Advertisements

Rasul

  • Areal: Europa, America de Nord si Africa
  • Habitat: paduri si tundre
  • Hrana: Carnivor
  • Marime: 40 – 70 cm
  • Greutate: 10-25 kg
  • Viteza: 80km/h (50mph)
  • Culori: Negru, maro, galben, crem
  • Reproducere: 3 – 4 pui
  • Pradatori: Lup, coiot, puma
  • Traieste: solitar
  • Media de varsta: 12 – 20 ani
  • Particularitati: Coada scurta si parul din varful urechilor

Rasul face parte din grupul felinelor salbatice de marime medie, apartinand genului Lynx. Statutul in care se gasesc toate sleciile de Lynx este foarte variat.

Rasul carpatin, rasul rosu si rasul canadian sunt prezentate de populatii destul de mari pentru a asigura continuitatea speciei. Rasul iberic este pe cale de disparitie, doar 84-143 de exemplare din aceasta specie mai traind in Spania.

Rasii carpatini traiesc in Europa si Asia.

Toata populatia acestei specii este estimata la 55000 de indivizi, din care majoritatea traiesc in Rusia. In tarile Europei Centrale, de-a lungul Carpatilor exista o populatie mare, dar amenintata, izolata si nestabila acestor feline.

Advertisements

In afara Rusiei, cea mai mare populatie se gaseste in Romania, numarul indivizilor atingand 2050 in 2001. Au avut loc incercari de a introduce rasul si in Slovenia si Elvetia.

Update noiembrie 2018:  In padurile Romaniei mai traiesc in jur de 1200 – 1500 exemplare de ras, aproximativ 14% din intreaga populatie a Europei. Populatia este in scadere datorita defrisarilor masive.

Rasul canadian (sau polar) poate fi gasit in America de Nord, Canada si Alaska.

Hrana Ras

Toate speciile de rasi sunt carnivore, pradatoare si teritoriale, iar arealul lor ocupa de 100 la aproximativ 2000km patrati, insa speciile europene au teritoriul limitat din cauza activitatii umane.

Se pot gasi mai ales in padurile din regiunile muntoase, dificil accesibile, bogate in vanat. Rasii sunt capabili sa se catere, dar de obicei vaneaza la sol.

Unde vedem Ras nu gasim vulpi sau pisici salbatice, deoarece rasii nu le accepta compania si le indeparteaza, reprezentand comportament ostil fata de ele. Sunt animale nocturne.

Prada lor tipica consta in diverse animale forestiere si cele care traesc in campuri, cum ar fi soareci, iepuri, cerbi si diverse specii ale pasarilor.

Unele consuma si animale domestice, cum ar fi gaini, rate, gaste, curcani, oi, etc. atacand chiar si cainii cand este infometat sau se simte amenintat. La nevoie este si necrofag, desi in mod obisnuit isi ingroapa prada pe care nu a putut-o manca. Rasii se misca repede si fara zgomot ceea ce le permite sa atace prada pe neasteptate.

Pot sari la o distanta de 4-6m in orice directie. Auzul si mirosul sunt foarte bine dezvoltate. De asemenea, ca majoritatea pisicilor, rasii pot vedea bine seara si noaptea.

Aspect Ras

Rasii au statura asemanatoare cu cea a cainelui. Au intre 70 si 150cm lungime cu coada relativ scurta, 5-25cm. Varful cozii la toate speciile este de obicei negru, iar in varful urechilor sunt smocuri de par negre, ceea ce le deosebeste de alte feline.

Culoarea perilor este diversificata depinzand de specie si de conditiile climatice, variaza intre castaniu si bej sau chiar alb. Toti rasii au perii albi pe piept si pe partea inferioara a gambelor.

Advertisements

Greutatile maxime sunt cuprinse intre 50 si 58 kg. Ca toate felinele rasii au gheare ascutite retractile care ajung la lungimea de 4-6 cm.

Specii de ras:

Rasul european
Canada Linx
Linx Iberian
Bobcat

Comportament Ras

Toate speciile de lincsi sunt carnivore, pradatoare si teritoriale, iar arealul lor ocupa de la 100 la aproxmativ 2.000 km patrati, insa speciile europene au teritoriul limitat din cauza activitatii omului.

Se pot le gasi mai ales in pidurile din regiunile muntoase, dificil accesibile, bogate in vanat. Rasii sunt capabili sa se catare, dar de obicei vaneaza la nivelul pamantului.

Rasii nu accepta vulpile si pisicile salbatice in compania lor si le indeparteaza, reprezentand comportamentul ostil fata de ele. Rasii sunt activi noaptea.

Rasii se misca repede si fara zgomot, ceea ce lor permite sa atace prada pe neasteptate. Pot si sari la o distanta de 4-6 metri in orice directie. Auzul si mirosul lincsilor sunt foarte dezvoltate. De asemenea, ca majoritatea pisicilor, rasii pot vedea bine seara si noaptea.

Reproducere Ras

Rasii se imperecheaza in timpul primaverii timpurii, in martie si aprilie. Fiindca sunt animale solitare imperecherea nu are loc in fiecare an, dar dureaza aproximativ 2 saptamani. Perioada de gestatie se termina in 65-90 de zile, in functie de specie.

Se nasc 2 – 4 pui orbi in primele doua saptamani. Alaptarea dureaza relativ mult, pana la 6 luni. Puii se despart de mama lor cand ating varsta de doi ani cu scopul de a se pregati de prima imperechere. Este dificil de observat un ritual de imperechere din diverse cauze, raritatea animalelor, efectul vanatorulor intensive, etc.

Traiesc aproximativ 2 ani de la nastere alaturi de mama pana cand isi iau viata pe cont propriu. In functie de specie traiesc 12 – 17 ani in salbaticie si 24 – 32 de ani in captivitate.

Poze Ras

Stiati ca ..
  • In prezent rasul este cea mai mare felina din fauna salbatica a Romaniei si al treilea pradator dupa urs si lup.
  • Poate fi recunoscut usor dupa coada scurta si ciuful de pe urechi
Comentarii
Toate comentariile
Comentarii