Ratonul

  • Areal: America de Nord
  • Habitat: paduri de foioase si mixte
  • Hrana: Omnivor
  • Marime: 41-71 cm
  • Greutate: 3.5 – 9 kg
  • Viteza: 24km/h (15mph)
  • Culori: Gri, negru, alb, maro
  • Reproducere: 4 – 5 pui
  • Pradatori: Lupul, vulpea, pisica salbatica
  • Traieste: solitar
  • Media de varsta: 12 – 16 ani
  • Particularitati: inteligenta si tinere minte ridicate

Habitatele originale al ratonului (Mellivora capensis) sunt padurile mixte si cele defoioase din America de nord dar datorita capacitatii lor de adaptare acestia s-au extins in zonele montane, mlastini si chiar in mediul urban.

Blana de culoare gri este deasa in proportie de 90% ca sa-l protejeze si sa-l fereasca de vremea rece.

Doua din cele mai distincte caracteristici ale ratonului sunt labele din fata, cu o dexteritate foarte mare si masca faciala care sta la baza catorva mituri din America de nord.

Hrana Raton

Ratonul este un animal de talie mijlocie cu o lungime corp de 40 – 70 cm si o greutate corporala de 3.5-9 kg.

Ratonul este, de obicei un animal nocturn si este omnivor , cu un regim alimentar compus din aproximativ 40% nevertebrate , 33% de plante alimentare, si 27% vertebrate.

Desi de obicei ratonii sunt animale nocturne, ies si ziua pentru a profita de sursele de hrana disponibile. In mare hrana este formata din 40% nevertebrate, 33% plante si 27% vertebrate. Din cauza ca dieta ratonilor este asa diversificata se considera ca acestia pot fi si omnivori.

In principal primavara si vara ratonii mananca insecte, viermi si alte animale. La sfarsitul verii prefera fructele, ghindele si nucile. Mananca si pasari si animale mai mari, le prefera pe cele mai mici deoarece sunt mai usor de prins.

In partile nordice ratonii hiberneaza pe toata perioada iernii, reducandu-si activitatea foarte mult, atata timp cat este zapada, cautarea hranei fiind foarte grea.

Aspect Raton

De la cap la partea posterioara ratonii masoara intre 40 si 70 cm, fara stufoasa coada care are si ea intre 20 si 40 cm.

Greutatea corpului unui adult variaza in functie de habitat. Aceasta poate fi intre 2 si 14 kg. De obicei este intre 3.5 si 9 kg.

Cele mai mici exemplare se gasesc in sudul Floridei, masculii cantaresc cu 15 pana la 20% mai mult decat femelele.

La inceputul iernii un raton poate cantari de doua ori mai mult decat primavara datorita depozitului de grasime.

Este printre mamiferele cu cea mai mare variatie a greutatii corporale, cel mai mare raton salbatic cantarit avand 28.4 kg.

Una din partile caracteristice ratonilor, dupa care sunt recunoscuti foarte usor, sunt petele din jurul ochilor in contrast cu blana mai deschisa. Aceste pete seamana cu o masca de bandit, fapt pentru care se fac o seama de caricaturi si pozne pe seama lor. Urechile rotunjute sunt de asemenea imbracate un blana alba.

Ratonii cu blana foarte inchisa pot fi intalniti in Germania. Blana deasa ii acopera aproape 90% din suprafata aparandu-l pe acesta de vremea rea. Ratonii, a caror metoda de locomotie se stie a fi platigrada (merge calcand pe toata talpa piciorului), acestia pot sta doar pe labele din spate, examinand obiecte cu labele din fata.

Ratonii au picioare scurte in comparatie cu corpul lor si nu pot alerga pe distante mari sau sari mult. Viteza lor maxima pe distante scurte este de 16-24 km/h. In apa pot sta pana la cateva ore si pot inota cu 5 km/h.

Uimesc prin cataratul in copaci prin capacitatea lor raportat la ficul greoi si grasun comparativ cu labutele scurte. Ratonii au doua modalitati de coborare a temperaturii corpului, acestia putand gafai si transpirand in acelasi timp.

Penisul lung de aproape 10cm lung si puternic ofera biologilor informatii despre capacitatile de reproducere. Sapte din cele 13 apeluri vocale identificate sunt folosite de catre femele si pui, unul dintre apeluri fiind intalnit la pui.

