Advertisements

Wombat

  • Areal: Australia
  • Habitat: campie, munte, pasuni
  • Hrana: Ierbivor
  • Marime: 1-1.2m
  • Greutate: 20-35kg
  • Viteza: 40km/h (25mph)
  • Culori: Maro, crem, gri
  • Reproducere: 1 pui
  • Pradatori: Dingo, vulpi
  • Traieste: solitar
  • Media de varsta: 20 – 25 ani
  • Particularitati: marsupiul are deschizatura inspre inapoi

Origine

Wombatul (Vombatus ursinus) traieste doar in sud-estul Australiei (zona Queesland), precum si pe cateva insule din jurul coastei sud-estice, printre care si Tasmania.

Traieste in zonele aride de campie sau muntoase, dar si in vecinatatea padurilor, pasunilor sau terenurilor agricole.

Wombatul comun face parte din ordinul Diprotodontia, familia Vombatidae.

Advertisements

Riscul de disparitie al acestei specii este in crestere, in Tasmania este protejata prin lege, deoarece numarul de exemplare este in scadere datorita braconajului, accidentelor rutiere, animalelor si pasarilor de prada (vulturi, caini), cat si distrugerii habitatului.

Wombatul a fost descoperit in februarie 1797 de un echipaj care ancora pe insula Clarke. El a fost inregistrat ca animal nou descoperit in ianuarie 1798. Incepand cu anul 2005 s-a observat o sarbatoare neoficiala pe data de 22 octombrie cu numele de „ziua Wombatului”.

Poate fi un prejudiciu pentru fermieri si agricultori. In trecut au fost vanati pentru acest lucru, dar si pentru blana, carne sau sport. In momentul de fata unele specii sunt pe cale de disparitie, in timp ce altele sunt inca vanate ca paraziti.

Hrana Wombat

Metabolismul lent al wombatului este datorat hranei dure saraca in nutrienti.

El se hraneste preponderent cu radacini, iarba,scoarta de copac, ciuperci, lastari sau frunze.

Acestea sunt bogate in fibre, fapt ce prelungesc digestia pana la 12 zile.

Enzimele gastrice sunt alte fromulate pentru a putea descopune eficient fiecare bucatica de hrana, pentru ca mai apoi organismul sa poata absorbi fiecare nutrient atat de valoros.

Aspect Wombat

Wombatul este cel mai mare mamifer de vizuina din lume. Cantareste intre 25 si 40 de kg, si are lungimea corpului de 70-120cm lungime, din varful nasului pana la coada. Coada este de doar 3 cm si nu are un rol anume definit.

Este ruda cea mai apropiata a marsupialului Koala. Cei doi se aseamana in multe aspecte. Adaptarea la viata arboricola, respectiva terestra, i-au modelat pe cei doi in directii diferite. Are aspect patratos si greoi, picioarele sunt scurte si groase, capul este mare, aflat in continuarea gatului gros, urechile sunt mici si rotunjite, iar nasul mare si lipsit de par.

Membrele sunt prevazute cu gheare puternice, adevarate unelte pentru sapat eficient. Intr-o singura noapte wombatul poate sapa o galerie de cativa metri. Formula dentara este identica cu cea a rozatoarelor placentare (soareci, iepuri).

Incisivii cresc pe toata durata vietii si sunt tociti datorita alimentatiei bogate in fibre. Wombatul are cel mai mare creier dintre toate marsupialele Australiei.

Motiv pentru care se adapteaza rapid la diversele conditii de trai. Blana este moale (nu atat de pufoasa ca cea a varietatilor cu nas paros sau a Koala) si deasa. Coloritul poate varia de la nisipiu si cenusiu pana la maroniu sau gri inchis.

Se cunosc 3 specii de wombat, doua dintre ele fiind grav amenintate cu disparitia:

1. Wombatul comun (Vombatus ursinus): la care ne vom referi in continuare in acest articol;

2. Wombatul cu nas paros nordic (Lasiorhinus krefftii): este amenintat cu disparitia, doar cateva sute de animale mai traind in prezent, intr-o rezervatie de doar 3Km patrati in Padurea Epping din Queensland.

