Advertisements

Cercopitec

  • Areal: Asia, Africa si America
  • Habitat: Arboricol
  • Hrana: Omnivor
  • Marime: 38-76 cm
  • Greutate: pana la 13 kg.
  • Culori: Galben-verzui si albicios
  • Viteza: Agil
  • Stil de viata: Traiesc in grupuri de pana la 30 de indivizi
  • Reproducere: Maturitatea sexuala este atinsa la 4 ani
  • Pradatori: Felinele mari, dar si hiene, vulturi, serpi
  • Media de varsta: 30 de ani
  • Particularitati: Are 32 de dinti cu o formula dentara asemanatoare cu a omului

Cercopitecul (in latina Circopithecus) sau maimuta verde e un gen de animal arboricol din familia Cercopithecidae. Traieste in padurile tropicale si ecuatoriale din Asia, Africa si America.

Cercopitecidele (Cercopithecidae – din greceaca kerkos = coada (unui animal) + pithēkos = maimuta) este o familie de maimute catariniene patrupede, plantigrade, arboricole si terestre cu coada neprehensila, lunga sau rudimentara, cuprinzand cercopitecul, macacul, pavianul, magotul etc. Cercopitecidele se impart in doua subfamilii: cercopitecine (Cercopithecinae) si colobine (Colobinae). Toate cercopitecidele sunt animale patrupede si plantigrade, fie arboricole (traiesc pe arbori), fie terestre (traiesc pe pamant). Multe specii prefera padurile virgine, strabatute de rauri sau mlastinoase si se aciuiesc bucuros prin apropierea culturilor omenesti, in care pot face mari pagube. Unele specii nu sunt legate de zona paduroasa, intalnindu-se foarte frecvent in regiuni desertice sau pe stanci. Cercopitecidele nu sunt legate de existența unei anumite temperaturi, deoarece există specii in Himalaya care pot trai chiar la 4000 m altitudine, precum si pe platourile din Tibet.   
Considerat unul dintre primatele cele mai raspandite in Africa, cercopitecul se poate adapta cu usurinta la o varietate de habitate. De obicei, in grupuri de pana la 30 de indivizi, aceste maimuțe agile traiesc la marginea padurilor si chiar in mijlocul habitatelor de stepa cu vegetatie arbustiva, din toată Africa subsahariana si intotdeauna in jurul unor surse de apa permanente.
Felinele mari, cum ar fi leoparzii, precum si hienele, vulturii si serpii sunt doar cateva dintre animalele care ataca cercopitecii. Cainii domestici reprezinta o amenintare grava la adresa cercopitecului, la fel, ca si oamenii care vaneaza maimutele.

Cauzele principale de amenințare a speciei constau în defrișările masive și distrugerea habitatului natural. Sunt incluși în cadrul Anexei II Cites, iar conform clasificării IUCN nu sunt amenințați cu dispariția. Din păcate, aceste animale sunt capturate și vândute ca animale de companie.

HRANA CERCOPITEC    

Cercopitecii sunt omnivori, cu un accent puternic pe fructe. Hrana lor, adesea, include insecte, materie vegetală și, uneori, ouă, mamifere și păsări mici.

ASPECT CERCOPITEC    

Cercopitecul are corpul acoperit cu o blana galben-verzuie pe spate si albicioasa pe pantece .Pe partea laterala a corpului pielea este ingrosata ,iar parul lipseste. Are o talie mijlocie. Blana este bogata, fata aproape lipsita de par. Musculatura fetei nu permite mimica. Coada este lunga, subtire, dar poate lipsi de multe ori si niciodata nu este prehensila. Membrele anterioare nu sunt mai lungi decat cele posterioare. Toate cercopitecidele au calozitati fesiere de cele mai multe ori viu si divers colorate, hipertrofiindu-se mai ales in perioada premergatoare ovulatiei. Dentitia cu caninii bine dezvoltati. Au 32 de dinti cu o formula dentara asemanatoare cu a omului. Cercopitecul este ceva mai mare decat o pisica, capul este rotund si prelungit cu botul, ochii sunt asezati in fata, sub frunte, ca la oameni, iar arcurile sprancenelor sunt ingrosate. Nasul este turtit, cu narile apropiate, despartite printr-un perete subtire. Are acelasi numar de dinti ca si omul. Atat membrele anterioare, cat si cele posterioare au cate 5 degete lungi, terminate cu unghii late, ca la om, nu cu gheare, iar degetul mare este opozabil, adica poate fi adus in fata celorlalte 4, formand impreuna un fel de cleste de apucat (ca la mainile omului). Astfel, maimuta poate apuca cu membrele anterioare, ca si cu cele posterioare. 

Advertisements
Advertisements

COMPORTAMENT CERCOPITEC  

Cercopitecii apeleaza la o mare varietate de semnale sonore de alarma, care sunt folosite pentru a ii avertiza pe ceilalti despre pericolul potential. Fiecare apel provoaca un răspuns diferit, cum ar fi fuga în copaci sau privirea spre cer pentru a fi conștient de pericolul de sus. Acestea sunt animale extrem de sociabile, calatoresc in grupuri mici si sunt una dintre putinele specii care au grupuri multi-masculine. Masculii de rang inalt isi demonstreaza locul in ierarhie, plasandu-si coada in pozitie verticala, rigida si plimbandu-se pe langa masculii de rang inferior. Din cauza ca imita pe om, facand gesturi hazlii, cercopitecul este domesticit si tinut pe la circ, menajerii, gradina zoologica. 

REPRODUCERE CERCOPITEC  

Reproducerea are loc in lunile decembrie si ianuarie,  sarcina durează 7-9 luni, nasc de regula numai un singur pui.

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii