Advertisements

Fossa

  • Areal: Madagascar
  • Habitat: Regiunile montane
  • Hrana: Carnivor
  • Marime: 61cm – 80cm
  • Greutate: 7kg – 12kg
  • Viteza: 56kph (35mph)
  • Culori: Maro, rosu, negru
  • Reproducere: 2 pui
  • Pradatori: Crocodilul si omul
  • Traieste: solitar
  • Media de varsta: 15 – 20 ani
  • Particularitati: gheare retractabile

Fossa (Cryptoprocta ferox) are denumirea stiintifica de Cryptoprocta ferox, face parte din ordinul Carnivora, familia Eupleridae si este singurul membru al genului Cryptoprocta.

Este o specie endemica din Insula Madagascar care prefera regiunile montane, la altitudini de pana la 2600 m. Fassa sau fosa este numele unui animal carnivor, cel mai mare din Insula Madagascar, si care este o incrucisare intre puma si zibeta mica.

Localnicii il numesc leul de Madagascar probabil datorita faptului ca se trage din animale salbatice care aveau lungimea corpului ca a unui leu.

Hrana Fossa

Fossa are un aspect oarecum neobisnuit, corpul sau are lungimea de pana la 70-90 cm, inaltimea la umar de 30-35 cm si greutatea de 7-12 kg. Femela este intotdeauna mai mica decat masculul si are greutatea mai mica.

Advertisements

Intregul corp este acoperit cu blana deasa, formata din fire de par scurte in nuante de culori maronii-roscate mai inchise sau mai deschise. La femela coloritul blanii este putin mai luminos decat la mascul, in tonuri de bej sau crem.

Coada este destul de lunga, masoara tot atat cat lungimea corpului, sau este putin mai mica.

Membrele anterioare si posterioare sunt destul de scurte, se termina cu labe puternice ce au cate cinci degete prevazute cu gheare retractabile ca la feline. Capul este rotund, urechile sunt mari, au marginile rotunjite. Ochii sunt mari si migdalati, iar botul robust si destul de lung.

Pe buza superioara apar numeroase perechi de vibrize lungi, de culoare deschisa, subtiri si foarte sensibile. Rolul lor este de a-i da posibilitatea felinei de a se orienta mai usor in mediul sau natural.

Ca si alte animale de prada, fossa are muschii masticatori puternici, mandibula puternica, maxilarele inzestrate cu dinti ascutiti, canini, incisivi, premolari si molari.

Comportament Fossa

Astfel de animale carnivore sunt cei mai puternici pradatori din Insula Madagascar.

Pentru a-si captura prada se catara in copaci, alerga pe sol, scormonesc in vizuinile rozatoarelor, fac sarituri ample echilibrandu-si corpul cu ajutorul cozii lungi atat ziua cat si noaptea.

Pentru a se odihni stau pe crengile groase ale copacilor sau se ascund in pesteri si vizuini realizate la radacinile copacilor seculari.

Fossa este un animal foarte agil, poate executa salturi din copac in copac, din acest punct de vedere fiind foarte asemanatoar veveritelor. Ca aspect si comportament seamana mai degraba cu pisicile.

Uneori fossa este comparata cu leopardul patat, o felina originara din sud-estul Asiei. Fossa este indeaproape inrudit cu mangusta.

Advertisements

Desi s-a crezut ca sunt animale nocturne, recentele cercetari stiintifice au aratat ca sunt active atat ziua cat si noaptea, in functie de sezon si de „disponibilitatea” prazii.

Unul dintre biotopurile preferate de aceste mamifere il reprezinta padurile dese ale Madagascarului. Cel mai potrivit loc in care pot fi intalnite este padurea Kirindy, aflata la aproximativ 70 km de Morondava.

Reproducere Fossa

In perioada de imperechere (care are loc din luna septembrie si pana la sfarsitul lui noiembrie) masculii sunt agresivi intre ei, se ataca, se musca cu dintii si se zgaraie cu ghearele ascutite pentru femele.

Copulatia dintre mascul si femela tine in jur de 2 ore, iar perioada de gestatie este de 6-7 saptamani. Femela face in general un numar de 3-4 pui care la nastere sunt neajutorati, nu vad si cantaresc aproximativ 100 g.

La cel mult o luna puii incep sa vada si sunt alaptati timp de 4 luni. Apoi fiind destul de bine dezvoltati incep sa iasa din vizuina si sa invete cu ajutorul mamei sa vaneze prada.

Astfel ei raman alaturi de femela pana la varsta de 1-2 ani si ajung la maturitatea sexuala abia la 3-4 ani.

Puii de fossa se nasc orbi si fara dinti. Depind de mamele lor pana implinesc aproape un an, iar pana la patru luni nu parasesc niciodata cuibul.

Speranta de viata la fossa din Madagascar este de aproximativ 20 de ani in conditii de captivitate si mai putin in salbaticie.

Fossa este o specie in pericol de disparitie, numarul de exemplare a scazut foarte mult in ultimii ani datorita distrugerii habitatului natural si vantului excesiv.

Poze Fossa

Stiati ca ..
  • Vaneaza atat pe sol cat si in copaci.
  • In afara de om, din pacate, nu are pradatori naturali.
  • Este cel mai mare animal carnivor din Madagascar.
Comentarii
Toate comentariile
Comentarii