Advertisements

Capra de munte

  • Areal: Europa si America de Nord
  • Habitat: pe crestele muntilor
  • Hrana: Ierbivor
  • Marime: 1 m
  • Greutate: 45 to 136 kg
  • Viteza: 25 km/h
  • Culori: Alb, maro, negru
  • Reproducere: 1 – 2 iezi
  • Pradatori: Pasarile de prada
  • Traieste: in turma
  • Media de varsta: 10 – 15 ani
  • Particularitati: Ablitati fantastice de a se catara pe munti

Capra de munte (Oreamnos americanus) face parte din familia Bovidae, care include antilope gazele si vite, si din subfamilia Caprinae impreuna cu alte 32 de specii, inclusiv capre domestice, oi, boi, etc.

Ea este raspandita multe din regiunile muntoase de pe glob: muntii alpi, regiunea Savoia (Italia, Elvetia) pana in sudul Frantei, Pirinei, Dalmatia, Grecia, muntii Carpati, muntii Caucaz, Steiermark, (Austria) Tatra Mare, Slovacia, Schwarzwald (Germania), America de Nord(Texas, Colorado, Nevada, Utah, Dakota de Sud, etc.), s.a.

Caprele de munte sunt cele mai mari mamifere intalnite la mare altitudine, ele ating inaltimi de 4000 de metri sau mai mult. Au fost vazute si la malul marii in zonele de coasta, dar rar.

Hrana Capra de munte

Caprele de munte sunt ierbivore si isi petrec cea mai mare parte a timpului la pasunat.

Advertisements

Hrana lor include diverse ierburi, plante, ferigi, iarna se hranesc cu muschi si licheni, frunze, arbusti mici gasiti la altitudini mari, s.a.

Aspect Capra de munte

Atat masculul cat si femela au barbi, cozi scurte(8-10cm), si coarne lungi(15-28cm), pe care se pot vedea inelele anuale de crestere. Au o inaltime de 110-130cm si inaltimea la geaban de 75 cm, cantarind intre 30 si 50 kg.

Capra de munte are un corp relativ scurt, picioare musculoase cu copita despicata, un gat relativ lung terminat cu cap scurt prevazut cu cele doua coarne inelate incovoiate spre spate. In spatele coarnelor se gasesc doua glande care secreta in perioada de imperechere un lichid cleios cu miros placut.

Picioarele sunt adaptate la rocile muntoase, putand sa se catere pe pante inclinate la 60 de grade, copitele despicate putand fi departate dupa necesitati.

De asemenea, caprele de munte au un fel de pinteni, care le ajuta in cazul coborarilor sau alunecarilor. Culoarea blanii difera de la rasa la rasa, sunt capre de munte cenusii (ca cea din poza), albe, capre negre(cele din muntii Carpati), brune, etc.

In timpul iernii blana le ajuta sa reziste la temperaturi de -50 grade si vant de pana la 160 km/h.

Comportament Capra de munte

Miscarea zilnica consta in „plimbarea” fiecarui individ in cautarea hranei, odihna, si adapostul fata de pradatori pe o anumita zona.

Advertisements

Traiesc in grupuri de 15-30 de indivizi. O capra sta tot timpul de paza pentru a alerga grupul in caz de pericol.

Reproducere Capra de munte

Caprele de munte traiesc de obicei intre 12 si 15 ani. In gradinile zoologice pot trai 16 pana la 20 de ani. Iezii se nasc primavara, la sfarsitul lunii mai sau inceputul lunii iunie dupa o perioada de gestatie de 6 luni.

De obicei se naste un singur pui care cantareste la nastere putin peste 3 kg. In cateva ore de la nastere acestia isi pot urma mamele pe munti.

Desi sunt intarcati dupa aproximativ o luna, iezii raman alaturi de mamele lor aproape un ancand capra va da nastere unui alt ied. Daca dupa un an capra nu da nastere unui alt ied, acesta va ramane langa mamao perioada mai lunga, aceasta aparandul de pericole si predatori.

Caprele de munte ating matirutatea sexuala dupa aproximativ 30 de luni. Prioada de imperechere are loc de la sfarsitul lui octombrie pana la inceputul lui decembrie, timp in care masculul si femela se imperecheaza cu mai multi indivizi.

Poze Capra de munte

Stiati ca …
  • Unii dintre cei mai talentati alpinisti sunt caprele de munte?
  • Capra de munte populeaza muntii inalti din Europa: Pirinei, Alpi, Carpati, etc.
Comentarii
Toate comentariile
Comentarii