Anentome helena (Clea helena), cunoscut si ca melcul asasin, nu este doar o prezenta atragatoare in acvariu, ci si un mijloc eficient de a scapa de inmultirea necontrolata a altor melci, mai ales celor din familia planorbis si physa. Originari din Asia de Sud-Est (Indonezia, Thailanda, Malayezia), unde se regasesc in rauri si lacuri cu substrat nisipos sau malos, acesti melci dungati de 1.5-2.5 cm au ajuns de curand si in acvariile noastre, unde se bucura de aprecierea acvaristilor.
Hrana Anentome Helena – Melc asasin
In natura, s-a observat ca se hranesc atat cu proteine din vietati deja moarte, cat si cu prada vie, cum ar fi viermi sau melci; cu alte cuvinte, acesti melci sunt atat pradatori, cat si necrofagi.
In conditii de captivitate, cu siguranta vor manca un mare numar de melci nedoriti, dar nu se vor da in laturi nici de la alte proteine animale, cum ar fi peletele pentru pestii de fund, sau hrana congelata ori granulata care ajunge la fund. Cu alte cuvinte, orice hrana care va fi in raza lor de actiune, va fi acceptata. Modalitatea de hranire cu hrana vie, dar si cu crevetii morti, de exemplu, este de sugere a victimei prin „trompa”.
Caracteristici Anentome Helena – Melc asasin
Anentomele sunt niste melci carora nu le place lumina puternica si prefera sa-si petreaca majoritatea zilei in nisip, de unde scot la iveala doar „trompa”, sau retrasi intr-un loc discret. Au o cochilie conica, cu varful, de obicei, ros sau rupt, de culoare galbena, cu o spirala maronie si puternic striata. Lungimea maxima a acesteia este de 20 mm, desi cel mai des se intalneste la dimensiunea de 15-18 mm. Corpul melcului este gri-verzui cu pete si prezinta o „trompa” care, de cele mai multe ori, il ajuta sa isi gaseasca cu rapiditate hrana.
Sunt foarte eficienti in mentinerea sau chiar eradicarea populatiei de melci „maidanezi”, atacand, in general, doar exemplarele care sunt mai mici decat ei, neinteractionand, in general, cu melcii mai mari, gen Pomacea sau Tylomelania. Totusi, daca vor avea ocazia, vor devora puii acestora din urma. Nu ataca nici crevetii sau pestii, desi este posibil sa manance icrele acestora. Prefera apele dure, cu un ph de 7-8 si o temperatura de 22-27gr C.
Reproducere Anentome Helena – Melc asasin
Este o specie relativ usor de reprodus, atata timp cat exista hrana suficienta, se va imperechea si in acvariu, cu toate ca numarul de urmasi care vor ajunge la maturitate, va fi relativ redus. Acesti melci nu sunt hermaforditi, deci va fi necesar un grup de indivizi pentru a asigura reproducerea – aceasta se poate observa in momentul in care mai multe exemplare mai mici se ataseaza unuia mai mare, femela.
Ouale de Anentome Helena sunt depuse individual, fiecare intr-un invelis semi-transparent, atasate de suprafete solide, cum ar fi pietrele sau obiectele de plastic din acvariu. Pana la eclozare, trece o perioada destul de lunga, si, in urma acesteia, progeniturile se vor ingropa in substrat timp de mai multe luni si cresterea lor va fi la fel de anevoioasa, durand pana la sase luni, pentru a atinge stadiul adult.
Numarul melcilor juvenili este, totusi, destul de mic comparativ cu ouale depuse, sugerand ca mai multi factori previn eclozarea majoritatii lor. Printre acestia, se poate numara si canibalismul, dar adultii ignora juvenilii mai mari, deci este posibil sa nu fie unul esential. Totusi, avand hrana suficienta, populatia va creste incet, dar sigur.
Poze Anentome Helena – Melc asasin
Bibliografie:
Comentarii