Ciobanescul belgian – favoritul brigazii K-9

rasa caini ciobanesc Belgian malinois

Datorita agilitatii si trupului zvelt, cainii Ciobanesc Belgian sunt cu un pas in fata „rudelor” lor, Ciobanestii Germani. Aceste caracteristici unice i-au ajutat sa ajunga cei mai solicitati caini pentru brigazile de politie, in special pentru unitatile canine K-9 ale armatei. In misiunile lor, parasutistii militari prefera Ciobanestii Belgieni pentru ca sunt mai usori ca greutate, dar totodata sunt musculosi si nu se tem de inaltime.

Capacitatea de a rezista la antrenamente lungi si eforturi intense ii face pe acesti caini sa fie adorati de personalul militar. De altfel, ei se pricep si la munca de teren, fiind un real ajutor in cazul salvamontistilor care cauta persoane disparute in zonele accidentate. Poseda un simt al mirosului fantastic si au rabdarea si tenacitatea de a gasi orice urma.

Cainii Ciobanesc Belgian: militari cu blana

Cine s-ar fi gandit ca rasa de caini Ciobanesc Belgian Malinois a intins o mana de ajutor in Primul Razboi Mondial? Ei bine, Rasedecaini.ro arata ca reprezentantii canini ai acestei rase au fost camarazii asistentelor medicale in acele vremuri, sustinandu-le prin caratul targilor cu raniti si chiar prin aportul de ustensile (bandaje, foarfeci, etc.).

Ulterior, vazand utilitatea lor, militarii au cerut sa li se aduca grupari din astfel de caini pentru lupta. In razboi, Ciobanestii Belgieni contribuiau prin atacuri, caratul munitiei si chiar apararea soldatilor in fata inamicilor. In prezent, patrulele care asigura paza Casei Albe din Statele Unite sunt insotite de caini din rasa Ciobanesc Belgian.

Desi au o istorie bogata in experiente militare, acesti caini au fost initial crescuti pentru a pazi oile din ferme. Ei mai sunt numiti si Malinois, nume provenit de la orasul Malines din Belgia. Rasa Ciobanesc Belgian este rezistenta la frig si umezeala si in general la conditiile meteorologice aspre, avand in structura genetica rezistenta la clima rece si umeda din Belgia. Desi fizic puternici, trebuie dresati si stapaniti cu mare grija.

Sunt atat de receptivi la limbaj si ton incat orice voce mai ridicata sau iesire comportamentala agresiva ii va face sa nu mai asculte comenzile si sa se incapataneze sa domine la randul lor. Unii Malinois sunt chiar reticenti si rusinosi atunci cand intalnesc un om strain, insa in raport cu stapanul mult iubit sunt docili si le place sa fie tinuti sub control prin teste de agilitate si recompense.

Iubitori de natura si joaca

Stapanii care isi doresc sa adopte un astfel de exemplar din rasa Ciobanesc Belgian ar trebui sa posede un spatiu intins unde sa le construiasca adapostul, preferabil in exterior si nu in casa. Naparlirea excesiva si deasa poate pune unele probleme in cazul in care locuiesc intr-un apartament, asa ca e de preferat spatiul de la curte. Sunt mari iubitori de natura, le place sa aiba parte de conditii de joaca naturale (scorburi, trunchiuri de copaci, iazuri, etc.), astfel ca un spatiu special amenajat in curte i-ar delecta. Nu au spirit de vanatoare, deci pot fi lasati cu incredere in prezenta pestisorilor sau ratelor dintr-un iaz, nu se vor simti amenintati si nu ii vor trata drept prada.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole