclozeaza.

Ouale sunt incubate timp de doua luni. In acest timp sarpele va apara cuibul de orice pradatori. Cobrele naparlesc de mai multe ori pe an odata cu inaintarea in varsta, de cele mai multe ori cand sunt in crestere in perioada de dezvoltare.

In India este o traditie care spune ca serpii cobra se imperecheaza pe viata.

Poze Sarpe Cobra

Stiati ca ..

  • Imediat dupa ce ies din ou puii de cobra au venin.
  • Sunt singurii serpi care isi fac cuib pentru a-si depune ouale.

Citeste si despre piton

Bibliografie:

  • http://2.bp.blogspot.com
Comentarii
Toate comentariile

Comentarii