Advertisements

Maimuta Urlatoare

Origine

Maimuta urlatoare este una din cele mai mari maimute care traiesc pe planeta.

Ea face parte din genul Alouatta, familia Atelidae.

In momentul de fata sunt recunoscute 15 specii. Aceste mai mute sunt native din padurile din sudul si estul Americii.

Advertisements

Hrana Maimuta Urlatoare

Frunzele fac parte din dieta principala a maimutei. Acestea sunt consumate in proportii de 50-75%.

Frunzele sunt selectate dupa gust, de la frunze verzi la frunze uscate. Aceasta selectie a frunzelor este facuta pentru a reduce toxinele din ele.

Frunzele tinere au mai putine toxine, sunt mai bogate in nutrienti si sunt mai usor de digerat. Cand nu se hranesc isi petrec cea mai mare parte a timpului facandu-si siesta.

In afara de frunze maimutele mai prefera fructele care, cand sunt destule pot ajunge la 50% din dieta. In perioada sezonului secetos florile, semintele si nucile intra si ele in dieta maimutelor urlatoare.

Aspect Maimuta Urlatoare

Maimuta urlatoare mexicana are o lungime de 54-64 cm, o coada de 59-69 cm si o greutate de 6,5 – 11,5 cm.

Se intalneste in Mexic si America Centrala.

Aceasta specie a fost considerata multa vreme o subspecie a maimutei urlatoare de mantie (Alouatta palliata).

Blana acestei specii este neagra cu exceptia sacului scrotal al masculului care este alb.

Comportament Maimuta Urlatoare

In perioade ale zilei se hraneste apoi se odihneste. Cand nu face acest lucru urla.

Se numeste maimuta urlatoare pentru sunetele pe care le scoate din diverse motive, cand cineva le invadeaza teritoriul, cand se simt amenintate de pradatori, etc.

Sunetele sunt diferite in functie de situatie, unele sunt sunete de avertizare.

Advertisements

Reproducere Maimuta Urlatoare

Maimutele urlatoare au un sistem poligam de imperechere in care un mascul se imperecheaza cu mai multe femele. In unele grupuri masculii mai mici primesc oportunitati de imperechere de la masculii dominanti.

In general un mascul alfa isi mentine statutul timp de 2-3 ani timp in care el poate avea pana la 18 urmasi. Ambele sexe participa la ritualul de imperechere. Femelele degaja un miros, iar masculii miros organele sexuale si gusta urina.

Perioada de gestatie dureaza in jur de 180 de zile, iar puii se pot naste in orice perioada a anului. Blana puiului este deschisa de culoarea argintului sau aurie.

Aceasta se inchide treptat la culoare, iar in 3 luni puiul are culoarea blanii asemanatoare adultului. Nou-nascutul se agata de pieptul mamei in primele 2-3 saptamani de viata, iar dupa aceea este purtat pe spate pana la 4-5 luni.

Cei mici se joaca intre ei o mare parte din timp. La 18 luni sunt intarcati, moment cand incep sa se descurce pe cont propriu. Femelele dau nastere puilor la fiecare 19-23 de luni asigurandu-se ca fiecare pui va fi intarcat.

Femelele devin mature sexual in jurul varste de 3 ani, masculii in jurul varstei de 3-4 ani. Ceea ce difera la maimutele urlatoare fata de celelalte maimute este faptul ca testicolele nu se formeaza decat cand masculii ajung la maturitate.

Cand ating matirutatea sexuala tinerii sunt alungati din grup. Cu toate astea multi nu ajung la maturitatea sexuala deoarece ori sunt vanati de animale ori sunt ucisi de adultii de rang inalt uneori de frica sa nu le ia locul.

Cei care supravietuiesc si ajung la maturitate au o speranta de viata de 25 de ani.

Poze Maimuta Urlatoare

Stiati ca .. 

  • Maimutele urlatoare sunt cele mai lenese maimute. Isi petrec mare parte din viata dormind.
  • Masculul maimutei urlatoare din Amazonia este cea mai zgomotoasa creatura de pe Terra. Urletul scos de acesta se aude pe o distanta de 16 kilometri.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii