Advertisements

Sacalul

  • Areal: Europa, Asia si Africa
  • Habitat: Paduri si savane
  • Hrana: Carnivor
  • Marime: 90 – 105 cm
  • Greutate: 6.8-11 kg
  • Viteza: 45 km/h (30 mph)
  • Culori: maro, gri, alb, crem
  • Reproducere: 4 – 5 pui
  • Pradatori: Hiena, leopard, vultur
  • Traieste: in haita
  • Media de varsta: 8 – 15 ani
  • Particularitati: Corp mic, urechi si ochi mari

Sacalul (Canis Aureus Moreoticus) este un mamifer carnivor salbatic din familia Canidae, asemanator cu lupul, dar mai mic decat acesta, cu coada mai scurta si cu botul ascutit, care traieste in nordul Africii, in sudul Asiei si in sudul Europei.

In Romania sacalul isi face aparitia mai ales in Delta Dunarii unde de obicei alearga in haite. A fost vazut in Oltenia, Muntenia si Dobrogea.

Hrana Sacal

Este, ca toate canidele, un animal potential omnivor, dar care prefera alimentatia carnivora. Se hraneste cu insecte, pasari, soareci si alte rozatoare, dar si cu porumb, struguri etc.

De asemenea este si necrofag. Faptul ca se hranesc cu o gama atat de variata de fructe, pasari, animale, mortaciuni, etc ii face foarte adaptabili la mediile in care vietuiesc. Activitatea sa este preponderent nocturna.

Advertisements

Aspect Sacal

Este intermediar intre lup si vulpe, avand forma generala asemanatoare cu a vulpii, dar blana cu aceeasi structura cu a lupului, fiind numit de aceea si „lup auriu”.

Lungimea corpului este de 70-105 cm, fara a socoti coada (20-25 cm). La greaban ajunge pana la 50 cm inaltime. Greutatea maxima este intre 12-15 kg.

Specii de sacali:

Golden jackal – Canis aureus
Side-striped jackal – Canis adustus
Black-backed jackal – Canis mesomelas

Comportament Sacal

Sacalul comun traieste in savane deschise, desert si zone aride. Ei sunt adesea descrisi ca si carnivori oportunisti. Vaneaza antilope si alte animale mici.

De obicei traiesc singuri sau in perechi, dar pot fi vazuti si in haite mici.

Sunt printre putinele specii in care masculul si femela se imperecheaza pentru tot restul vietii sau pe termen foarte lung.

Advertisements

Sunt animale teritoriale. Atat femelele cat si masculii isi marcheaza si apara teritoriul.

Reproducere Sacal

Sacalii isi sapa viziuna, se adaposteste in una facuta de uin alt animal inainte sau se ascunde in pesteri. Unii sacali prefera vizuinelel cu iesiri multiple.

Barlogul de sacal nu este foarte adanc, dar este asezat de obicei in locuri singuratice, in vagauni cu maracinisuri si alte locuri greu accesibile. Acolo femelele sacal dau nastere de obicei la 2-4 pui, dar sunt cazuri cand se pot naste pana la 8-9 pui.

Fratii mai mari care au ramas alaturi de parinti contribuie la cresterea puilor nou-nascuti oribi. Puii nou-nascuti vor deschide ochii abia dupa 10 zile.

Imperecherea se face, ca si la celelalte canide, in februarie-martie, gestatia durand tot 62-63 zile.

Puii sunt hraniti cu hrana regurcitata pana la varsta de 2 luni. Incepand cu varsta de 3 luni isi urmeaza parintii. La varsta de 6 luni vaneaza. Pentru inca o perioada parintii ii hranesc, ingrijesc si se joaca cu ei.

Poze Sacal

Stiati ca ..
  • Termenul de sacal provine din cuvantul turcesc „cakal”.
  • Sacalul este un animal ce face parte din familia Canidae.
  • Sacalii mentin legatura cu ceilalti membri ai familiei prin sunete urlate, scheunate si latrate.
Comentarii
Toate comentariile
Comentarii