Maimuta veverita

Origine

Maimuta veverita se intalneste in Bolivia, Brazilia, Columbia Ecuador, Guyana, Peru, Paraguay si Venezuela. O populatie mica a fost introdusa si in Florida.

Prefera padurile tropicale, se poate adapta la majoritatea padurilor tropicale, daca nu chiar toate. Aceasta maimuta prefera sa traiasca in copaci ca-ntr-un bandachin, dar coboara si la sol, sau face drumuri sus-jos.

Ii place vegetatia care este un acoperis bun fata de pasarile de prada.

Subspeciile maimutei veverita sunt:
Saimiri oerstedii
Saimiri sciureus
Saimiri ustus
Saimiri boliviensis
Saimiri vanzolinii

Hrana Maimuta veverita

Maimuta veverita prefera atat fructele cat si insectele. Culege fructe de padure de pe ramurile subtiri ale pomilor.
Ele mananca si moluste, vertebrate mici, broaste, etc. Majoritatea apei o iau din alimentele consumate, iar restul o gasesc in gaurile din copaci si balti.

In cazul in care fructele de padure sunt rare, maimuta veverita bea nectar.

A fost vazuta mancand insecte, paianjeni, oua de pasare, pasarele mici, flori, muguri, diferite seminte, frunze, scoarta de copac, seva, nuci, etc.

Aspect Maimuta veverita

Masa corporala in medie la masculi este cuprinsa intre 700 si 1000 grame, iar la femele intre 500 si 750g. Masculii au, de asemenea, caninii mai lungi decat femelele.

Maimutele veverita adulte nu sunt foarte mari, sunt aproape la fel ca o veverita, avand lungimea de 20 pana la 35 cm. Blana este scurta, groasa, moale si viu colorata. In jurul urechilor, ochilor, pieptului si a gatului blana este de culoare alba.

Pielea de pe buze si din jurul narilor are culoarea neagra si este aproape fara par. Partea de sus a capului variaza de la negru la cenusiu, iar bratele, picioarele si spatele variaza intre rosu si galben.

Umerii si o parte din spate sunt gri. Degetul mare este scurt dar puternic.

Comportament Maimuta veverita

Maimuta veverita se deplaseaza folosindu-si cele patru membre. Cand trec dintr-un pom in altul sar de pe o ramura pe alta. Sunt animale mici, usoare, cu picioare puternice, lucru ce le avantajeaza, sarind mult.

Are dexteritate mai ales cu degetele de ma membrele superioare, atat pentru catarat cat si pentru a cauta insecte ascunse sau alta hrana. Desi are coada mai lunga decat corpul, aceasta foloseste doar la echiliibru.

Isi marcheaza teritoriul prin urina cu ajutorul talpilor. In plus mai poseda in toata blana lor o secretie la nivelul glandei tot pentru marcarea teritoriului, dar si pentru a lasa urme pentru membri grupului in copaci sau pentru a tine departe dusmanii.

Ca si alte veverite are o gama larga de sunete prin care comunica, de la tipete, pana la urlete sau latrat.

Sunt diurne si de obicei linistite, dar daca se simt amenintate scot sunete si tipete si sunt galagioase.

Reproducere Maimuta veverita

Puii sunt ingrijitu de mama, dar si de alte femele. Interactiunile sociale sunt concentrate in jurul unei femele de grup dominanta.

Dupa reproducere maimuta veverita da nastere unui singur pui.

Sugarii se pot catara, rolul mamei simtindu-se mai putin ca la alte aminale. Toate femelele contribuie la cresterea puiului.

Maimutele veverite sunt impartite in grupuri ierarhice. Adultii se apropie doar in perioada imperecherii care dureaza cateva luni.

Grupurile sunt in general formate din 10 pana la 100 de indivizi. Au fost vazute si grupuri de 500 de indivizi in zonele cu paduri unde doar natura a avut un cuvant de spus.

Pot trai pana la 20 de ani.

Poze Maimuta veverita

Stiati ca ..

  • Masculul dominant are un mod aparte de a-si sublinia suprematia. Saptamanal isi aliniaza masculii subordonati si urineaza pe fiecare.
  • Toate femelele din grup contribuie la ingrijirea micutilor.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii