Armadillo roz

Origine

Armadillo roz (Chlamyphorus truncatus), tatuul sau Pichiciego este cea mai mica specie de armadillo – mamifere care fac parte din familia Dasypodidae, ordinul Edentata, cunoscute indeosebi datorita carapacei lor osoase in forma de scut.

Poate fi intalnit in zonele centrale ale Argentinei si in America de Nord, preferand regiunile umede cu iarba sau locurile nisipoase cu tufisuri tepoase si cactusi. Desi, in general, se misca foarte incet, atunci cand se afla in pericol isi retrage corpul in doar cateva secunde. Armura functioneaza ca un dop care inchide intrarea in carapace.

I se mai spune: The pink fairy armadillo.

Hrana Armadillo roz

Armadillo roz isi construieste mici gauri in pamant, in apropierea musuroaielor de furnici, acestea constituind hrana lor preferata. Ocazional mananca viermi, serpi, insecte si larve si rareori consuma plante radacinoase.

Caracteristici Armadillo roz

Exemplarele din aceasta specie au numai 90-115 mm lungime, excluzand coada, cantaresc aproximativ 120 de grame, iar culoarea preponderenta este roz. Corpul este prevazut cu o blana alba care le acopera fata si partile laterale si se intinde de ambele parti ale carapacei. Armadillo roz se distinge de celelalte specii prin aceea ca este singurul a carui carapace nu ii acopera partea dorsala a corpului.

Ochii si urechile acestui mamifer sunt mici, iar nasul ascutit. Coada este imobila, astfel ca, atunci cand se deplaseaza, si-o taraste efectiv pe pamant, ceea ce face ca mersul lui sa fie incetinit.

Reproducere Armadillo roz

Femelele din aceasta specie depun un singur ou din care ies intotdeuna patru pui ideintici ca infatisare si ca sex. Acestia se dezvolta in aceeasi placenta si sunt denumiti generic catelusi („pups”).

Numarul exemplarelor de armadillo roz a scazut simtitor in ultima vreme, fiind afectati atat de distrugerea habitatului, cat si de principalii dusmani ai lor: cainii domestici.

Poze Armadillo roz

Stiati ca ..
  • Nu isi poate ridica coada. Acesta o taraste de pamant.
  • Armadillo roz este cea mai mica specie de Armadillo ?

Se cunosc si sub numele de tatuu. Se presupune ca anumele de armadillo este preluat din engleza.

Alte specii sunt Tatuul brazilian sau Armadillo gigant

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii