Lorisul greoi

Origine

Lorisul greoi (Nycticebus coucang) face parte din familia Lorisidae, ordinul Primates.

Este o maimutica mica, mai exact o primata care traieste in padurile tropicale din Asia, India, Filipine, Vietnam si Indonezia pana la altitudini de 1300 de metri.

Se inrudesc cu urmatoarele animale: tatu si furnicarul.

I se mai spune si Lorisul cel lent.

Hrana Lorisul greoi

Cand vaneaza Lorisul greoi se apropie incet de prada pana ajunge in apropierea ei apoi o adulmeca si cu o singura miscare se repede si o apuca.

Din meniul lui fac parte diverse animale mici nevertebrate, insectele si larvele acestora, animale mici, pasari mici, oua de pasari, rozatoare, lilieci, si alte animale.

Uneori isi complecteaza hrana cu flori sau fructe, rasina de copac sau diverse plante. Chiar daca este un animal care face economie de energie cand vine vorba de mancat o foloseste fara retineri.

La nevoie se poate intinde, tinandu-se cu o „mana” de creanga, si cu cealalta prinde insectele din zbor. Abilitatea aceasta se datoreaza probabil si membrelor bogat vascularizate.

Aspect Lorisul greoi

Lorisul greoi are lungimea corpului de 25-40cm si greutatea de aprosimativ 1 kg.

Corpul relativ mic este acoperit cu o blana maronie deasa si moale pe spate si partile laterale, iar pe fata piept si partea interioara a membrelor bate spre alb.

Capul si ochii sunt mari si rotunzi. Coada este foarte mica, are numai 1-2cm si din cauza blanei este aproape insesizabila.

Toate membrele se termina cu 5 degete. La unele specii de Loris membrele se termina cu degete opozabile.

Specii:

Nycticebus bancanus
Nycticebus bengalensis
Nycticebus borneanus
Nycticebus coucang
Nycticebus javanicus
Nycticebus kayan Munds
Nycticebus menagensis
Nycticebus pygmaeus
Nycticebus linglom – posibil disparuta

Comportament Lorisul greoi

Lorisul greoi este un animal nocturn si solitar. Isi petrece o parte din timp in copaci.

Fiind un animal greoi si incet isi foloseste membrele pentru a se catara cu dexteritate in copaci.

Masculul are un simt al teritoriului foarte puternic. Acesta isi marcheaza cu urina un habitat relativ mare, care prezinta potential din punct de vedere al hranei pe care il protejeaza de intrusi.

Reproducere Lorisul greoi

Singurele perioade cand aceste animale pot fi vazute in grupuri sunt in sezonul de reproducere. Cand femelele sunt la estru acestea se pot imperechea cu mai multi masculi. A fost vazuta o femela in perioada de reproducere care era curtata de 5 masculi.

Dupa imperechere urmeaza o perioada de gestatie lunga la femele de aproximativ 6 luni dupa care da nastere la 1-2 pui pe care ii creste singura.

Timp de 5-6 luni este alaptat dupa care incepe sa consume ce consuma si adultii. Puiul nu merge intotdeauna cu mama. Spre deosebire de puiul de maimuta care este carat peste tot, sunt momente in care Lorisul isi lasa puiul pe crengile copacilor si se duce dupa hrana.

Dupa 18-24 de luni puiul atinge maturitatea sexuala si devine independent.

Speranta de viata a lorisului greoi este de 15-20 de ani in salbaticie, si de 26 de ani in captivitate.

Poze Lorisul greoi

Stiati ca ..

  • Desi este un animal greoi, care se misca incet poate prinde insectele din zbor.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii