Advertisements

Panda Rosu

  • Areal: Himalaya
  • Habitat: paduri la mare altitudine
  • Hrana: Omnivor
  • Marime: 60cm – 120cm
  • Greutate: 3kg – 6.2kg
  • Viteza: 38kph (24mph)
  • Culori: rosu, maro, alb
  • Reproducere: 3 pui
  • Pradatori: Leopardul si jderul
  • Traieste: solitar
  • Media de varsta: 8 – 12 ani
  • Particularitati: Isi petrece viata in copaci

Panda rosu (Ailurus fulgens) este o ruda de dimensiunea unei pisici, a ratonilor si a dihorilor. Desi se credea ca este o ruda a ursului panda, prin analize moleculare s-a constatat ca nu face parte din familia ursilor.

Este cunoscut si sub numele de ursul pisica, pisica vulpe, vulpea de foc sau ratonul de Himalaya. Ursii panda rosii traiesc in padurile montane de la altitudini mari din Nepal, statul indian Sikkim, provinciile chineze Yunnan si Sichuan si Myanmar.

Petrec cea mai mare parte a timpului in arbori, unde manifesta o mare agilitate. Pe sol se deplaseaza incet.

Hrana Panda Rosu

Panda rosu consuma majoritar bambus. Precum ursul panda, nu poate digera celuloza, asa ca trebuie sa consume un volum mare de bambus pentru a supravietui.

Advertisements

Dieta sa este alcatuita din circa doua-treimi bambus, dar include de asemenea fructe, ciuperci, radacini, ghinde, licheni, ierburi, si este cunoscut ca isi suplimenteaza dieta cu pui de pasari, peste, oua, rozatoare mici, si ocazional insecte.

In captivitate, ei consuma usor si carne. Panda rosu este un excelent catarator cautandu-si hrana mai ales in copaci. Panda rosu nu face multe in afara hranirii si dormitului din cauza continutului caloric scazut al hranei.

Mugurii de bambus sunt mult mai usor digerabili decat frunzele si prezinta cel mai inalt grad de digerabilitate vara si toamna, mai mic primavara, si cel mai scazut iarna. Aceste variatii se coreleaza cu continutul de nutrienti al bambusului.

Panda rosu nu digera complet bambusul, celuloza si componentele peretilor celulari ramanand nedigerate. Aceasta implica faptul ca digestia microbiana joaca doar un rol minor in functia digestiva. Tranzitul bambusului prin intestin este foarte rapid (circa 2-4 ore).

Pentru a supravietui cu aceasta dieta de proasta calitate, panda rosu selecteaza parti ale plantei de bambus care contin nutrienti de inalta calitate, cum ar fi frunzele fragede si mugurii in cantitati mari (peste 1,5 kg de frunze proaspete si 4 kg de muguri proaspeti pe zi), care trec prin tubul digestiv destul de rapid, pentru a maximiza aportul de nutrienti.

Aspect Panda Rosu

Capul are culoarea rosie, ca si corpul care are lungimea 56-63cm, iar coada 37-47cm. Masculii cantaresc 3.7-6.2kg si femelele 4.2-6 kg. Blana este moale si lunga, are culoare inchisa pe membrele inferioare su superioare.

Fata este asemanatoare cu cea a unui raton, capul este robust si urechile mijlocii.

Coada este lunga si stufoasa cu sase inele de coloare roscat-galbui, ea ii ofera echilibru si un camuflaj impotriva pradatorilor. De asemenea ii mai serveste ca izolare termica, acoperire impotriva zapezii, s.a.

Ursul Panda rosu s-a specializat in hranirea cu bambus. Ghearele sunt curbate, ascutite si semiretractile.

Datorita faptului ca sunt puternice se catara usor in copaci. Panda rosu este una din putinele specii care poate sa coboare cu capul in jos, unul din avantaje este modul in care se agata de copac cu picioarele posterioare.

Comportament Panda Rosu

Ursii panda rosu sunt animale solitare cu exceptia sezonului de imperechere. Sunt in general animale linistite care nu se fac remarcati.

Sunt animale nocturne care ies la inceputul inserarii.

Advertisements

Ziua prefera sa doarma pe crengile copacilor cu picioarele intinse daca este cald, sau ghemuiti in vreo scorbura daca este frig.

Important de stiut este ca sunt animale teritoriale. Isi marcheaza teritoriul cu urina si are pretentii sa nu fie deranjat.

Reproducere Panda Rosu

Ursii Panda Rosu sunt capabili sa se reproduca dupa 18 luni si devin complet maturi la varsta de 2-3 ani. Adultii interactioneaza foarte rar in salbaticie cu exceptia perioadei de imperechere.

Ambii parteneri se pot imperechea cu mai mult de un partener in timpul sezonului de imperechere care incepe la jumatatea lunii ianuarie pana la jumatarea lunii martie.

Cu cateva zile inainte sa dea nastere puilor femelele aduna vreascuri, iarba, frunze si-si construiesc un cuib ferit in padure.

Dupa o perioada de gestatie de 112-158 de zile femela naste in lunile iunie-iulie 1 pana la 4 pui orbi si surzi cu o greutate de 110-130 grame fiecare.

Dupa nastere mama curata puii si ii recunoaste pe fiecare dupa mirosul lui. La inceput isi petrece 60% pana la 90% din timp alaturi de pui. Dupa prima saptamana incepe sa iasa din ce in ce mai mult din viziuna intorcandu-se la cel mult cateva ore.

Puii incep sa deschida ochii dupa aproximativ 18 zile de la nastere. Dupa aproximativ 90 de zile au blana asemenea unui adult si incep sa se aventureze in vecinatatea vizuinei. Incep sa manance mancare solida si sunt intarcati la varsta de 6-8 luni.

Stau cu mama lor timp de aproximativ un an pana cand vara urmatoare se vor naste alti pui. Masculii ajuta rareori puii daca traiesc in grupuri mici sau este vreun pericol.

Durata de viata medie este de 8-12 ani, iar in captivitate pot ajunge si la 15 ani.

Poze Panda Rosu

Stiati ca …
  • Traieste in captivitate pana la 15 ani
  • Este animal nocturn care nu se face remarcat usor.
Comentarii
Toate comentariile
Comentarii