Cuscus

  • Areal: Australia
  • Habitat: Paduri tropicale
  • Hrana: Ierbivor
  • Marime: 15cm – 60cm
  • Greutate: 3kg – 6kg
  • Viteza: 25km/h (15mph)
  • Culori: Negru, maro, alb, gri, crem
  • Reproducere: 2 pui
  • Pradatori: Serpi, pasari de prada
  • Traieste: solitar
  • Media de varsta: 8 – 12 ani
  • Particularitati: degete lungi

Aceste animale marsupiale cu gheare ascutite si o coada lunga pot fi intilnite in padurile tropicale de pe insulele Sunda si Arhipelagul Malay si Noua Guinee, Insulele Solomon si nord-estul continentului australian.

Cuscus (Latina Phalanger) este mai raspindit la altitudini intre 500 si 1500 de metri de asupra nivelului marii, ei sunt foarte rar gasiti in zonele mlastinoase si delta riurilor.

Exista 13 specii de cuscus, cea mai mare ca dimensiune din ele este cuscus patat (latina Spilocuscus maculatus). Interesant este faptul ca aceasta culoare patata o au doar masculii, blana lor este alba cu pete maro si gri.

Femelele sunt de obicei gri cu culori solide. In padurile tropicale din Noua Guinee si acum se vineaza activ aceasta specie de Cuscus patat din cauza proteinelor bogate din carne.

Hrana Cuscus

Se hranesc de obicei cu insecte, reptile si pasari mici. Desi aceste animale sunt carnivore, dieta lor principala constitue din frunze si fructele plantelor.

Aspect Cuscus

Dimensiunile si greutatea lor variaza in functie de habitat – speciile mai mari se intalnesc in zonele de joase, speciile mai mici in munti. Lungimea corpului in mediu la un adult este de 30-65 cm, lungimea cozii – 25-60 cm, greutatea corpului de la 1 la 7 kg.

Coada lui este foarte lunga, este acoperita partial de blana, este zimtata cea ce ii ajuta pentru a se agata de crengile copacilor. Picoarele puternice, cu 5 degete, pe degetele din spate ghearele lipsesc.

La unele specii de exemplu la cuscus patat urechile sunt mici, aproape nu se obsearva, la alte specii sunt mari si fara blana.

Ochii rotunji de culoarea rosie sau maro, cu marginea galben deschisa, nasul de o culoare galbuie. Parul este scurt, gros, alb, rosu, gri sau negru cu marcaje pe abdomen.

Comportament Cuscus

Traieste in general in copaci si practic nu coboara pe pamint. In timpul zilei intra in scorburile copacilor si petrec acolo tot restul zilei. Exceptie este cuscusul de campie, care prefera sa se stabileasca in vizuini, insa la fel de bine se simt cat pe teren deschis si in copaci.

Unii vinatori din Noua Guinee spun ca au vazut Cuscus dimineata devreme, incalzindu-se la soare. In timpul noptii se deplaseaza lent prin copaci in cautarea prazii.

Reproducere Cuscus

Informatie mai exacte cu privire la speranta de viata in salbaticie a acestui animal nu exista. Media de virsta in captivitate este de 10 – 11 ani, desi exista cazuri cand a atins virsta de 18 ani.

Cuscusii nu se aduna in grupuri, preferind o stil de viata solitar. Femala poarta puii intr-o punga adinca timp de citeva luni.

De obicei da nastere la 1 sau la 2 pui. Aceste animale sunt introduse in Cartea Rosie a Uniunii Internationale pentru ocrotirea naturii.

Poze Cuscus

Stiati ca ..
  • Din cauza marimii sale cuscus-ul este deseori confundat cu o maimuta.
  • Daca este amenintat, loveste cu labele din fata, latra puternic, punand de obicei intrusul pe fuga.
  • Traieste in varful arborilor din sud estul Australiei.
Comentarii
Toate comentariile

Comentarii