3. Wombatul cu nas paros sudic ( Lasiorhinus latifrons): este cel mai mic dintre cei 3, traind doar in Campia Nullarbor din Queenslans pana la granita cu New South Wales.

Ultimele doua specii se diferentiaza de wombatul comun prin nasul acoperit cu blana si urechile ascutite. Aceste doua varietati au blana mai moale decat wombatul comun. Miscarile acestui animal sunt stangace si incete. Poate fi crescut si in captivitate, hranit cu diferite vegetale, morcov, sfecla. Daca este adoptat de mic, Wombatul este foarte afectuos cu stapanii lui.

Comportament Wombat

Wombatul este un animal solitar, exceptand femelele cu pui sau adultii in perioada de imperechere. Fiecare exemplar are un teritoriu bine definit ce poate ajunge pana la 23 de hectare, in functie de abundenta sursei de hrana.

Advertisements

Pe un singur teritoriu, animalul are mai multe vizuine, fiecare cu mai multe intrari. In situatii unei amenintari din partea pradatorilor, se poate adaposti rapid.

Este un animal nocturn si crepuscular. Seara este momentul in care iese din vizuina sa se hraneasca, iar noaptea isi sapa galeriile. Ghearele puternice sunt foarte eficiente in sapat. O vizuina poate avea si 30 de metri lungime. Este compusa dintr-o serie de tunele, ce leaga intre ele diferite incaperi.

O vizuina atesta ca este folosita prin prezenta materiilor fecale la intrare. Pe timpul zilei, wombatul sta ascuns in vizuina, dormind. Din cand in cand iese in gura barlogului pentru niste bai de soare.

Wombatul este un veritabil adversar in confruntarile directe si se dovedeste a nu fi o prada usoara pentru niciun pradator. Cand se simte amenintat el ataca cu ghearele si dinti. Chiar si omul poate cadea victima acestui micut nervos.

Wombatul are spatele, in special posteriorul extrem de dur si bine conformat. In momentul in care este atacat in vizuina, el striveste capul dusmanului intre posterior si peretii vizuinei. De asemenea blocheaza intrarea in vizuina cu spatele, iar in momentul in care se apropie urmaritorul il izbeste cu picioarele din spate (lovitura de magar).

Desi este un animal lent de obicei, atunci cand se simte amenintat wombatul poate prinde si 40 km/h pe distante scurte. Pradatorii naturali ai lui sunt cainii dingo, diavolul tasmanian si pasarile de prada. Fecalele sunt tari si au forma patratoasa.

Sunt folosite la marcarea teritoriului.

In captivitate wombatul se poate imblanzi usor si poate sta sa fie mangaiat. Cu toate acestea este irascibil si uneori poate ataca nervos.

Reproducere Wombat

Wombatii devin activi sexual abia la 3 ani de viata. Imperecherea are loc in timpul sezonului ploios din emisfera sudica, din noiembrie pana in ianuarie. Dupa 21-28 de zile femela da nastere unui singur pui, cat un bob de fasole, fara ochi, urechi si par.

Micutul migreaza pana in marsupiu unde se ataseaza de unul dintre cele doua mameloane. Aici se va hrani cu laptele nutritiv al mamei timp de 6 saptamani, cand va lasat sa exploreze lumea din afara marsupiului.

Cand paraseste marsupiul mamei, puiul este tinut intr-o camera-cuib din vizuina, captusita cu ierburi si frunze uscate. La varsta de 12-15 luni puiul este intarcat.

La wombat, maruspiul isi are deschizatura inspre inapoi, pentru ca atunci cand femela sapa, pamantul aruncat sa nu ajunga in buzunar.

Puiul va trai alaturi de mama sa pana in anul urmator cand aceasta se va imperechea din nou.

Speranta de viata este de pana la 30 de ani.

Poze Wombat

Stiati ca ..
  • Maruspiul isi are deschizatura inspre inapoi, pentru ca atunci cand femela sapa, pamantul aruncat sa nu ajunga in buzunar.
  • Wombatul este cel mai mare mamifer de vizuina din lume
  • Wombatul are cel mai mare creier dintre toate marsupialele Australiei.
Comentarii
Toate comentariile
Comentarii