Advertisements

Opossum

  • Areal: America de nord
  • Habitat: Paduri si zone cu apa
  • Hrana: omnivor
  • Marime: 15 – 45 cm
  • Greutate: 1 – 6 kg
  • Viteza: 25 km/h (15 mph)
  • Culori: maro, alb, negru, gri
  • Reproducere: 6 pui
  • Pradatori: Pisica, vulpe, pasari de prada
  • Traieste: solitar
  • Media de varsta: 2 – 7 ani
  • Particularitati: Are marsipiu

Oposumii (Didelphimorphia) sunt cei mai mari marsupiali din emisfera vestica. Acestia mai sunt numiti si „posumi” din comoditate.

Dupa Virginia Opossum a fost numit primul animal oposum in anul 1610. Oposum isi are radacinile in cuvantul „aposoum” care inseamna „bestia alba”.

Hrana Oposum

Oposumii sunt animale omnivore si au regim alimentar foarte diversificat. Se hranesc cu insecte, broaste, pasari, serpi, mamifere mici, rame, etc.

Mananca si fructe, sau alte alimente de pe langa casa omului sau resturi din deseurile acestora.

Advertisements

Aspect Oposum

Sunt marsupiale mici si mijlocii cu exemplare de marimea unui soricel pana exemplare ceva mai mari decat o pisica obisnuita de casa.

Sunt animale care traiesc in copaci, unele specii sunt omnivore, iar altele vegetariene. Incisivii sunt foarte mici, dar caninii sunt mari.

Isi folosesc toate picioarele cand se deplaseaza. Degetul opozabil nu prezinta gheara. Numai femelele au marsupiu. Oposumii au un sistem imunitar de invidiat.

Acest lucru se vede fata de veninul sarpelui cu clopotei, de exemplu, sau alte vipere, la care acesta este imun partial sau in unele cazuri chiat total.

Sansa de imbolnavire, daca ar fi sa comparam cu un caine, este mai mica de 800 de ori.

Comportament Oposum

Oposumii sunt de obicei solitari, stau intr-o zona atata timp cat gaseste hrana si apa usor accesibile. Acestia ocupa temporar vizuini abandonate si nu depun efort pentru a sapa prea mult.

Sunt animale nocturne si ca toate animalele nocturne prefera zonele intunecate. Aceste zone pot fi sub nivelul solului sau nu.

Advertisements

Cand sunt in pericol sau se simt amenintati mimeaza comportamentul unui animal bolnav sau mort si imprastie in aer un miros de mortaciune. Buzele sunt trase inapoi, dintii scosi in afara si mirosul urat este eliberat de glandele anale.

Puii pot sta atarnati in coada, adultii nu deoarece sunt prea grei. In aparare, pe langa dintii etalati negresit mai scot un suierat pentru a intimida dusmanul.

Reproducere Oposum

Ca toate marsupialele oposumii au un ciclu de reproducere asemanator cu cel al cangurilor. Puii se nasc timpuriu dupa o perioada de gestatie de numai 12-14 zile.

Odata nascuti puii trebuie sa-si gaseasca drumu spre marsupiu. Dimorfismul sexual se observa aproape clar inca de la inceput. Masculii sunt mai meri, mai grei, si au caninii mai mari decat femelele.

Cuplurile se imperecheaza de mai multe ori. Acest lucru sporeste probabilitatea de fertilizare.

Femelele dau nastere la un numar mare de pui, uneori chiar si 13, in functie de specie. Puii sunt itarcati dupa 70 pana la 125 de zile.

Durata de viata este neobisnuit de scurta pentru un mamifer de dimensiunea lui. Doar 2 – 7 ani.

Poze Opossum

Stiati ca …
  • Oposumul este un animal cu balana foarte deasa si picioruse mici care au ceva in comun cu oamenii, cele cinci degete.
  • Oposumul are cea mai scurta perioada de gestatie, aproximativ 12 saptamani.
Comentarii
Toate comentariile
Comentarii