Advertisements

Maimuta cu nasul carn

Origine

Maimuta aurie cu nasul carn (Rhinopithecus roxellana) face parte din genul Rhinopithecus, familia Cercopithecidae si ordinul Primates. Este originara din Asia, in partea de sud a Chinei si la nord de Taiwan.

Poate fi intalnita in regiunile montane unde deseori este zapada, la altitudini cuprinse intre 1200 si 3000 de metri si temperaturile pot depasi -8 grade iarna si 21 de grade vara.
Maimuta cu nasul carn poate fi intalnita in literatura de specialitate sau straina sub urmatoarele denumiri: The golden snub-nosed monkey, Sichuan golden hair monkey, The snub-nosed monkey.

Datorita pierderii habitatului si a vanatorii numarul populatiei de maimute aurii cu nasul carn a scazut dramatic. Au fost unele masuri luate de autoritate in Yunnan in care numarul maimutelor cu nasul carn a crescut de la 500 la 1.300 de indivizi ca rezultat a ecologizarii zonei si a interzicerii braconajului.

Advertisements

Intreaga populatie numara intre 8.000 si 15.000 de indivizi si este in continua scadere din cauza pierderii habitatului. Un mare noroc il are ca in prezent o parte din populatie se afla in rezervatii si zone protejate.

Hrana Maimuta cu nasul carn

Maimuta cu nasul carn se hraneste atat in copac cat si la sol.

Alimentatia ei este formata din ace de pin, muguri de bambus, fructe, flori si frunze.

Este un animal erbivor si hrana variaza in functie de sezon. Fiind o maimuta de munte, cand este zapada hrana principala este formata din licheni.

Aspect Maimuta cu nasul carn

Maimuta cu nasul carn are lungimea corpului de 55-70cm, greutatea de 10-20kg si lungimea cozii de 50-75cm. Corpul este masiv, robust, acoperit de blana lunga si deasa care ii ofera protectie la temperaturi scazute.

Capul si gatul sunt maronii deschis, spatele si partea exterioara a membrelor este cafeniu-maroniu inchis, iar partea inferioara a membrelor si abdomenul este maro deschis spre alb. Botul este golas, nasul este mic si carn, usor ridicat in sus, iar urechile sunt mici. Zona din jurul ochilor este albastra, parca are niste cearcane rotunde albastre.

Masculul este mai mare decat femela.

Existau mituri ca blana maimutei are efecte terapeutice, putand sa previna durerile reumatice. Singurii carora le era permis sa poarte blana de maimuta cu nasul carn erau reprezentantii dinastiei manciuriere. Vanatoarea animalului pentru blana s-a mentinut pana in zilele noastre si se pare ca se mantine in continuare. Este apreciata pentru carnea ei, se spune ca este foarte gustoasa.

Subspecii: (se pot diferentia dupa lungimea cozii si diferente ale scheletului si dintilor)

  • Hubei golden snub-nosed monkey, Rhinopithecus roxellana hubeiensis
  • Moupin golden snub-nosed monkey, Rhinopithecus roxellana roxellana
  • Qinling golden snub-nosed monkey, Rhinopithecus roxellana qinlingensis

Comportament Maimuta cu nasul carn

Maimuta cu nasul carn scoate sunete puternice in salbaticie care o ajuta sa comunice cu membrii grupului. Este un animal extrem de social care traieste in grupuri care pot atinge 5-6 sute de indivizi.

Aceste grupuri se divid la randul lor in subgrupuri familiale care cuprind un mascul dominant, 3-4 femele si puii lor. Iarna cand temperaturile sunt mai scazute si hrana poate este mai putina grupurile se limiteaza la 20-30 de indivizi.

Se cunosc doua tipuri de structuri sociale: OMU (one male unit) si AMU (all-male unit), adica structura cu un mascul si restul femele si pui, cunoscuta si sub numele de harem si structura in care sunt numai masculi.

Maimuta cu nasul carn isi petrece majoritatea timpului in copaci, dar coboara si pe sol. Principalii pradatori ai maimutei sunt vulturii si leoparzii. Este o specie diurna. Nu are un singur loc in care isi stabilesc „casa”. Se stabilesc in diferite zone in functie de abundenta hranei.

Advertisements

Masculul este ceva mai solitar in general. Femelele care sunt mai apropiate socializeaza mai mult intre ele. In caz de pericol se formeaza un cerc si pun puii in mijloc aparandu-i cu propriul corp.

Noaptea la temperaturi scazute nu pot rezista de unele singure asa ca dorm in grupuri. Puii sunt bagati la mijloc, apoi femelele mai tinere, apoi femelele adulte invelesc grupul tinand de cald, si acestea din urma primind caldura chiar daca mai putina de la grup.

Masculul isi poarta singur de grija. El doarme singur si protejeaza grupul de pradatori sau pericole. Ca sa fie ceva mai cald, chiar si cu un grad, coboara cat pot de mult in altitudine pana in copacii de canopi.

Fata de alte specii de maimuta se cunosc destul de putine lucruri, astfel ca maimuta cu nasul carn este in continuare in atentia cercetatorilor.

Reproducere Maimuta cu nasul carn

Maimuta cu nasul carn nu are o perioada anume in care se imperecheaza, aceasta se inmulteste pe tot parcursul anului. In lunile septembrie – noiembrie au loc cele mai multe imperecheri si cele mai multe nasteri au loc in sezonul cald.

Dupa imperechere urmeaza perioada de gestatie de 6-7 luni in care femela da nastere la un singuri pui. Tot femela il creste, il hraneste si are grija de el. Este alaptat in primele 5 luni din viata apoi trece la hrana solida.

Exista cazuri cand s-au vazut pui care se duc la alte femele pentru a fi carati.

Masculii ating maturitatea sexuala la varsta de 5-7 ani, iar femelele la 4-5 ani. In jurul varstei de 3 ani masculii parasesc grupul obligatoriu, iar femelel doar daca vor, ele pot alege sa traiasca in grupul in care s-au nascut sau se pot alatura altui grup.

Speranta de viata este de peste 23 de ani in captivitate.

Poze Maimuta cu nasul carn

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii