- Areal: Asia si America de nord si sud
- Habitat: regiuni temperate si zone deschise, locuri cu paduri si zone stancoase
- Hrana: Omnivor
- Marime: : 40-80cm
- Greutate: 0.5 – 6 kg
- Viteza: 16km/h (10mph)
- Culori: alb, negru, gri
- Reproducere: 5 – 6 pui
- Pradatori: Bufnite, coioti, pisici salbatice
- Traieste: solitar
- Media de varsta: 5 – 7 ani
- Particularitati: blana pufoasa si mirosul puternic
Origine
Sconcsii (Mephitis Mephitis) sunt animale extrem de inteligente, unii dintre ei sunt deosebit de ingeniosi. Multi considera ca doar un nebun poate trai alaturi de un sconcs – adevarul este ca sconcsii nu sunt pentru toata lumea.
Pot trai pana la 20 de ani si nu sunt caini sau pisici, trebuie sa va ganditi bine inainte de a va lua un angajament pe asa un termen lung. Denumirea stiintifica este Mephitis Mephitis care inseamna „gaz periculos” .
Daca va hotarati sa va luati un sconcs, trebuie sa cereti acordul departamentului pentru controlul faunei sau animalelor domestice din localitatea in care locuiti – in unele zone este nevoie de autorizatie.
Dupa ce aveti aprobarea lor, gasiti un crescator de renume care se ocupa de cresterea sconcsilor de cel putin 5 ani. Nu va duceti in padure ca sa aduceti unul, lasati salbaticia sa fie ceea ce este salbaticie.
Sconcsii au fost domesticiti de mai bine de 200 de ani, exista suficienti in crescatorii, toti avand glandele care secreta acel miros caracteristic inlaturate de la varsta de 4-5 saptamani.
Sconcsii pot fi de culoarea castanie, alba, galbuie, verzulie, neagra si de toate nuantele intermediare. Toti au dungi albe distinctive si fermecatoare.Sunt raspanditi in America de Nord, America de Sud, precum si sud-estul Asiei.
Hrana Sconcs
Sconcsii sunt omnivori, consumand atat plante, cat si animale, in functie de anotimp. Se hranesc cu insecte si larve, rame, rozatoare mici, soparle, salamandre, broaste, serpi, cartite si oua.
De asemenea, mananca si fructe de padure, radacini, frunze, ciuperci si nuci.
Pana creste si ii veti putea pune la dispozitie intreaga casa, gasiti un loc in care sa tineti puiul. Sconcsii sunt foarte curiosi din fire – ei exploreaza necontenit si puii se pot rani sau pierde foarte usor.
Puneti incuietori la toate usile dulapurilor, asezati ghivecele cu plante undeva sus si tineti-va hainele in dulapuri ca sconcsul sa nu-si faca culcus din sosetele dumneavoastra.
Veti descoperi ca sconcsii sunt mai usor de invatat sa foloseasca o cutie in care sa-si faca nevoile decat majoritatea animalelor. Ei vor folosi o cutie dintr-un colt ales de ei, s-ar putea sa nu fie coltul pe care il vreti dumneavoastra, dar, o data problema stabilita, umpleti cutia cu argila simpla sau hartie de ziar.
Sconcsii nu vor folosi un asternut mirositor sau cu bulgari.
Aspect Sconcs
Lungimea variaza de la 30 cm la 70 cm. Greutatea variaza, in functie de specie, de la 0,5 kg la 4 kg.
Blana lor este, in general, neagra cu dungi albe. Membrele sunt scurte si musculoase. Coada este lunga si pufoasa.
Cele mai citite articole
Au glande anale specifice, ce elimina un miros puternic, ce tine la distanta pradatorii;
Si pentru cine stie si ceva chimie..
Lichidul secretat de glandele anale este compus in principal din compusi tiol cu masa moleculara mica, in speta (E)-2-butena-1-tiol, 3-metil-1-butanetiol, and 2-quinolinemetanetiol, precum si tioesteri acetati ai acestora.
Acesti compusi sunt detectabili la concentratii de doar 2 parti la milion.
Comportament Sconcs
Daca va achizitionaai un pui, tineti-l in brate cat mai mult posibil – cu cat tineti mai mult in brate un pui de sconcs, cu atat mai dragut va fi el mai tarziu.
Nu puteti dresa un sconcs la fel ca pe orice alt animal. Aceste ghemulete nostime de puf si blana vor scurma in covor, vor deschide usa frigiderului, vor trage paturile de pe pat in timp ce dormiti sau va vor duce toate hainele in dulap sau sub pat ca sa doarma pe ele – daca vi se pare ca prin sifonier cam bate vantul, uitati-va sub pat sau la locul de dormit al sconcsului dumneavoastra si va veti gasi garderoba care lipseste.
De asemenea, sconcsii vor rascoli gunoiul, vor sapa in pamantul plantelor dumneavoastra, vor trage tot de pe masa – va vor face sa radeti.
Disciplina se reduce la o problema de dragoste si rabdare – daca loviti un sconcs, acesta nu va uita si nu va ierta niciodata.
Sconcsii nu sunt recomandati pentru familiile cu copii mici.
Reproducere Sconcs
Sconcsii nasc doar o data pe an, la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii mai. Puii se pot indeparta de la mama doar din prima sau a doua saptamana a lunii iunie.
Sconcsii sunt omnivori. Nu le dati hrana de pisici sau hrana de dihori, deoarece acestea sunt prea bogate in grasimi si proteine pentru aparatul lor digestiv.
In regimul lor alimentar, sconcsii au nevoie zilnic de hrana cu continut redus de proteine, fibre, legume, cantitati mici de fructe, hidrocarbonati si cateva picaturi de ulei de masline. Hraniti-i de 4 ori pe zi pana la varsta de 2 luni, apoi o data pe zi.
Dieta unui sconcs adult nu ar trebuie sa contina mai mult de 150 de calorii pe zi. Nu va hraniti niciodata animalul cu carne cruda, din cauza metabolismului lor lent, sconcsii nu o pot digera cum trebuie.
Daca doriti sa va castrati sau sterilizati sconcsii, trebuie sa o faceti inainte de a implini 3-4 luni. Ei pot deveni foarte naravasi daca sunt lasati sa intre in calduri.
Sconcsii au nevoie de toate injectiile de care au nevoie cainii si pisicile. Ei pot capata rapciuga atat canina, cat si felina. De asemenea, sconcsii trebuie sa fie tratati in mod regulat impotriva viermilor intestinali.
Sconcsul traieste 5 – 7 ani in salbaticie, iar in captivitate pana la 15 – 20 ani.
Poze Sconcs
Stiati ca …
- Mirosul specific al sconcsului, ruda americana a dihorului nostru, poate fi detectat de om de la distanta de 2 km?