Au fost facute cateva studii pentru a determina abilitatile mentale ale ratonilor. Majoritatea au fost bazate pe simtul tactic. Au reusit in 11 din cele 13 experimente.

Specii de ratoni:

Procyon cancrivorus cancrivorus
Procyon cancrivorus aequatorialis
Procyon cancrivorus nigripes
Procyon cancrivorus panamensis

Eastern raccoon – P. l. lotor
Key Vaca raccoon – P. l. auspicatus
Florida raccoon – P. l. elucus
Snake River Valley raccoon – P. l. excelsus
Texas raccoon – P. l. fuscipes
Baja California raccoon – P. l. grinnelli
Mexican plateau raccoon – P. l. hernandezii
Upper Mississippi Valley raccoon – P. l. hirtus
Torch Key raccoon – P. l. incautus
Matecumbe Key raccoon – P. l. inesperatus
Ten Thousand Islands raccoon – P. l. marinus
Bahaman raccoon – P. l. maynardi
Mississippi Delta raccoon – P. l. megalodous
California raccoon – P. l. psora
Isthmian raccoon – P. l. pumilus

Procyon pygmaeus

Comportament Raton

Ratonii sunt remarcati pentru inteligenta lor. Studiile arata ca acestia isi amintesc solutii la diferite probleme chiar si dupa 3 ani de zile.

Desi se credea ca ratonii sunt solitari, acum exista dovezi ca acestia socializeaza impartind teritoriul cu alti ratoni de sex opus. Masculii se aduna in grupuri de cate 4 in timpul sezonului de imperechere aparandu-se impotriva eventualilor inamici.

Raza de actiune a ratonilor este de 3 hectare in mediul urban si de 50 km patrati in mediul rural. Dupa o perioada de gestatie de 65 de zile se nasc 2 pana la 5 pui primavara, pui care sunt crescuti de femela pana toamna tarziu.

Desi ratonii in captivitate traiesc 20 de ani, in salbaticie durata de viata a acestora este de 18 pana la 31 de ani. Vanatoarea si accidentele in trafic sunt principalele cauze ale mortii ratonilor.

In primele decenii dupa descoperirea ratonilor de catre membrii expeditiei lui Cristofor Columb, Care a fost prima persoana care a lasat o inregistrare scrisa despre aceast animal, ratonul a fost catalogat drept caine, pisca, bursuc sau chiar urs.

Bazat pe dovezile unor fosile din Franta si Germania, se spune ca ratonul a trait in Europa cu 25 milioane de ani in urma.

Reproducere Raton

Ratonii se imperecheaza de obicei incepand de la sfarsitul lunii ianuarie pana la jumatatea lunii martie. In perioada de imperechere masculii isi maresc aria de cautare ca sa-si gaseasca femelele pe care le curteaza cate 3-4 zile. Au loc mai multe intalniri nocturne intre mascul si femela, preludiul tinand peste o ora de fiecare data.

Cei mai slabi masculi au si ei sansa la imperechere atunci cand masculii mai puternici nu se pot inperechea cu toate femelele libere. Aproximativ o treime din femele se imperecheaza cu mai mult de un mascul. In cazul in care o femela isi pierde puii sau nu ramane gravida ea se poate imperechea cu alt mascul peste 40-80 de zile.

Dupa 60-70 de zile se nasc 2 pana la 5 pui. Numarul de pui variaza in functie de zona: 2.5 in Alabama si 4.8 in Dakoda de nord. Masculii nu se implica in cresterea puilor. Puii la nastere sunt orbi si surzi, dar masca lor neagra din jurul ochilor este vizibila.

Greutatea puilor este de 60 – 75g, iar lungimea lor de aproximativ 10 cm. Cum ajung aproximativ la greutatea de 1 kg puii incep sa exploreze imprejurimile, iar dupa 6-9 saptamani incep sa afle gustul mancarii reci.

In timp ce femelele raman aproape de mame, masculii pleaca in zone mai nordice si parcurg distante pana la 20 km. Cu toate acestea mama isi imparte vizuina cu puii in prima iarna.

Speranta de viata a ratonilor este de 12 – 16 ani.

Poze Raton

Stati ca …
  • Stiati ca ratonul isi spala cu labutele hrana inainte de a o manca?
  • Este apreciat pentru inteligenta deosebita
Comentarii
Toate comentariile

Comentarii